Almanya’da meclis protestoyla açıldı
Almanya'da genel seçimler sonrası göreve başlayan parlamento, çok sayıda kişinin protestosu eşliğinde açıldı.
Almanya'da 24 Eylül‘de yapılan genel seçimlerin ardından yeni parlamento 24 Ekim’de göreve başladı. 7 partiden 709 milletvekilinin seçildiği yeni parlamentoya en yaşlı sıfatıyla FDP’li Herman Otto Solms başkanlık etti. Meclisin toplandığı saatlerde ise Federal Parlamento önünde toplanan çok sayıda kişi gösteri yaptı. Daha çok Sol Partili milletvekillerinin katıldığı eylemde, ilk defa Meclise giren ırkçı parti AfD’ye tepki gösterildi.
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
Öte yandan hükümet için koalisyon görüşmeleri de başladı. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, resmi olarak hükümeti kurma görevini CDU Genel Başkanı Angela Merkel’e verirken, Merkel de muhtemel koalisyon ortakları FDP ve Yeşiller ile görüşmelerine başladı. Kamuoyunda “Jamaika Koalisyonu” olarak adlandırılan CDU/CSU-FDP-Yeşiller hükümeti için pazarlıkların önümüzdeki yılın başına kadar sarkabileceği ifade ediliyor.
Yeşiller, hükümette ikinci bir başbakan yardımcılığı görevinin ayrılmasını istiyor. FDP ve Yeşiller, önümüzdeki dönem Göç Yasası’nın çıkarılması konusunda da anlaşmaya vardı. CDU ve CSU ise sığınmacılar konusunda “üst kota” konulmasını kararlaştırmıştı.
30 ÖRGÜTTEN ORTAK ÇAĞRI
Öte yandan meclisin açılması ve koalisyon görüşmelerinin başlaması dolayısıyla Almanya’daki 30 büyük kitle örgütü, hükümeti kuracak partilere “Bütçe, maliye ve vergiler” konusunda ortak bir çağrıda bulundu. Aralarında Der Paritätische, Ver.di Sendikası, Bund, AWO, GEW, NGG, Oxfam, DİDF, AABF’nin de olduğu 30 örgüt tarafından yapılan ortak açıklamada, önümüzdeki dönem yüksek geliri olanlardan daha fazla vergi alınması, sosyal alanlara yatırım yapılması talep edildi.
“Umfairteilen” adı altında bir araya gelen örgütler, hükümet kurma görüşmeleri yapan partilerin başkanlarına gönderdikleri mektupta, acil olarak altyapı, kreş ve eğitim alanında yatırımların yapılmasını talep ettiler. (Köln/EVRENSEL)