HDP mitingine IŞİD saldırısında 14 polise dava açıldı
IŞİD'in HDP Diyarbakır mitingine bombalı saldırısında 5'i emniyet müdürü 14 polise dava açıldı.
HDP' nin Diyarbakır' daki mitinginde 5 Haziran 2015 tarihinde 4 kişinin ölümü 400' e yakın kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıyla ilgili 5' i emniyet müdürü toplam 14 polis hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açıldı. Avukat Kazım Bayraktar davanın olumlu olduğunu ancak ihmallerin küçük bir kısmını oluşturduğunu ifade etti.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır'da düzenlediği seçim mitingine yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen iki ayrı bombalı saldırı sonrasında olayda ihmali olduğu iddia edilen polisler hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı. Katliamdan 28 ay sonra hazırlanan iddianame, Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, patlamanın yaşandığı alanda görevli polisler A.T., A.D., A.K., D.U., F.D., H.Y., , H.Y., .K.A., K.K., M.S., M.A.C., M.Y.Ö., M.D. ve M.İ.B. hakkında “Görevi kötüye kullanmak” suçunu işledikleri iddiasıyla 3’er aydan 1’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istendi.
‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDILAR’
Mezopotamya Ajansında yer alan bilgiye göre; miting alanı ve çevresinde güvenlik tedbirlerinin tam olarak uygulanmaması ile ilgili polisler hakkında iddianamede şu tespitlere yer verildi: “Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün 04/06/2015 tarih ve 2674 sayılı yazılı emri ile miting alanı ve çevresinde patlayıcılara karşı arama görevi verilmesine ve tedbir alınılmasının istenmesine rağmen, şüphelilerden 3. Sınıf Emniyet Müdürü K.A’nın, Komiser A.K’nin, polis memurları M.S., A.D. ve M.D’nin, patlayıcının olay öncesinde saklandığı Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde arama faaliyetinde bulunmadıkları. Şüphelilerden 4. Sınıf Emniyet Müdürü F.D. ve komiser M.A.C’nin Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde tedbir almadıkları, 2. Sınıf Emniyet Müdürü şüpheli M.İ.Y’nin miting alanında emniyet tedbirlerinden sorumlu müdür olarak yetki ve sorumluluğunda bulunan emniyet tedbirlerinin alınması hususunda ihmalkar davrandığı, bu kapsamda; şüphelilerin suç tarihinde görevlerinin gereklerini yapmakta ihmal göstermeleri neticesinde terör eyleminin önlemediği, bu suretle üzerlerine atılı bulunan ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri anlaşmıştır.”
ASKER KAÇAĞI OLAN GÖNDER’İN KİHBİ SORGUSU YAPILMAMIŞ!
İddianamenin devamında, bombalı saldırıdan önce yanında patlayıcılarla birlikte otelde konaklayan Orhan Gönder’in kaldığı odaya kadar giderek asker kaçağı olmasına rağmen hakkında KİHBİ (Kaçakçılık İstihbarat, Harekât, Bilgi Toplama) sistemi üzerinden sorgulama yapmayan polisler ve amirleri hakkında da şu değerlendirmeler yapıldı: “Terör olayı şüphelisi Orhan Gönder’in 02/06/2015-03/06/2015 tarihlerinde otel konaklamasında yoklama kaçağı olarak arandığının tespit edilmesine rağmen polis memurları şüpheliler H.Y., A.T. ve H.Y’nin, Orhan Önder’in (Gönder) sorgulamasını KİHBİ sistemi üzerinden yapmadıkları, Şüphelilerden 3. Sınıf Emniyet Müdürü K.K’nin, 4. Sınıf Emniyet Müdürü D.U’nun ve Emniyet Amiri M.Y.Ö’nün polis memurları H.Y., A.T. ve H.Y’nin iş ve eylemleri üzerindeki denetim görevini ihmal ettikleri, bu kapsamda; şüphelilerin suç tarihinde görevlerinin gereklerini yapmakta ihmal göstermeleri neticesinde terör eyleminin önlenmediği, bu suretle üzerlerine atılı bulunan ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri anlaşılmıştır.”
AVUKAT BAYRAKTAR: OLUMLU AMA İHMALLERİN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜNÜ OLUŞTURUYOR
Konuyla ilgili Evrensel'e konuşan müşteki avukatlardan Kazım Bayraktar, "Ankara Katliamı davasında da müfettişler ihmal tespit etmişlerdi ama Ankara Valiliği soruşturma izni vermediği için bir türlü dava açılamadı. Ankara Katliamı davasında da bu engellemeye karşı bazı hukuk yollarına başvurduk ama onlardan henüz sonuç alamadık. Ancak Diyarbakır Patlamasıyla ilgili böyle bir yola girildi, davaya dönüştü. Bu dava olumlu bir adım ancak asıl olması gerekenin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Yani ihmali söz konusu olan hem Diyarbakır’da hem Antep’te kamu görevlileri var. Ancak o bölümler bu soruşturmaya dahil edilmedi. Bu soruşturmada alana yerleştirilen iki bombanın tespit edilememesinden kaynaklı bir ihmal söz konusu. Buna karşı açılmış bir dava bu. Ancak dediğim gibi ihmallerin küçük bir bölümünü oluşturuyor. Takip etmeye devam edeceğiz” dedi.