Bilim insanları tüylü mamut fosillerinin gizemini çözdü
İsviçre Doğa Tarihi Müzesi’nden bilim insanları, mamut fosillerinin çoğunluğunun erkek olmasını, ‘erkeklerin başına buyruk’ olmasına bağladı.
Bundan yaklaşık 4 bin yıl önce iklim değişimi ve insanların onları avlamaya başlaması yüzünden tükenen tüylü mamutların gizemi çüzüldü.
Uzun zamandır cevaplanamayan mamut fosillerinin yüzde 69’unun neden erkek olduğu sorusuna, İsviçre Doğa Tarihi Müzesi'nden bilim insanları açıklama getirdi.
Guardian’da yer alan habere göre, İsviçre Doğa Tarihi Müzesi’nden bilim insanları, bu bilinmezliğin sebebini erkek mamutların ‘başına buyruk’ olmasına bağladı.
Bilim insanları, bugünkü yaban filleri gibi Buz Devri’nde yaşayan erkek mamutların da yalnız başlarına gezdiklerini ve dişilere oranla kendilerini daha çok riskli durumlara soktuğunu belirledi.
Dişiler gruplar halinde gezip daha deneyimli olan ve bölgeyi bilen bir dişiyi lider kabul ederek ilerlerken, erkek mamutların ince buzlara basıp buzların kırılması sonucu nehirlere düştüğü, buz kütleleri arasında sıkıştığı ve dolayısıyla kemiklerinin binlerce yıl boyunca saklandığı ortaya koyuldu.
‘DOĞAL TUZAKLARA DÜŞTÜLER'
Araştırmayı yöneten Love Dalen, konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Deneyimli bir dişi veya erkek tarafından yönlendirilmeden dolaşan mamutlar, kendilerini bataklık, çatlak, göl gibi ‘doğal tuzak’lardan koruyamadıkları için ölme oranları arttı. Buz Devri’nden birçok hayvanın kalıntısı bugüne ulaşmadı; bu mamutların kemikleri, dişleri ise buza gömüldükleri ve ısıdan korundukları için ulaşabildiler."
Araştırmacılardan Patricia Pecnerova ise “Doğumda yaklaşık olarak eşit olan kabul edilen dişi ve erkek sayısının, fosillerde bu şekilde farklılık göstermesine şaşırmıştık, dolayısıyla bunu araştırdık” dedi. (HABER MERKEZİ)