Osman Kavala, Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı
Sivil toplum çalışmalarıyla bilinen iş insanı Osman Kavala, Antep dönüşü, Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. (Foto: T24)
Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı.
Antep’te Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü belirtilen Kavala’nın bu sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındığı belirtildi. Polisin Kavala’nın uçaktan inmesine izin vermeden, uçağa binerek gözaltı yaptığı bildirildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürülen Kavala’yla, aynı uçakta bulunan bir kişinin daha, aynı soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi.
Osman Kavala’nın Avukatı Ferat Çağıl, gazetemize yaptığı açıklamada, Kavala hakkında 7 gün gözaltı kararı bulunduğunu, gizlilik kararı olduğu için gözaltı gerekçesini öğrenemdiklerini belirtti.
Öte yandan operasyon kapsamında Anadolu Kültür A.Ş’den bilgisayar ve telefonların alındığı belirtildi.
OSMAN KAVALA'NIN EŞİNDEN AÇIKLAMA
Gözaltına alınan Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra Kavala, "Soruşturma ve yargı makamlarının bu hatayı süratle düzelteceğine inanıyoruz" dedi.
Buğra açıklamasında, "Konunun henüz soruşturma aşamasında olması nedeniyle, bu noktada acele değerlendirmeler yapmanın çok doğru olmadığını düşünmekteyiz. Kanaatimiz Osman Kavala hakkında bir yanlış anlamanın olduğu yönündedir. Kaldı ki, soruşturma ve yargı makamlarının bu hatayı süratle düzelteceğine inanıyoruz" dedi.
KATİ PİRİ'DEN ÇAĞRI
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de Kavala’nın gözaltına alınmasına Twitter’dan paylaştığı mesajla tepki göstermişti. Piri, “Osman Kavala’nın İstanbul’da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu’nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim” ifadelerini kullanmıştı.
İNSAN HAKALARI DERNEĞİ: OSMAN KAVALA SERBEST BIRAKILSIN
Osman Kavala'nın gözaltına alınmasına tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) yayınladığı açıklama ile Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yaptı. İHD'nin açıklaması şöyle:
"İnsan hakları aktivisti ve barış savunucusu iş insanı Osman Kavala İstanbul’da 19 Ekim 2017 günü gözaltına alınmıştır. Gözaltına alındıktan sonra kendisini ziyaret eden eşi Ayşe Buğra’nın yaptığı açıklamada, soruşturmanın gizli olduğunu, somut bir sebep belirtilmediğini ve büyük bir hata yapıldığını ifade etmiştir.
Osman Kavala gözaltına alındıktan hemen sonra soruşturmanın gizli olmasına rağmen yandaş diye tabir edilen ve kendisini hükümet yanlısı medya olarak sunan çeşitli basın yayın kuruluşlarında servis edilen haberlerin devreye konduğunu görüyoruz. Bu durum Osman Kavala’nın da tıpkı İstanbul Büyükada da gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları aktivistleri gibi büyük bir mağduriyetle karşılaştığını göstermektedir. Yapılan haber ve yorumlardan anlaşılmaktadır ki adli süreç kullanılarak siyasi bir operasyon yapılmakta, insan hakları aktivistleri üzerindeki baskı politikası Osman Kavala üzerinden devam ettirilmektedir. Osman Kavala’nın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz."
OSMAN KAVALA KİMDİR?
1957 Paris doğumludur. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olmuştur. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı. Osman Kavala Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.
Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden biri olan İletişim yayınlarının kurucusu. TESEV yönetim kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde danışma Kurulu Üyesi, Tarih Vakfı'nın sponsoru, Diyarbakır Kültürevi'nin sponsoru, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi. (HABER MERKEZİ)