5 Dakikada - Onaran: Rakamlar nüfus mühendisliğinin kanıtı

Gazeteci-Yazar Nevzat Onaran 5 Dakikada’ya konuk oldu. Onaran, yeni kitabı ‘Türk Nüfus Mühendisliği’ni anlattı.

26 Ekim 2017 07:21
Paylaş

Gazeteci-Yazar Nevzat Onaran Fatih Polat’ın hazırlayıp sunduğu 5 Dakikada’ya konuk oldu. Yeni kitabı ‘Türk Nüfus Mühendisliği’ni anlatan Onaran, kitabı yazma sürecini şöyle anlattı:
“Ermeni-Rum mallarının Türkleştirilmesi çalışmasını yaptığımda araştırmalarıma devam ettim, Koçgiri, Pontus, Sasun, Dersim üzerinde çalıştım. Sonra 1930’lu yılların 12 yıllık gazete taramasını yaptım. Ve bu taramanın sonunda edindiğim malzemeler üzerinden bu çalışmaları 2 kitaba ayırmaya karar verdim. Birinci kitap bu oldu.”

‘1910’LARDAN BUGÜNE SÜREN POLİTİKANIN ADI’

Kitabın ismini de anlatan Gazeteci-Yazar Onaran, “Böyle kapsamlı çalışmada o süreci yaşamak zorunda kalıyorsun. Nitekim en sonunda da, özellikle 1910’lardan bugüne kadar devam eden politikanın adını koymaya çalıştım. Etnisite mühendisliği, toplum mühendisliği günümüzde hep kullanılmaktadır. Ben bu çalışmayla bunun tam adını koymaya gayret ettim ve Türk Nüfus Mühendisliği’ni yazdım” dedi.

‘RAKAMLAR MÜHENDİSLİK FAALİYETİNİN KANITI’

Kitaba kaynaklık eden araştırmalarına ilişkin de bilgi veren Nevzat Onaran, “Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, İstanbul Osmanlı Arşivi, 2014 yılında da Kasım 1928-1940 dönemi arasına ait 12 yıllık resmi gazete taraması yaptım. İçişleri Bakanlığının İdare Dergisi’nin 22 yıllık arşivini taradım. Meclis tutanaklarını çok karıştırdım. Özellikle 1. Dönem Meclis’teki milletler tartışması ile Kürt ve Kürdistan tartışmasının nasıl ele alındığı üzerinde durdum. Oradan da önemli bir dosya çıkardım. Rakamlar nasıl bir mühendislik faaliyetinin sürdürüldüğünün de bir kanıtı” ifadelerini kullandı.

Kitabın kapağına ilişkin bilgi veren Onaran, fotoğrafın 1919’da Lübnan’da bulunan bir Ermeni yetimhanesinde çekildiğini söyledi. Kapakta öne çıkarılan çocuğa ilişkin bilgileri paylaşan Onaran, çocuğun Adıyamanlı yetim bir Ermeni olduğunu vurguladı. Ermeni çocuğun Lübnan’dan sonra Marsilya, ardından da Paris’e geçtiğini söyleyen Onaran, “Paris’te Nazi işgaline karşı mücadeleye katıldığı için meşhur kızıl afişle aranan kişidir. Ve Louis Aragon’un şiirine de yansımıştır hikaye. Kasım 1943’te tutuklanıp Şubat 1944’te 22 yoldaşıyla birlikte kurşuna dizildi” dedi. (EVRENSEL WEB TV)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Çelik: Sevinemedim çünkü Tunca ve Mahir tutuklu

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet'ten Doğan Satmış'a arşivle yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa