GMİS: Bizi ocaklardan çıkaramazlar

Genel Maden İşçileri Sendikası, torba yasaya eklenerek madenlerin özelleştirmesinin önünü açan maddeye karşı ocaklardaki ziyartlerini sürdürüyor.

30 Ekim 2017 14:12
Paylaş

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, torba yasa tasarısında Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) özelleştirilmesinin önünü açan maddenin geri çekilmesini istedi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da "Bizi dün silah zoruyla ocaklara sokanlar bugün bizi silah zoruyla ocaklardan çıkaramaz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba yasa tasarısının 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddesine Zonguldak'ta tepkiler sürüyor. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve beraberindeki yöneticilerin ocaklardaki ziyaretleri sürüyor.

'MADENCİ FENERİ SÖNMEYECEK'

GMİS heyeti TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi'ne bağlı maden ocağı önünde işçilerle bir araya geldi. İşçilere seslenen Demirci, TTK'da 2002 yılında 15 bin 119 işçi çalıştığını bugün ise işçi sayısının 7 bin 625'e gerilediğini söyledi. Demirci, azalan işçi sayısıyla üretimin 1 milyon tonun altına düştüğünü bunun faturasının da maden işçisine çıkarılmak istendiğini anlattı. TTK'nin göz göre göre zarara sürüklendiğini belirten Demirci, taşkömürü ithalatı için yılda yaklaşık 4-5 milyar dolar ödendiğine dikkat çekti. Torba yasayla TTK'nin özelleştirilmek istendiğini belirten Demirci, buna karşı çıkacaklarını söyledi. Başkan Demirci'nin konuşması ara ara 'Madenci feneri sönmeyecek' sloganlarıyla kesildi.

'KENDİMİZİ OCAKLARA KİLİTLEYECEĞİZ'

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise Zonguldak'ın ülke ekonomisine canı ve kanıyla katkıda bulunduğunu ifade ederek, "Bir zamanlar silah zoruyla ocaklara sokulmamızın sorumlusu biz değiliz. Bizi dün silah zoruyla ocaklara sokanlar bugün bizi silah zoruyla ocaklardan çıkaramaz. Bu süreci sabırla ve soğukkanlılıkla izleyerek inanıyorum ki başarıya ulaşacağız. Bu sorunu aşmanın tek yolu kenetlenmekten, birlikte hareket etmekten geçiyor. Her gün çoğalarak mücadelemizi artıracağız. Şayet sürecin sonunda bu kanun tasarısını geriye çektiremezsek ne yapacağımızı Meclis'te de söyledik, basına da söyledik, tüm yetkililere de söyledik. Ne yapacağız? Kendimizi ocaklara kilitleyeceğiz" dedi.

Kimseyle siyasi bir kavgaları olmadığını belirten Mutlu, "Bizim tek kavgamız var; ekmek kavgası, iş kavgası, gelecek kavgası, Zonguldak'ın menfaatlerinin kavgası, ülkemizin menfaatlerinin kavgası. Bizim tek beklentimiz var; çocuklarımıza aydınlık bir gelecek bırakmak" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Alman şirketinin Türkiye projeleri askıda

SONRAKİ HABER

'IKBY'de başkanlık seçimleri Temmuz 2018'de yapılacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa