Zonguldak direnişe hazırlanıyor
Kömürspor’dan kitle örgütlerine herkes özelleştirmeye karşı mücadeledeki madencilerin yanında.
Zonguldak’ta kitle örgütlerinden, Kömürspor’a kadar tüm kesimler Genel Maden İşçileri Sendikasını (GMİS) ziyaret ederek özelleştirmeye karşı mücadelede madencilerin yanında olduklarını bildiriyor. Zonguldaklılar torba yasa tasarısının içinde yer alan ve TTK’nin özelleştirilmesinin önünü açacak olan 58. maddenin geri çekilmesini istiyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı içinde yer alan ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) de özelleştirilmesinin yolunu açan düzenlemeye tepkiler artıyor. Zonguldak Platformu Bileşenlerini oluşturan kitle örgütleri konuyla ilgili GMİS’e destek ziyaretinde bulundu.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüşen temsilciler, söz konusu düzenlemenin TTK’nin özelleştirilmesi ve ardından kapanması anlamına geldiğini belirterek, “Bu da Zonguldak’ın yok olması demek.Tasarının acilen geri çekilmesini istiyoruz. GMİS’e her türlü desteği vereceğiz. Türkiye de sadece Zonguldak’ta bulunan ve demir çelik sektörü için vazgeçilmez olan taşkömürünün sadece ve sadece devlet eli ile üretilmesini istiyoruz” dedi.
ÖLÜMLERİN ARTTIĞI BİLİNİYOR
1990 yılından bu yana TTK’de bazı sahaların uygulanan rödovans usulü kiralama ile taşeron şirketlere verildiği ifade edilen açıklamada, tasarının yasalaşmasıyla birlikte daha önce yaşanan örneklerin artacağı ifade edildi: “Firmalar, milyon tonlarda kömür üreteceğini taahhüt ettiği halde bir kürek kömür üretmemiş ve TTK’yi, dolayısıyla devleti zarara uğratmıştır. Daha önce TTK’nin belirlediği bölgelerde çalışan taşeron firmalarda çok basit hatalardan dolayı büyük kazalar meydana gelmiş,buralarda onlarca vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir.Öte yandan da Zonguldak’ta kaçak ocak diye tabir edilen yüzlerce kayıt dışı ocaklar vardır. Bu kaçak ocaklarda iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçilere kimse sahip çıkmamaktadır. Bu işçiler “elektrik çarptı” süsü verilmek için elektrik trafosu diplerine bırakılmış ve terk edilmiş, hastane önlerine cesetleri bırakıp terk edilmiş, hatta işçi cesetlerinin üzerinden geçilmek sureti ile trafik kazası süsü verilmek istendiği, ölen işçilerin ocak sahibi olarak lanse edilmesi hepimizce malumdur. Şu da bir gerçektir ki madencilik sektöründe özel şirketler yeterince denetlenmemektedir.”
Bütün bunların yaşandığı bu süreçlerde taşeron ve özelleştirme sisteminin, emek hırsızlığı, kan ve gözyaşından başka bir şey kazandırmadığı belirtilen açıklamada, “Bizler özellikle GMİS’in öncülüğünde ortak paydada buluşacağı her kesimin mutlu olacağı bir düzenlemeden yanayız. Bizler bu süreçte Genel Maden İşçileri Sendikasının koşulsuz yanındayız ve alacağı kararları destekliyoruz” denildi.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de “Zonguldak halkı, geçmişte olduğu gibi, STK’ları ile esnafıyla, işsiziyle, köylüsü ve kentlisi ile birlikte dayanışma ile bu yasa tasarısını geri çektirecektir” dedi. Ziyaret sonunda 26 kitle örgütünden oluşan, Zonguldak Platformu Bileşenleri temsilcileri, Enerji Bakanlığından, randevu talebini içeren ortak bildiriyi imzaladı.
‘MADENLERE UZANAN ELLER KIRILSIN!’
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağı önünde işçilerle bir araya gelerek, “TTK’nın bir karışının bile özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Madenler satılamaz. Birlik ve beraberlik içinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yasa tasarısı derhal çekilmelidir” dedi. Maden işçileri de, “Madenlere uzanan eller kırılsın”, “Madenci feneri sönmeyecek”, “Madenler bizimdir bizim kalacak” sloganlarını attı.
KÖMÜRSPOR: ÜZERİMİZE NE DÜŞERSE YAPACAĞIZ
Zonguldak Kömür Spor Kulübü Başkanı Süleyman Caner ve Teknik Heyeti de GMİS’e destek ziyaretinde bulundu. Süleyman Caner, “Bu tasarıya öncelikle Zonguldak esnafının karşı çıkması gerekiyor.Çünkü TTK Zonguldak’ın ekmek kapısı. Ekmek kapısı yok olursa Zonguldak da yok olur. Zonguldak’ta yaşayan, geleceğini burada gören, Zonguldak’ı düşünen, ülkesini düşünen herkes bu tasarının karşısında olmalıdır.Bizler,Zonguldak Kömür Spor temsilcileri olarak, sizlerin bu tasarının geri çekilmesi için verdiğiniz mücadeleyi destekliyoruz. Üzerimize ne tür görev düşerse yerine getirmeye hazırız” dedi.
‘GEREKİRSE KENDİMİZİ YERİN ALTINA KİLİTLERİZ’
TTK’da örgütlü GMİS, Genişletilmiş Başkanlar Kurulunu olağanüstü olarak toplamış ve eylem kararı almıştı.TTK Üzülmez Müessesesinde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek eylem süreci ile ilgili bilgi veren GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu “Sendikanız olarak her türlü eylem planını masaya yatırdık.Eylemlerimiz sürecin gelişmesine göre artarak devam edecek. Bizi yer üstünde olağanüstü hal ile tehdit edenlere bir şey söylüyoruz; yer üstünde olağanüstü hal olabilir ama yerin altı bize ait. Eylemlerimizde en son aşamasına geldiğimizde, inşallah bununla karşılaşmak zorunda bırakılmayız, ama gerektiğinde 7 bin 500 maden işçisiyle birlikte yerin altına kendimizi kilitleyeceğimizi ve isteklerimiz yerine getirilinceye kadar çıkmayacağımızı ifade ediyoruz” demişti. (ZONGULDAK)