18 Ekim 2017 12:40

Cem GÜL
İstanbul

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi’ne ayrılan 350 milyonluk ödeneğin ne olduğunun açıklanmasını istedi. Sayıştay raporlarının proje için ayrılan ödeneğin yüzde 96’sının kullanıldığını ortaya koyduğuna dikkat çeken Kayışoğlu, ancak projenin sadece yüzde 15’nin tamamlandığını ifade etti. Bu durumda 350 milyon liralık ödeneğin nereye gittiğinin açıklanmasını isteyen Kayışoğlu, 2016 yılında biteceği açıklanan projenin ne zaman biteceğinin de açıklanmasını istedi. 

TEMELİ 2011’DE ATILDI

Temeli 23 Aralık 2011’de atılan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi’nin Sayıştay raporlarına sözleşme bedelinin yüzde 96’sı kullanılmış, işin yüzde 15’i bitmiş şeklinde yansıdığını hatırlattı. Altaca Kayışoğlu, “Genel başkan yardımcımızın aktardığı Sayıştay raporunda Bursalıların 2016 yılında bitirileceğine dair o dönem Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda oturan bugünün Başbakanı Binali Yıldırım’ın ağzından Bursalılar 2016 yılında hızlı trenle yolculuk yapmaya başlar’ demişti. Ancak, Sayıştay raporları Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 2016’da bitmesi için ayrılan ödeneğin işin yüzde 15 bitmeden yüzde 96’sının bitirildiğini ortaya koyuyor. Bu para nereye gitti? Nasıl kullanıldı? Bunları Bursalıların bilmeye hakkı var” dedi.  

Bursa’dan Antalya’ya tayin edilen Vali Münir Karaloğlu’nun daha önceki açıklamalarına da dikkat çeken Kayışoğlu, “Antalya’ya giden Vali, yaptığı açıklamada YHT Projesi’nin 350 milyonluk diliminin boşa gittiğini, ortada duran tünellerin bu haliyle bir işe yaramayacağını söylemişti. Bugüne kadar birden çok soru önergesi vermemize, Meclis Genel Kurulunda Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin akıbetinin ne olduğunu Bursalıların bilmeye hakkı olduğunu dile getirmemize rağmen iktidardan ses soluk çıkmadı. Bir kez daha soruyoruz? 2016’da bitirileceği açıklanan ancak şu ana kadar tüneller dışında hiçbir şeyi olmayan bu proje için harcanan ödeneğinin yüzde 96’sı nereye kullanıldı? Kim kullandı? Bu para kimin cebine gitti? 2016’da biteceği üç bakanlı temel atmada Bursalılara müjdelenen Yüksek Hızlı Tren Ankara’ya ne zaman varacak?​” sorularının cevaplanmasını istedi. 

ERDOĞAN’IN YAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için Marmaris’te yapılacağı açıklanan Yazlık Konutu Yerleşkesi tartışılmaya devam ediyor. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, birçok vergiye zam yapıldığı, yoksulluğun artığı, hükümet yetkililerinin kamuda tasarruf yapılacağını açıkladığı bir dönemde, böyle bir yazlığın neden yapıldığının açıklanmasını istedi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beştaş,  yazlık sarayın 13 bin 166 metrekare üzerinde yapılacağının, dört ana blok, bir dinlenme evi, personel lojmanları, iki de nizamiye yapısı olacağının belirtildiğini hatırlattı. Yazlık konutun maliyetinin ne olacağını, ve ödeneğin nereden karşılanacağını soran Beştaş, önergesinde şu sorulara cevap verilmesini istedi: 
* İnşaat ihalesi hangi yöntemle gerçekleştirilmiştir?
* Gündemde yüzde 40 oranında MTV vergisi tartışılırken ve hazinenin çok fazla bütçe açığı olduğu ifade edilirken yazlık konut için bütçeden kalem ayrılması ne anlama gelmektedir? 
* Yurttaşlardan alınacak olan vergiler yazlık saray inşaatına mı ayrılacaktır?
* ‘İtibardan tasarruf edilmez’ yaklaşımının kapsamı nedir? Bu kapsamda başka hangi harcamalar yapılması hükümetinizin gündemindedir?
* Yurttaşların ağır yoksulluk koşullarına maruz bırakıldığı bir ülke gerçekliğinde vergi yükü dışında başka hangi önlemler alınacaktır*

Evrensel'i Takip Et