İspanya, Katalonya parlamentosunu feshetti
İspanya, bağımsızlık kararı alan Katalonya parlamentosunu feshetti. Yeni seçimin 21 Aralık'ta yapılacağı belirtildi.
Katalan parlamentosu yapıtğı oylama sonrası bağımsızlık ilan etti. İspanya merkezi yönetimi ise bağımsızlığını ilan eden Katalonya'nın özerkliğini askıya aldı.
İspanya Merkezi Hükümeti, Katalonya'nın bağımsızlık ilanının ardından Katalan parlamentosunu feshettiği ve Katalonya'nın yönetimini devralma kararı aldığını bildirildi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasanın 155. maddesi gereği, Katalonya özerk yönetimi hükümetini ve yerel polis müdürlerini görevden aldıklarını açıkladı. Rajoy, 21 Aralık'ta erken yerel seçime gidileceğini de belirtti.
Bağımsızlık referandumu sonrası bugün toplanan Katalonya Parlamentosu, İspanya'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Katalan parlamentosundaki oylamada 70 milletvekili "Evet", 10 milletvekili "Hayır" oyu verdi. Bağımsızlık ilanıyla Katalonya, "Bağımsız, egemen, demokratik, sosyal bir hukuk devleti" ilan edildi.
Karar sonrası Barselona sokaklarında sevinç gösterileri başladı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise Twitter'dan yaptığı ilk açıklamada "Tüm İspanyollardan sükunet bekliyorum. Katalonya'da yasal düzen sağlanacaktır" dedi. İspanya Senatosu da Anayasa'nın 155'inci maddesi uyarınca Rajoy'a Katalonya'yı doğrudan yönetme yetkisi verdi.
KATALONYA ÖZERK YÖNETİMİNDEN 141 KİŞİ GÖREVDEN ALINACAK
İspanya hükümeti, Katalonya özerk yönetiminden 141 kişinin görevlerinden alınacağını duyurdu. İspanyol resmi haber ajansı EFE'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, anayasanın 155. maddesini hemen uygulamaya başlayan İspanya hükümetinin aldığı kararların Katalonya yerel yönetiminden 141 kişiyi etkileyeceği kaydedildi.
Sputnik'in aktardığına göre görevden alınanların arasında Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve 11 yerel bakanının yanı sıra, Katalonya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Cesar Puig ile Katalonya Yerel Polisi (Mossos d'Esquadra) Genel Direktörü Pere Soler'in olduğu bildirildi.
Ayrıca Katalonya Özerk Yönetiminin Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, İrlanda, Avusturya, İtalya ve ABD'deki yurt dışı temsilciliklerinin ve Diplocat adlı kuruluşun kapatılmasına karar verildiğinden buradaki personelin de görevlerine son verilecek.
Öte yandan hükümetin aldığı kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla Katalonya yerel hükümeti üyeleri ve diğer yetkililerin otomatik olarak görevlerinden alınacağı açıklandı.
EFE haber ajansı Katalonya Başkanı Puigdemont'un görevinden alınmasına karşı direniş göstermesi halinde "kamu görevini gasp etmekle" suçlanabileceğini yazdı.
Katalonya Yerel Parlamentosunda kabul edilen "bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması"na ilişkin kararların iptali için İspanya hükümetinin Anayasa Mahkemesine başvurduğu duyuruldu.
ABD: KATALONYA İSPANYA'NIN PARÇASIDIR
Katalonya'nın bağımsızlık ilanına ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "ABD, İspanya'nın güçlü ve birleşik olması için hükümetin anayasal tedbirlerini desteklemektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Nauert, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "ABD, NATO müttefiki olan İspanya'nın dostluğundan memnuniyet duymaktadır ve müttefikliğinin devam etmesini istemektedir. İki ülke ortak güvenlik ve ekonomik gelişimlerde yakın ilişki içerisinde olmaktadır. Katalonya İspanya'nın parçasıdır ve ABD İspanya'nın güçlü ve birleşik olması için hükümetin anayasal tedbirlerini desteklemektedir."
TÜRKİYE: BAĞIMSIZLIK İLANI DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADDIM DEĞİLDİR
Dışişleri Bakanlığı İspanya'nın Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu'nun bağımsızlık ilanına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, "İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesiyle ilgili yaşanan gelişmeleri yakından izlemekteyiz. Katalunya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı'nın Anayasaya ve İspanya halkının iradesine saygının esas olarak görüldüğünün belirtildiği açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesiyle ilgili yaşanan gelişmeleri yakından izlemekteyiz. Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir. İspanya'nın toprak bütünlüğü ile Anayasa'ya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz. Parlamento'nun tek taraflı kararının İspanya Anayasası ve kanunlarıyla bağdaşmadığını, İspanya ve bölge halkının iradesini yansıtmadığını değerlendirmekteyiz. Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz. Türkiye, dost ve müttefik İspanya'nın hükümet ve kurumlarının bu sınamayı aşabileceğinden kuşku duymamakta ve bu yöndeki çabalarını desteklemektedir."
AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI TUSK: BİZİM MUHATABIMIZ MADRİD HÜKÜMETİDİR
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk konuya dair yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği için değişen bir şey olmamıştır. Bizim muhatabımız hâlâ Madrid hükümetidir” dedi. Tusk, Madrid hükümetinin, "güç kullanmaktan çok, akıl yürüteceğini" umduklarını söyledi.
Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont dün yaptığı açıklamada, krize çözüm için yapılan erken seçim çağrılarını reddederek, ne yapılacağı konusunda kararı Katalan parlamentosunun vereceğini söylemişti.
İSPANYA'DA 'HÜKÜMETİ FESİH' TOPLANTISI
İspanya'da Senato, Katalonya özerk yönetiminin 1 Ekim'de düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından Anayasa'nın 155'inci maddesi çerçevesinde hükümetin kararlaştırdığı önlemleri karara bağlamak üzere toplandı.
Başbakan Mariano Rajoy başkanlığındaki İspanya merkezi hükümeti, 155'inci madde uyarınca Katalan bölgesel hükümetinin feshedilmesi ve erken seçimlere gidilmesi kararı alarak, kararı onay için Senato'ya göndermişti. Rajoy'un muhafazakar Halk Partisi'nin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato'dan Katalan hükümetinin aleyhinde karar çıktı.
RAJOY: KATALANLARI AYRILIKÇILARA KARŞI KORUYORUZ
Rajoy, Senato'da yaptığı konuşmada, Katalan özerk yönetimini yasaları ihlal etmekle suçlayarak, 155'inci maddenin işletilmesi çağrısı yaptı. İspanya hükümetinin Katalanların iyiliği için müdahalede bulunduğunu söyleyen Rajoy, "Katalanların İspanyol emperyalizmine değil, herkesi kendi ayrılıkçı doktrininin boyunduruğuna sokmak isteyen hoşgörüsüz bir azınlığa karşı korunmaya ihtiyacı vardır" diye konuştu.
‘İSPANYA SOLU’ BAĞIMSIZLIĞA KARŞI
İspanya Parlamentosu’nun ‘sol’ partilerinden Podemos’un Lideri Pablo Iglesias 155’inci maddenin uygulanmasını desteklemediğini belirtirken, Katalonya’daki bağımsızlık ilanını ise “yasa dışı” olarak nitelendirdi ve “yasa dışı bir bağımsızlığı da” desteklemediğini söyledi.
Podemos’un Meclisteki müttefiki Birleşik Sol’un (IU) Lideri Alberto Garzon da Katalonya’nın bağımsızlığını desteklemediğini belirterek, “Federal Cumhuriyet” için çalışma çağrısı yaptı.
Katalan bölgesel yönetimine karşı önlemler Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe sokulacak.
Katalan yönetimi, hükümetin feshedilmesi durumunda Katalan memurları sivil itaatsizliğe çağırmış, Madrid hükümeti ise böyle bir adımın sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.
BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU
Katalonya özerk yönetimi 1 Ocak'ta İspanya Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı ilan etmesine rağmen bağımsızlık referandumu düzenlemiş, katılımın yüzde 43 olduğu referandumdan yüzde 90 oranında bağımsızlık yönünde oy çıkmıştı.
155. MADDE
Senato'nun onayının ardından Anayasa'nın 155'inci maddesi, Franco diktatörlüğü dönemi ve 1978 Anayasasının yürürlüğe girmesi sonrasında ilk kez uygulanmış olacak. 1939-1975 yılları arasındaki Franco diktatörlüğü döneminde Katalan hükümeti feshedilerek Katalan dili yasaklanmıştı.
155'inci madde, ayrılıkçı eylemlerde bulunan bölgelerin özerkliklerinin iptal edilmesine olanak tanıyor. Madde uyarınca Madrid yönetimi Katalan polisi, yönetimi ve kamu yayıncılık kuruluşlarının kontrolünü de devralma yetkisine sahip. (DIŞ HABERLER)