Proje tamamlanamayınca fıstık ağaçları yakacak oldu

Barak Ovası Sulama Projesi 5 yıldır tamamlanamadı. Bölge halkı kuruyan fıstık ve zeytin ağaçlarını yakacak olarak kullanıyor.

27 Ekim 2017 08:49
Paylaş

Antep’in Karkamış ilçesinden başlayıp Hatay sınırlarına uzanan ve bereketli topraklarıyla bilinen Barak Ovası gün geçtikçe çoraklaşıyor. DSİ Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılında 175 milyon lira keşif bedeliyle yatırım programına aldığı ve bir yılda bitirmeyi hedeflediği Barak Ovası Sulama Projesi’nde aradan geçen 5 yıla rağmen bir arpa boyu yol alınmadı. Ovanın tek geçim kaynağı olan zeytin ve fıstık ağaçları ise yavaş yavaş kurumaya yüz tuttu.

‘SU GETİRMEK BU KADAR ZOR MU?’

Karkamış'ın sınır mahallelerinden Türkyurdu’nda yaşayan Mehmet Polat, ovanın en büyük sorununun su olduğunu belirtti. Fırat nehrinin yanı başlarında aktığını aktaran Polat, Barak’ın verimli topraklarının gün geçtikçe kuruduğunu söyledi. Fıstık ağaçlarından aldıkları verimin düştüğünü anlatan Polat, “Yetkililere dile getirdiysek de hiçbir netice alamadık. Su yanı başımızda. Bu kadar zor mu Fırat'ın suyunu Barak’a getirmek. Yağmur suları da olmasa ovadaki fıstıklar hepten kuruyacak” diye konuştu.

‘HÜKÜMET ARTIK İCRAAT GÖSTERSİN’

Kıvırcık Mahallesi Muhtarı Mehmet Küçükaslan ise, Barak Ovası sulama projesinin planlamalara göre 2013 yılında hayata geçmesi gerektiğini, ancak hiçbir gelişme olmadığını belirtti. Fıstık ağaçlarının her gün biraz daha kuruduğunu söyleyen Küçükaslan, ağaçların sulanması durumunda yüzde yüzlük bir verim artışının olacağını aktardı.

Hükümetin bir an evvel sulama projesine el atması gerektiğini belirten Küçükaslan, “Bizim fıstıktan başka bir gelirimiz yok. Barak’ın geçim kaynağı zeytin ve fıstıktır. Hükümet artık laf değil, icraat göstersin. 2012'de projesi yapılmıştı. Başlansaydı şimdiye 4 defa bitirmişlerdi. Her milletvekilliği seçiminde gelip bizimle alay eder gibi 'bu yıl yapılacak' diyorlar. Fıstıklar kuruduğu için çekip atıyoruz. Fıstığımız, zeytinimiz kurursa biz biteriz” dedi.

‘AĞAÇLARI YAKACAK OLARAK KULLANIYORUZ’

Bu yıl fıstık olmadığını söyleyen Küçükaslan, fıstık ağaçlarını susuzluktan artık yakacak olarak kullandıklarını ifade etti. 2012’de duyurulan projenin başta umut yarattığını dile getiren Küçükaslan, “Artık umudumuz da kalmadı. Hükümet başka ülkelere su götürürken, yanı başımızdaki Fırat’ın suyunu kendi vatandaşına getirmiyor. Kendi elimizle bu kıymetli arazileri öldürüyoruz. Babamın ektiği ağaçlar kuruduğu için söktüm. Kışın yakacak olarak kullanacağız. 3-5 yıla kadar su gelmezse bütün ağaçlarımız kuruyacak. Normalde budama zamanında fıstıktan çok az budarız. Ancak su vermediğimiz için ağaçların büyük dalları bile kuruyor. Yani anlayacağınız Barak Ovası kuruyup gidiyor” dedi. (Antep/MA)

ÖNCEKİ HABER

Stranger Things 2 başlıyor: Sadettin Teksoy Hawkins'te!

SONRAKİ HABER

Ankara'da AVM'de birbirine sarılan çifte çirkin uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa