22 Ekim 2017 02:26

Katalonya krizi derinleşiyor

Katalonya Meclisi Sözcüsü Forcadell, Katalonya hükümetinin feshedilmesi kararını 'darbe' olarak nitelendi. Yüz binler karara tepki gösterdi.

Paylaş

Katalonya yerel yönetimi, İspanya hükümetinin bağımsızlık girişimlerine karşı hazırladığı ‘bölgesel hükümeti feshetme’ planını saldırı olarak niteledi ve kabul etmediklerini duyurdu.

Madrid, Anayasanın 155’inci maddesini tarihinde ilk defa kullanarak Katalonya hükümetinin feshedilmesine ve en geç 6 ay içerisinde erken yerel seçime gidilmesine karar vermişti. 

‘KATALAN HALKI BU SALDIRIYI KABUL EDEMEZ’

Bu açıklamanın ardından yerel televizyondaki ulusa sesleniş konuşmasında tepkisini dile getiren Katalan lider Carles Puigdemont, kararın yasa dışı olduğunu savundu. Puigdemont, “Katalan kurumlar ve Katalan halkı bu saldırıyı kabul edemez. İspanya hükümetinin aşağılayıcı bir şekilde, yönetimden medyaya, Katalanların tüm hayatını koruma altına alma girişimi demokratik değerlerle bağdaşmıyor.” diye konuştu.

Katalonya Meclisi Sözcüsü Carme Forcadell de, İspanya’nın anayasanın 155. maddesi kapsamında Katalonya hükümetinin feshedilmesi kararını ‘darbe’ olarak nitelendirdi. Forcadell, televizyon kanalında yaptığı açıklamada “Mariano Rajoy, demokratik olarak seçilmiş bir hükümeti devirmek için fiili bir darbe ilan etti” ifadelerini kullandı.

DÜZEN PARTİLERİ BASKIDA BİRLEŞTİ

Katalonya’ya karşı tutumuyla ilgili bugüne kadar çatışma yaşadığı ana muhalefet partisi PSOE’nin ve sağ liberal Ciudadanos partilerinin de desteğini alarak güçlenen sağcı Başbakan Mariano Rajoy, önlemlerin özerkliğe değil, özerklik hakkını suistimal edenlere karşı alındığını ileri sürüyor.

Katalonya krizinden önce partisinin yöneticilerinin art arda ortaya çıkan yolsuzlukları nedeniyle zor günler yaşayan Rajoy, İspanyol milliyetçiliğini kışkırtarak iktidarını sağlamlaştırmaya çalışıyor. 

Cumartesi günkü açıklamasında Başbakan Rajoy, “Katalonya’nın özerkliği ve yerel yönetimi askıya alınmayacak. Yerel hükümeti anayasa sınırlarının dışına taşıyan ve kanuna aykırı davrananlar gidecek. Özerklik sona ermeyecek. Yasal düzene geri dönülmesi ve sadece bağımsızlık yanlılarının değil, tüm Katalanların birlik ve beraberliği için yeniden düzenlenecek” diye konuştu. 

SENATO ONAYI GEREKİYOR

İspanya hükümetinin aldığı 155. maddeyle bağlantılı kararının yürürlüğe girmesi için Senato’nun onayı gerekiyor. Oylamanın 27 Ekim Cuma günü yapılması bekleniyor. Bu süre zarfında Katalonya bağımsızlık ilan ederse, Başsavcılık, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont hakkında “devlete karşı ayaklanma” suçundan dava açacak.

YÜZ BİNLERCE KATALAN TEPKİ GÖSTERDİ

Madrid’in Katalan yönetimi feshetme girişimi ve iki Katalan kitle örgütü liderinin tutuklanması cumartesi yüz binleri sokağa döktü. 

Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti Barselona’da bir araya gelenler tutukluların serbest bırakılmasını isterken, “bağımsızlık”, “demokrasi”, “özgürlük” sloganları atıldı.

‘BU YÜZYILDA KATALONYA’YA YAPILMIŞ EN KÖTÜ SALDIRI’

Öte yandan, Katalonya’da iktidarda olan Junts pel Si (Evet için Birlik) ve ona dışarından destek veren Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinden milletvekilleri, sosyal medyadan yayınladıkları mesajlarda, İspanya hükümetine sert eleştiriler yöneltti. İspanya’da 23 Şubat 1981 tarihinde başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişimi ile merkezi hükümetin bugün aldığı kararın aynı seviyede olduğunu belirten Katalan milletvekilleri, kararla ilgili olarak, “Bu yüzyılda Katalonya’ya karşı yapılmış en kötü saldırı” ve “demokrasiye darbe” yorumlarında bulundu. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kara delik

SONRAKİ HABER

Pelicans'a kıdemli muhafız: Jameer Nelson

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa