19 Ekim 2017 00:14

‘Stresi kaldıracağız’ derken daha çok stres yarattılar

Yeni üniversiteye giriş sınavını değerlendiren öğrenciler ve velileri, 'Stresi kaldıracağız’ derken daha çok stres yarattılar' diyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Fatma KOÇ
Adana

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “TEOG kaldırılmalı” açıklamasının ardından TEOG kaldırılırken, üniversiteye giriş sınavı da Erdoğan’ın talimatı üzerine değiştirildi. Hükümet temsilcileri bu değişikliklere neden olarak “Çocuklarımız yarış atına döndü.” söylemini ortaya attı. Peki günleri ev, okul, dershane üçgeninde geçen öğrenciler ve onların velileri bu değişikler hakkında ne düşünüyor? 

Eğitim
Gonca Irey ve kızı Cennet Victoria Snyder

Adana’da yaşayan Anne Gonca Irey ve lise son sınıf öğrencisi kızı Cennet Victoria Snyder sürekli değişen sistemden şikayet ediyor. İki çocuk okutan Irey, bir anne olarak yaşanan gelişmelerden kaygı duyduğunu anlatıyor, “Çocuklar zaten stres altında. Bunalıma giriyorlar” diyor. Çocuklarının yaşamlarını anlatan Irey şunları söylüyor:  “Evden sabah çıkıp, akşam eve geliyorlar. Bu çocuk ne zaman nefes alacak, ne zaman eve gelecek, ne zaman dinlenecek? Şimdiden başladı etkilenmeye. Ek ders alıyor, hafta sonu da okula gidiyor. Ben bütçemi haftada 5 güne göre ayarlamışım. Ev kadını olarak kendimce evde bir şeyler yapıp satabilirsem bütçemi arttırabilirim. Başka ek gelirimiz yok” 

‘GÜNLERİMİZ TEST ÇÖZMEKLE GEÇİYOR’

Cennet Victoria Snyder de yeni sistemin kafasını karıştırdığını söylüyor, “180 puanı geçmek bana yetecek ancak soruların seviyesi hakkında bir bilgim yok. Barajı aşıp aşamayacağımı bilmiyorum” diyor. Yetkililerden gelen “Öğrencilerimizin stresini ortadan kaldıracağız” açıklamalarını da değerlendiriyor Snyder: “Stresi kaldırmak bir yana bu kadar çok değişiklik yapılması daha çok strese neden oluyor. İstediğim şeyleri yapamıyorum. Dershaneye gidemiyorum. Okulda cumartesi günleri kursumuz oluyor. Evim okula uzak olduğu için gezme şansım olmuyor. Sürekli test kitabı taşıyoruz. Son sınıf olduğumuz için üniversiteye hazırlık dersleri veriyorlar. Test çözmekten başka bir şey yapamıyoruz” 

‘BÜTÜN ÖĞRENDİKLERİMİZİ TEK SINAVDA SORACAKLAR’

Recep Sami Yıldırım da Mimar Sinan Üniversitesi Radyo ve Televizyon bölümünü hedefliyor. Ona da yeni sınav sistemini soruyoruz, “Matematik, istediğim bölümde yeni sınav sisteminden önce puanımı yüzde 10 etkiliyordu, şimdi yüzde 20 etkileyecek.” şeklinde cevap veriyor. Yeni sınavla ilk kez karşılaşacak olmanın da zorluk yaratacağını söylüyor: “Daha önce okulda öğrendiklerimizin ilk iki yılı bir sınavda, sonraki iki yılı bir sınavda soruluyordu. Şimdi bütün öğrendiklerimizi bir sınavda soracaklar. Ne olacağını tam olarak bilmiyoruz. Yeterli bir açıklama yapılmadı.” Sınav sistemlerinin tüm geleceklerini bir sınava bağladığını dile getiriyor Yıldırım: “Kazanamazsam bir sene daha bekleyeceğim ve bu da moralimi bozacak. Ben de üniversiteli işsizlerden biri olmaktan korkuyorum. İyi bir puan yapamazsam ileride vasıfsız bir eleman olacağım. Böyle kaygılarım var” 

‘SINAV SİSTEMİ ADALETLİ DEĞİL’

Ayfer isimli öğrenci de sınav sisteminin adaletli olmadığını söylüyor: “Bu sisteme göre matematiği iyi olan kendini kurtaracak. Matematiği kötü olan ise iyi bir mesleğe sahip olamayacak.”  Sınav sistemine karşı olduğunu anlatan Ayfer bunun nedenlerini de şöyle açıklıyor: “Sınav sistemi bizim için olumsuzluk ve strese neden oluyor.” 

ÖNCEKİ HABER

Vize krizine ilişkin ABD'den açıklama

SONRAKİ HABER

Foça'da servis isyanı: Çocuğumuzun okul servisini geri verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa