18 Ekim 2017 06:42

Dışişleri Bakanlığı: Vize konusunda temaslar sürdürülecek

ABD ve Türkiye arasındaki vize krizi için heyetlerin yaptığı toplantıda bir an önce normale dönülmesi Ortak Çalışma Komitesi kurulması kararı alındı.

Paylaş

Ankara'da  bugün  bir araya gelen Türkiye ile ABD heyetleri tarafından  vize konusunda bir an önce normale dönülmesi ve  temasların sürdürülmesi konusu ele alındı. 

Dışişleri Kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ABD heyetiyle bugün gerçekleştirilen görüşmede, vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürüleceği, adli ve güvenlik konularında ise bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusununun yapıcı şekilde ele alındığı kaydedildi. 

Görüşme sonrası Diplomatik kaynaklardan edinilen  bilgiler  şu şekilde "ABD heyetiyle bugün Dışişleri Bakanlıkları Müsteşar Yardımcıları başkanlığında İçişleri ve Adalet Bakanlıklarımızdan temsilcilerin de katılımıyla görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler çerçevesinde vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verilmiştir. Adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da bu çerçevede yapıcı şekilde ele alınmıştır."

ABD'NİN DÖRT ŞART ORTAYA KOYDUĞU ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ

ABD'yle yaşanan vize krizi sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin Ankara’ya geldiği duyuruldu.  Habertürk'ün haberine göre ABD heyeti Türkiye ile vize krizinin bitmesi için 4 şart olduğunu açıkladı.

ABD'nin şartları şöyle:

* Metin Topuz ve Mete C. ile ilgili kanıtlar iletilmeli

* Temasların ABD'nin isteğiyle olup olmadığı sorulmalı.

* Çalışan ABD'nin talebiyle temas yürüttüyse tutuklanmasın

* Çalışanlarına dair soruşturmada ABD'ye bilgi verilmeli.

Haberde "Diplomatik kaynakların, Türkiye tarafının 'ABD ile görüşmelerde önşartları kabul etmiyoruz' dediği" aktarıldı.

ÇAVUŞOĞLU: KABUL EDEMEYECEĞİMİZ ŞARTLARI EN BAŞTAN REDDEDERİZ

Öte yandan Bakan Çavuşoğlu,  Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, ABD heyeti ile yapılacak görüşmelerle ilgili olarak "Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Ama Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İş birliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, 'FETÖ' ile ilişkili olduğu belirtilen firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatlı olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklandı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Topuz'la ilgili olarak "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir" açıklamasını yaptı.

ABD’nin Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklaması üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de aynı ifadeyle misillemede bulundu: “ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş'ın ‘Fatma Şahin saraya çağrıldı’ paylaşımına dava

SONRAKİ HABER

2017 Man Booker Ödülü George Saunders’ın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa