19 Ekim 2017 16:14

Turgutlu halkı Çaldağı'nı korumakta kararlı

Önümüzdeki günlerde Çaldağında yapılacak olan yeni bilirkişi keşfi öncesi Turgutlu'da geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı ve panel  yapıldı.

Paylaş

Turgutlu halkının Çaldağı'nda yapılmak istenen nikel madenciliğine karşı mücadelesi devam ediyor. 10 yılda bir çok kez el değiştiren şirkete verilen ÇED Raporu mahkemece iptal edilmiş olmasına rağmen, iptale dayanak olan bilirkişi raporundaki eksiklikler gerekçesiyle bu karar Danaştay'ca bozulmuştu. Önümüzdeki günlerde Çaldağında yapılacak olan yeni bilirkişi keşfi öncesi Turgutlu'da geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı ve panel  yapıldı. 

BAKAN DÜŞÜREN ORMAN İZNİ

Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından düzenlenen panel Belediye Meclisi toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Salonun tamamen dolduğu panelde birçok Turgutlulu da paneli ayakta izlediler. TURÇEP Dönem Sözcülerinden Perihan Hasergin’in moderatörlük yaptığı panelin başlangıcından önce AKP hükümetinin ilk Çevre Bakanı olan Osman Pepe’nin Çaldağı’ndaki madene neden izin vermediğine dair röportaj videosu gösterildi. Pepe, videoda Çaldağı'ndaki madene izin vermediği için görevden alındığını ima ediyordu. 

‘BUNUN ADI MADENCİLİK DEĞİL FACİA’

Panelde ilk olarak konuşan Jeoloji Yük. Müh. Tahir Öngür, proje için alınan ÇED raporunun birçok yanlış ve yalanlarla dolu olduğunu dile getirdi. Öngür, böyle bir madenciliğe dünyanın hiçbir ülkesinde izin verilmediğine de dikkat çektiği konuşmasında ÇED raporunu değerlendirirken, “Devletin resmi sitesine girdiğinizde Turgutlu’nun deprem fay hattının haritasını kolaylıkla görüp elde edinebilirken, ÇED raporundaki deprem haritasında bu fay hattının silinip ortadan kaldırılmış. Bunun ne büyük ve tehlikeli bir sahtekarlık olduğunu anlamak çok kolay. Ama böyle bir ÇED raporuna nasıl onay verildiğini anlayabilmek çok zor. Bu ÇED raporu baştan sona yanlışlar ve yalanlarla dolu” dedi. ÇED raporu’nda yer alan bu yanlışlar ve yalanlarla ilgili bazı ayrıntıları bilimsel yanlarıyla açıklayan Jeoloji Yük. Müh. Öngür, “Bu ÇED raporu asla bilimsel değil, yalanlar ve yanlışlarla dolu bir paçavradır. Benim temsil ettiğim bilim, bu projenin bir madencilik değil bir facia olduğunu söylüyor” dedi.

‘YAŞAM BELİRTİSİ KALMAYACAK!’

Turgutlu'da Çaldağı paneli

EGEÇEP Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Ali Osman Karababa konuşmasında Çaldağı’ndaki nikel madencilik projesinin uygulanması durumunda çevre ve halk sağlığı açısından yaratacağı tehlikelere değindi. Prof. Dr. Karababa,  “Burada kanserojen etkisi yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmış ham nikel tozlarından, çok geniş bir alanda ve tamamen açık bir ortamda yapılacak nikel madenciliğinden ve en tehlikeli kimyasal olarak 18 milyon ton sülfürik asitten, başka ülkelerde uygulanmasına izin verilmeyen bir madencilik yönteminden söz ediyoruz. Sadece bunun anlamı bile; çevre ve halk sağlığı çok korkunç bir tehlike altında kalacak, madencilik uygulaması bittikten sonra bu çevrede yaşam belirtisi artık kalmayacak demektir” dedi. Prof. Dr. Karababa, başta Manisa ovası olmak üzere tüm Gediz havzasını tehdit eden bir tehlikenin söz konusu olduğunu belirterek; "Madenin işi bitip de gittikten sonra bu bölgede bir yaşam belirtisi belki de olmayacak. Yöre halkının göç etmekten başka bir seçeneği kalmayabilir" dedi.

TORBA YASAYA DİKKAT

Son konuşmacı Avukat Arif Ali Cangı da konuşmasında hem ÇED raporu hem de madencilik projesini hukuksal yönleriyle değerlendirdi. 13 Kasım’da yapılacak bilirkişi keşfi ve ardından görülecek ÇED iptal davası hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Cangı, ayrıca Danıştay’ın 11 Temmuz 2017 tarihindeki “Çaldağı’nda orman tahsis izninin iptali”ni isteyen kararını da değerlendirdi. Cangı, “Danıştay’ın Çaldağı için verdiği bu kararı, sizlerin davanızda ne kadar haklı olduğunuza dair anayasal bir destek anlamını da taşıyor. Çünkü Anayasanın 169. Maddesine dayandırılıyor" dedi. TBMM'de görüşmeleri süren Torba Yasa’ya dikkat çeken Cangı, "Eğer bu yasa çıkarsa, madencilik ‘dokunulmaz’, ÇED raporları da’gereksiz’ hale gelecektir” dedi. 

Panel, izleyicilerin çeşitli soruları ve konuşmacıların bu sorulara ilişkin cevaplarının yer aldığı soru-cevap bölümü ile tamamlandı. (İzmir/EVRENSEL)
 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Fındık üreticileri: Tefeciler fındığı 3 liraya düşürdü

SONRAKİ HABER

İmralı heyetinden hükümete Öcalan çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa