27 Ekim 2017 12:14

Eğitim Sen: Eğitim alanında toplum mühendisliğini bırakın

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: Yapboz tahtasına çevrilen eğitimde, değişmeyen tek şey AKP’nin yürüttüğü toplum mühendisliği.

Paylaş

Eğitim Sen, okul öncesi eğitim, sınav sistemi, müfredat, eğitime ayrılan bütçe ve eğitim emekçilerinin çalışma koşulları olmak üzere eğitim sisteminde 5 temel soruna dikkat çekti.  Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, konuya ilişkin bir sunum aktardı. 

2017 yılında 85 milyar 49 milyon TL olan MEB bütçesinin, 2018 yılı için 92 milyar 529 milyon TL olarak belirlendiğini belirten Aydoğan, eğitime ayrılan payın hükümetin eğitim hedeflerini gerçekleştirmek bir yana, mevcut ihtiyaçları bile karşılayabilecek seviyede olmadığını vurguladı. MEB bütçesinin toplamda yüzde 80’inin personel giderleri ve sosyal güvenlik devlet primi giderlerine gittiği belirten Aydoğan, 2018 yılında MEB bütçesi sadece yüz de 8,8 artarken, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde yüzde 41 gibi olağanüstü bir artış olmasının normal olmadığını söyledi. 

MÜFREDAT İLE TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ!

Yapboz tahtasına çevrilen eğitimde, değişmeyen tek şeyin AKP’nin yürüttüğü toplum mühendisliği olduğunu belirten Aydoğan, hazırlanan öğretim programlarının bilimsel değil, tekçi, cinsiyetçi ve sermaye yanlısı olduğunu dile getirdi. Aydoğan, MEB’e seslenerek, “Yeni müfredatın uygulanması derhal durdurulmalı, bilimsel yöntemlerle yeni bir müfredat oluşturulmalı” çağrısında bulundu. 

HER İLDE SINAV,  EŞİTSİZLİĞİ ARTTIRACAK

Aydoğan’ın gündeminde değişen sınav sistemleri de vardı. TEOG ve üniversite sınav sistemindeki değişikliğin tartışılma biçiminin ders içeriklerinin bilimsel yeterliliğini ve derslerin birbirine katkısını değil, derslerin sınav başarısındaki payını konu edindiğini ifade eden Aydoğan, eğitim sisteminin toplumsal eşitsizliklerden etkilenen ve bu eşitsizliklerin yeniden üretilmesine katkı sunan bir alan olduğunu belirtti. Aydoğan, bakanlığın planladığı her ilde yapılacak ayrı sınavın çok farklı sorunlar yaratacağını, bu uygulamaya gidilmeden önce konunun uzmanları, sendikalar, akademisyenler tarafından tartışılması gerektiğini söyledi. 

‘DİNİ EĞİTİM’ BÜYÜK ZARARLAR VERECEK

MEB’in resmi verilerinde “toplum temelli kurumlar” adını verdiği ve aslında 4-6 yaş arasındaki çocuklara “Kur’an Kursu” olarak hizmet sunan 1552 sıbyan mektebi bulunduğunu, burada 51 bin 327 çocuğa kurs verildiğini aktaran Aydoğan, okul öncesinde dini eğitimin çocukların sağlıklı zihinsel gelişimi ve pedagojik açıdan son derece sakıncalı bir durum olduğunu vurguladı. AKP’nin 15 yıllık iktidarı boyunca eğitim politikaları konusunda her dönem başarısız olduğunu ve her başarısız olduğunda sistem değişikliği yaparak kendi başarısızlığının üzerini örtmeye çalıştığını ifade eden Aydoğan, şöyle konuştu: “Böylesi bir durumda alelacele yapılan her değişiklik sorunun içinden çıkılmasını güçleştirmekte, sonuçların daha ağır olmasına neden olmaktadır. Yapılması gereken hâlihazırdaki toplum mühendisliği mantığının ortadan kaldırılması, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü bir yönetim aklıyla sorunların ele alınması ve köklü çözümler üretilmesidir.”  

ESNEK VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA DAYATILIYOR

KHK’ler ile sözleşmeli öğretmenliğin getirilmesi, performans denetimi ve angarya, ihbarcılık kültürü ile “makbul” görülmeyen herkesin cezalandırılması gibi uygulamaların, eğitim emekçilerinin yarına güvenle bakmasını engellediğini ifade eden Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017-2023 dönemi için hazırladığı “Öğretmen Strateji Belgesi” nin de bu gidişatı perçinledeğini söyledi. Aydoğan, “Örneğin; 2018 yılı sonuna kadar tüm öğretmenler için performans denetiminin getirilmesi, öğretmenlerin her dört yılda bir sınava tabi tutulması, sürgün anlamına gelecek yeni bir rotasyon uygulamasının getirilmesi ve öğretmenlik mesleğinin yeniden kariyer basamakları adı altında hiyerarşik bir yapıya büründürülmesinin hedeflendiği görülmektedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


EĞİTİMİN SORUNLARI İÇİN İMZA KAMPANYASI

EĞİTİMİN her geçen gün ağırlaşan sorunlarının çözümü için Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Çaycuma Atatürk Anıtı önünde imza standı açıldı. Toplanan imzalar Milli Eğitim Bakanlığına iletilmek üzere Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilecek. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barış imzacısı Akademisyen Ergüzeloğlu işine geri döndü

SONRAKİ HABER

'Gökçek Ankara'yı başkent olmaktan çıkarıp 'boşkent' yaptı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa