Yaman Akdeniz ile gazetecilerin yargılandığı davayı konuştuk

Tutuklu Gazeteci Tunca Öğreten'in Hukuk Danışmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile gazetecilerin yargılandığı davayı konuştuk.

19 Ekim 2017 07:29
Paylaş

Görkem KINACI
İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için tutuklanan gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat, 24 Ekim'de ilk kez hakim karşısına çıkacak. Tutuklu Gazeteci Tunca Öğreten'in Hukuk Danışmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Fatih Polat'ın sunduğu 5 Dakikada'ya konuk oldu. Yaman Akdeniz ile gazetecilerin yargılandığı davayı konuştuk.

3 GAZETECİ 304 GÜN SONRA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK, 3 GAZETECİ TUTUKSUZ YARGILANIYOR

Diken Eski Haber Editörü Tunca Öğreten, BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve Muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, ile Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın 304 gün sonra Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Çelik, Yoksu, Okatan ve Sargın “Örgüt propagandası yapmak” ve “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, Öğreten “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma”, Kanaat ise “Örgüt üyeliği” iddialarıyla suçlanıyor.

Tunca Öğreten'in hukuk danışmanı Yaman Akdeniz, Öğreten ve diğer gazetecilerin, WikiLeaks ve RedHack tarafından yayınlanan Bakan Albayrak'a ait e-postalara ilişkin haber yapmalarından dolayı yargılandıklarını anlattı. Tunca Öğreten'in hiçbir şekilde Bakan Albayrak'ın özel hayatına ilişkin ifşalar yapmadığını belirten Akdeniz, kamuyu yakından ilgilendiren konuları haberleştirdiğini belirtti. Yaman Akdeniz, Öğreten hakkındaki soruşturma başlangıcında ve tutuklama gerekçesi olarak "örgüt üyeliği"nin söylendiğini ancak iddianame açıklandığında ise suçlamanın "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına propaganda yapmak, bilişim sistemini engelleme" gibi suçlamalarla değiştirildiğini ifade etti.

Mailleri açığa çıkaranların yargılanan bu gazeteciler olmadığını belirten Akdeniz, "Dolayısıyla o suçlamalarla zaten tutuklama da yapılması mümkün değilken, örgüt adına propaganda yaptığı iddia ediliyor" dedi. Akdeniz, iddianamenin hiçbir yerinde bu örgütün hangi örgüt olduğunun da belirtilmediğini, iddianamenin gördüğü en kötü iddianamelerden biri olduğunu söyledi.

DURUŞMADA DERHAL TAHLİYE TALEP EDİLECEK

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, doğrudan reddedilmesi gereken bu iddianameyle yargılamanın 24 Ekim'de başlayacağını ve derhal tahliye talep edeceklerini söyledi. Akdeniz, kamu yararına haber yapan gazetecilerle ilgili Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) örnek kararları da tahliye yönündeyken gazetecilerin aylardır tutuklu olduğuna dikkat çekti.

'ÖZEL HAYATIN İFŞASI DEĞİL, KAMUYU İLGİLENDİREN KONULAR'

Fatih Polat'ın duruşmada nasıl bir sonuç beklediğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Akdeniz, bu suçlamalardan hiçbir şey çıkmayacağını, hukuken bakıldığında tahliye olmaları gerektiğini söyledi. Davaya Bakan Albayrak'ın da vekilleri aracılığıyla müdahil olduğunu belirten Akdeniz, bu nedenle davanın siyaseten bakıldığında çok zor bir dava olduğunu ifade etti. Davanın, kişisel verilerin ifşası davası veya özel hayatın gizliliğinin ihlali davası olmadığının altının çizilmesi gerektiğini belirten Akdeniz, "Çünkü yayınladıkları iddialar bakanın özel hayatı ile ilgili değil, Powertrans şirketiyle, petrol şirketi ile ilgili iddialar ve bunların hepsi kamuyu yakından ilgilendiriyor" diye konuştu.

7 MİLYAR KİŞİNİN ULAŞABİLECEĞİ BİLGİLERDEN DOLAYI YARGILANIYORLAR

Tunca Öğreten'in bir röportajda "7 milyar kişinin ulaşabildiği bilgilerden dolayı yargılanıyor" dediğini hatırlatan Fatih Polat, suçlamada "Duruma göre devlet sırrı olabilecek bilgiler" dendiğini belirterek bunun ne ifade ettiğini sordu.

Yahoo, Gmail kullanan bir bakanın mailleri ifşa edilmişse artık buradaki bilgilere devlet sırrı denilmesinin mümkün olmadığını belirten Yaman Akdeniz, "Kaldı ki bazı bilgiler devlet sırrı olsa dahi, kamu yararı olduğu için AİHM'ne göre yayımlanmasında bir sakınca görülmedi, ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildi" dedi. Akdeniz, bilgileri ifşa edenlerin yargılanan gazeteciler olmadığının bir kez daha altını çizdi. İnsanların WikiLeaks'e girip Albayrak ya da Powertrans'ı aradıklarında karşılarına bu bilgilerin çıktığını belirten Akdeniz, aleni olarak yayınlanmış bilgilerin haberleştirilmesinin ise ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

DIŞARDAN BAKILDIĞINDA TÜRKİYE'DEKİ DURUMUN VEHAMATİ ÇOK DAHA NET GÖRÜLÜYOR

Kısa bir süre önce Avusturya'da çalışma yürüten Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'deyken gündelik hayat sırasında bazı şeylerin farkedilmediğini, dışardan bakıldığında ifade özgürlüğü bakımından durumun vehametinin çok daha net görüldüğünü belirtti.

Fatih Polat'ın sunumuyla 5 Dakikada, her perşembe saat 12:00'de Evrensel WebTV'de. (EVRENSEL WEBTV)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş'tan FOX TV tepkisi: Erdoğan'ın sözleri talimatttır

SONRAKİ HABER

Devlet, 'Kırmızı fularlı kız’ın annesine tazminat ödeyecek 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa