'Cezaevinde kadınlar ped bulamadıklarında çarşaf kullanıyor’
Hapiste Kadın Ağı kadın tutukluların ped alamadıklarında pamuk ve çarşafı bez olarak kullandıklarını ifade ederek ücretsiz ped hakkı talep etti.
Cezaevlerindeki kadınlara ücretsiz ped hakkının yasalaşması için kampanya başlatan Hapiste Kadın Ağı'ndan Derya Ata, "Kadın tutuklular, ped alamadıklarında pamuk ve çarşafı bez olarak kullanıyor. Hijyen açısından sağlıklı olmayan bu yöntemler birçok hastalığın başlamasına neden oluyor" dedi.
Adalet Bakanlığı verilerine göre; ceza ve tevkifevlerinde Haziran ayı itibariyle 223 bin 451 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu cezaevlerinde bulunan kadın tutuklu sayısı ise Haziran 2017 itibariyle 9 bin 708. Türkiye cezaevlerinde bulunan kadınlar, hijyen ürünlerini temin etmek başta olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya. Hapiste Kadın Ağı, kadın tutukluların cezaevlerinde yaşadıkları sorunlarından biri olan ücretsiz ped hakkının, yasal güvenceye alınması için kampanya başlatarak, kadınların cezaevlerinde yaşadıkları temel sorunlara dikkat çekti.
ÜCRETSİZ PED HAKKININ DÜNYA ÇAPINDAKİ ÖRNEKLERİ
Türkiye’deki cezaevlerinde ped kantinlerde ücretli olarak satılıyor. Bir sağlık hakkı olarak savunulan cezaevlerinde ücretsiz ped hakkının, tutuklu kadınlara ücretsiz verilmesi konusunda dünya çapında bazı örnekler bulunuyor. Avrupa Hapishane Gözlemi 2012 verilerine göre; Fransa’da, kadın tutukluların hapishane içinde kadın hijyen ürünleri alınmasına izin veriliyor. Eğer kadınların durumu elvermiyorsa (ayda 50 Euro’dan az kazançlarının olması durumunda) hapishane idaresi ürünleri kadın tutuklulara ücretsiz vermek zorunda.
Polonya’da ise, tutuklu bir kadının günde en az bir kere sıcak su kullanma ve aynı zamanda haftada iki kez sıcak banyo hakkı bulunuyor. Kadına aynı zamanda yönetim tarafından her ay kişisel hijyen eşyaları verilerek ihtiyacı olduğunda giysi ve hijyen paketleri alma hakkı veriliyor. Hijyen ürünleri aynı zamanda ayda 3 kez cezaevi kantininde satışa çıkarılıyor.
Portekiz’de ise yasada, “Kadın mahpusların özel ihtiyaçlarının üzerinde durulması ve bu ihtiyaçlar için gerekli ürünlerin, bu ürünleri karşılayacak gücü olmayanlara sağlanması gerektiği" ifadesi yer alıyor.
‘PEDE ULAŞAMAYAN KADINLAR ÇARŞAF KULLANIYOR’
Hapiste Kadın Ağı kurucularından Derya Ata, cezaevlerinde bulunan kadın ve LGBTİ tutukluların, sağlık hakkı kapsamında ped, sabun, şampuan gibi temizlik ürünlerini temin etmede sorun yaşadıklarını aktardı. Ata “Birçok kadın ve LGBTİ mahpus aileleri tarafından yalnızlaştırıldıkları için dışarıdan herhangi bir destek almadan, içerde tutunmaya çalışıyor ve birçok ihtiyacını kendileri ücret ödeyerek karşılıyor. Bu bağlamda maddi sıkıntılar yaşayarak temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geliyor. Tabi çocuklarıyla birlikte kalan kadınlar için bu sorun iki kat artıyor. Ped alamadıklarında pamuk ve çarşafı bez olarak kullanıyorlar. Hijyen açısından sağlıklı olmayan bu yöntemler birçok hastalığın başlamasına neden oluyor" diye konuştu.
GÖRÜŞMELERİN SONUÇLARI
Ücretsiz ped kampanyasını sosyal medya ve diğer basın-yayın organları aracılığıyla kamuoyuna duyurduklarını belirten Ata, konuyu Meclis’e taşıdıklarını ve yaptıkları görüşmelerde alınan kararları aktardı. Yeterli desteği aldıklarını ifade eden Ata şöyle konuştu: “AKP Milletvekili Mehmet Metiner’den konuyu Adalet Bakanlığı’na taşıyacağı sözünü aldık. HDP, Adalet Bakanlığı’nın bütçesini kadın mahpusların ihtiyaçları, özelde de ped ihtiyacı açısından da değerlendirmek istediğini belirtti ve bizden bu konuda katkı istedi. Ayrıca bir kanun teklifi yapılabileceğini konuştuk. CHP ise kampanyanın basında ve diğer siyasi partiler nezdinden daha fazla gündeme gelmesi için çalışacağını beyan etti. Türkiye Barolar Birliği (TBB), Aralık ayında yayınlayacağı cezaevleri raporunda ped sorununa yer verecek. Ayrıca konunun Adalet Bakanlığı’na taşınması için destekçi olunacağı da bizimle paylaşıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), sürecin parçası olacağını ve bizim özel olarak talep ettiğimiz, regl olan kişilerin yeterli pede ulaşamamasının yaratabileceği sağlık risklerini anlatan bir belge oluşturulabileceğini belirtti."
Ata, çalışmalarının devam edeceğini belirterek “Aldığımız sözlerin hayata ne şekilde geçirildiğini, pratikte uygulanışını ağ olarak izlemeye, ihtiyaç duyan herkesin pede ve diğer hijyen malzemelerine erişiminin sağlanması için talepler oluşturmaya ve bu talepleri politika yapıcıların ve kamuoyunun gündemine taşımaya devam edeceğiz” dedi. (Ankara/MA)