4 Kasım 2017 01:11

‘Tecavüzü teşhir ‘cinsel haz’ sayıldı!’

Bolu F Tipi Cezaevi idaresi Suna Aras’ın “Yıkanmak İstiyorum Ensest/Tecavüz” ve “Aha Çapulcu Şiir Taşlamalar” kitaplarını cezaevine sokmadı.

‘Tecavüzü teşhir  ‘cinsel haz’ sayıldı!’

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Kurulu Başkanlığı, Suna Aras’ın “Yıkanmak İstiyorum Ensest/Tecavüz” ve “Aha Çapulcu Şiir Taşlamalar” kitaplarının cezaevine sokulmasını engelledi.

Eğitim Kurulu Başkanlığı kararında: “Yıkanmak İstiyorum Ensest/ Tecavüz-Suna Aras” isimli kitabın tamamı cinsellik içeren yayın olduğu anlaşılmıştır. “Aha Çapulcu Şiir Taşlamalar-Suna Aras” isimli kitapta ise yasa dışı eylem ve faaliyetleri meşru gösteren, özendiren, kamu görevlilerini hedef gösteren ifadelerinin yer aldığı tespit edilmiştir” dedi.  

Konuyla ilgili konuştuğumuz Suna Aras: “Aslında daha önce Hüseyin Aykol’un bir yazısından “Yıkanmak İstiyorum” kitabının cezaevine sokulmadığını, sakıncalı görüldüğünü öğrenmiş nedeni üstünde durmamıştım. Çünkü başımızda o kadar çok dert var ki, sanki bunu dert edinirsem, yaşatılan bunca insan hakları ihlallerine, çektirilen acılara karşı ayıp edecekmişim gibi bir hisse kapılmıştım. Ama şimdi gerekçeli kararı görünce deyim yerindeyse beynimden vurulmuşa döndüm. “cinsel içerik” Ne demek!” diyerek karara tepki gösterdi. 

‘TECAVÜZÜ ‘CİNSEL HAZ’ OLARAK GÖRÜYORLAR’

Yıkanmak İstiyorum Ensest/ Tecavüz kitabıyla ilgili olarak Aras: “Tecavüz mağdurlarıyla yüz yüze görüşülerek, tecavüz ve ensesti anlatan bir kitap, cinsellik olarak kabul edilebilir mi? Tecavüz ve ensesti cinsellikle, cinsel hazla, hatta seksle ilişkilendiren bir mantığın gerekçesidir bu yasak ve yasaklar. 

Çocuk istismarının her gün biraz daha çoğaldığını, tecavüz vakalarının korkutucu boyutta olduğunu, azımsanmayacak derecede yaşandığını düşündüğümüz ensest olayları, bu zihniyetin ürünüdür. Tecavüzcüyü cezasız bırakarak yüreklendiren, mağdurun mağdurluğunu dillendirmek konusunda sindiren mantık bu mantıktır. Tecavüz şiddetini, cinsel hazla bir tutan bu zihniyetin, ne kadar tehlikeli olduğunu her gün biraz daha canımız yanarak öğreniyoruz. Umarım “dur” deme zamanına fazla geç kalmayız!

Bu şu demek oluyor ki tecavüzü “cinsel haz” olarak görüyorlar. Bunun başka bir açıklaması olamaz” dedi. 

‘GEZİ’DE KAYBETTİKLERİMİZE ADANDI’

Yasaklanan Aha Çapulcu Şiir/ Taşlamalar adlı şiir kitabını Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybedenlere adadığını ifade eden Aras: “Kitap, Gezi sürecinin heyecanından, umudundan, sevincinden, mizahından, kardeşliğinden, barışından, gazından, bombasından, öfkesinden, acısından doğdu. Kitapta yer alan dörtlükler o coşkunun verdiği heyecanla iki günde oluştu. Tabii ki, sonrasında ufak tefek de olsa üzerinde düzeltmeler yapıldı. 

Neden bu kitap, “yasa dışı eylem ve faaliyetleri meşru gösteren, özendiren, kamu görevlilerini hedef gösteren ifadelerinin yer aldığı tespit edilmiştir” diyerek yasaklanıyor. 

Bu kitabın, Gezi süreci boyunca kaybettiğimiz, Berkin Elvan, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım, Hasan Ferit Gedik’lere adanmış olmasından olabilir mi?

Bütün yasakların altında, şiddeti saklama, ayıbı örtme, suçu gizleme niyetinin olduğunu biliyoruz” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et