30 Ekim 2017 23:38

Bize sorulmadan değişiklik yapılıyor

Lise Öğrencisi Öykü D. Evrensel'e sınav sisteminin değişmesiyle ilgili mektup yazdı.

Paylaş

Öykü D.
Lise Öğrencisi

Ben matematik-fen alanı öğrencisiyim. Önceden 13 soru sadece bir konudan gelirken şimdi kimya dersinin toplam sorusu 13 haline gelmiş durumda. Bu da zor olacağı anlamına geliyor. Önceki sistemde nasıl çalışmam gerektiğini biliyordum, nerelerden soru geleceğini az çok kestirebiliyordum ancak şimdi bu 13 soru 4 yıllık bir süreci kapsayacak ve belki de o anki stresle bu soruları yapamayacağım. Süreleri uzattıklarını biliyorum bu da 2.5 dakikada çözemeyeceğimiz sorular olacağı anlamına geliyor bence. Türkçe ve matematik dersleri eşitlendi ancak bu 1 senede gerçekleşecek, tamamlanacak bir olay değil. Çünkü bizim okulumuzda herhangi bir temelimiz yok. Türkçe-matematik sınıfı öğrencileri “Matematik yapmasam da olur” mantığındaydı. Bu sistem açıklandıktan sonra onlar da matematiğe yöneldi. Türkçe-sosyal grubunda ise durum şu şekilde; benim geçmişte 4 matematik sorusu yaparak tarihçi olmuş akrabalarım var ama günümüzde iyi bir tarihçi yetişmeyecek. Tarih yapabilmek için matematik çözmesi gerekecek. Bundan sonraki hayatımda tarihle de işim olmayacak ve bunun sonucunda sorgulamadan yönetileceğim. Mesela Kurtuluş Savaşı’na dair hiçbir şey bilmeyeceğim ama 15 Temmuz’u çok iyi öğreneceğim. 4 sene boyunca matematik görmeyen dil sınıfı öğrencilerine “Bu sene matematik yapacaksın” diyorlar. Bu öğrencilerin 4 yılını harcamış oluyorlar bu şekilde. Ben Ankara’da tıp gelmezse hukuk yazmayı düşünüyordum ancak bu sistemle benim bu hakkım kalmadı. Tercih yaparken istediğin mesleğe değil de yüksek puan gelen mesleği seçmen gerekecek. 6 biyoloji sorusunun 1 matematik sorusuna denk gelmesi bazı öğrencilerin en başından eleneceği anlamına geliyor. Matematiğin önemi ile tekrar tekrar yüz yüze geliyoruz. Yani iyi bir matematikçi değilsen mesleğin olmayacağı anlamına geliyor.

Diğer yandan kendi dershanemden örnek verecek olursam sene başında  4 tane fizik öğretmeni geldi ama hepsi geri gitti. Öğrencinin düzeyi öğretmenden daha yüksek olduğu için. 

Rusya’da kanunları değiştirmek istendiğinde halk oylamasına sunuluyor. Ama bizim uyandığımız her sabah ülkede bir şeyler değişiyor. Bize sorulan, oylamaya sunulan, fikrimiz alınan hiçbir şey yapılmıyor. Bize ise bu sisteme ayak uydurmak kalıyor.  “Gençliği, nasıl daha bilinçsiz hale getiririz” diye uğraşıyorlar.  Geçen seneki 9.45 kuralının artık bu sene olmadığını söylüyorlar. 1 dakikanın 1 seneye tekabül ettiğini gördük hepimiz. Öğrencilerin bir çoğu zor şartlar altında dershaneye gidebildiler ve 1 dakika geç kaldı diye sınava alınmadılar. Belki de otobüs paraları olmadığı için geç kaldı bu öğrenciler. İntihar edenler, üniversite hayallerini yıkanlar kısacası geleceğe dair umutları kalmayan öğrenciler kaldı geride bu kural ile birlikte.

“Cihat bilmeyene matematik öğretmenin faydası yoktur” diyen zihniyetle “İşsizliğin sebebi kadınların çalışmasıdır” diyen zihniyetin aynı olduğunu düşünüyorum ben. Eğitimle uzaktan yakından alakaları olmayan kişiler bunlar. Bu sistem böyle devam ederse bir kaç yıl sonra kadınlara eğitim hakkı da verilmeyeceğini düşünüyorum.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İşçilerden Zara ürünlerine 'Paramı alamadım' etiketi 

SONRAKİ HABER

Kayıran’ın geçmiş ve bugünle geleceğin lehine hesaplaşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa