22 Ekim 2017 09:09

Korhan Yaylası’nda yasak çileye dönüştü

Ağrı Dağı’ndaki ‘yasaklı’ Korhan Yaylası’na çıkan köylüler kırılan su borularının tamir edilmesine izin verilmediği için 15 kilometreden su getiriyor.

Paylaş

Mahmut RUVANAS

Iğdır’ın Karakuyu köyünde yaşayan yurttaşlar her yıl yaz aylarının gelmesi ile birlikte Ağrı Dağı’nın 3 bin metre yüksekliğinde bulunan Korhan Yaylası’na çıkıyor. Dağın kuzeydoğu yamaçlarında bulunan ve bu yıl ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilen yaylaya, yasağa rağmen çıkan köylüler, aylardır su ihtiyaçlarını 15 kilometre uzakta bulunan dereden karşılıyor. Korhan Jandarma Karakolu'nun, selden dolayı zarar gören su borularının tamir edilmesine ‘güvenlik bölgesi’ gerekçesiyle izin vermediğini belirten köylüler, zorluk çektiklerini ve maddi kayıplara uğradıklarını söylediler. 

‘KARAKOL İZİN VERMEDİ, KÖYLÜ SUSUZ KALDI’ 

Yasak nedeniyle birçok köylünün yaylaya gelmediğini dile getiren Hamit Çıkmaz, yaylanın kendileri için yaşamsal önemde olduğunu dile getirdi. Köylülerin kendi imkanlarıyla hortum alıp, yaylaya su getirdiğini anlatan Çıkmaz, suyun yasak sonrası kesildiğine dikkat çekti. Selden dolayı kırılan su borularını tamir etmek istediklerini ancak Korhan Jandarma Karakolu’nun kendilerine izin verilmediğini söyleyen Çıkmaz,  “Dağın yukarı kısmından bin zahmetle getirdiğimiz su karakola yakın bir noktada bozuldu. Askerler su borularını tamir etmemize izin vermedi. Bu nedenle köyden tankerlerle suyu yaylaya taşıyoruz. Mazota her gün zam geliyor. Bu da maddi açıdan bizi olumsuz etkiliyor. Yaylamızın serbest olmasını istiyoruz. Böyle devam ederse hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız” dedi. 

BÖYLE GİDERSE HAYVANLARINI SATACAKLAR

Yasak nedeniyle bazı akrabalarının Kars bölgesinde bulunan yaylalara gitmek zorunda kaldığını söyleyen Maruf Çıkmaz, “Yaylalarımız tapulu olmasına rağmen gitmemize engel çıkarıyorlar. Eskiden yaylalarımızdan tonlarca ot toplayıp kışın hayvanlarımıza veriyorduk. Kışların bir bölümünü de yaylamızda geçiriyorduk. Durumumuz iyiydi. Şimdi ise otlarımızı biçemediğimiz için Diyarbakır, Batman gibi illerden saman alıyoruz. Samanın da ayrı bir maliyeti var. Bu yıl zarara uğradık ve hayvanlardan hiçbir gelir elde edemedik. Yaylarımızdaki yasakların kaldırılmasını istiyoruz ” diye konuştu. (Iğdır/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Fethullahçı patronlar’ hakim karşısına çıkıyor

SONRAKİ HABER

'Hatalı tedavi'ye bir buçuk milyonluk tazminat davası açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa