04 Kasım 2017 12:41

41 bin eğitimci ihraç edildi: Eğitim sistemi alarm veriyor

Eğitim Sen Adana Şubesi: Tamamen idari ve siyasi tasarruflarla yapılan ihraçların tamamı hukuksuzdur.

Paylaş

Eğitim Sen Adana Şubesi OHAL KHK’leri ile birlikte eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için “Eğitim Sistemi Alarm Veriyor”  konulu basın toplantısı gerçekleştirdi. Siyasi iktidarın eğitim politikalarının geleceğini tehdit eder boyutlara geldiğinin vurgulandığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, 41 bin eğitim emekçisinin ihraç edildiğini belirterek, “Asıl darbe eğitime yapıldı” dedi. 

‘113 BİN 440 KAMU EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ’

OHAL kapsamında çıkarılan 28 KHK ile toplam 113 bin 440 kamu görevlisinin ihraç edildiğini ve bu ihraçların 41 bin 5’inin eğitim alanında yaşandığını söyleyen Sönmez, kamudan ihraç edilen eğitimci sayısının darbeye karışma iddiasıyla ihraç edilen 8 bin asker ve 23 bin polis sayısının toplamından bile fazla olduğunu söyledi. Bu rakamın asıl darbenin eğitim emekçilerine vurulduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Sönmez, “Öğretmenler darbe yapamaz. Bizin elimizdeki tek silahımız kalemimiz. Hangi sendika üyesi olursa olsun, tamamen idari ve siyasi tasarruflarla yapılan ihraçların tamamı hukuksuzdur” diye konuştu 

PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİNE TEPKİ

Milli Eğitim Bakanlığının eğitimde esnek ve güvencesiz istihdamı kalıcı hale getirdiğini ifade eden Sönmez, “Öğretmen strateji belgesi iş güvencemize yönelik açık bir tehdittir. Aile, öğrenci ve bağımsızlıkları tartışmalı olan yöneticilerin puanlaması ile öğretmenlerin performansı değerlendirilemez. Bu öğretmenlerin iş güvencesini ortadan kaldırmaya yöneliktir” dedi. Atama bekleyen öğretmen sorununa dikkat çeken Sönmez, atanamayan öğretmen sayısının 438 bin 134 olduğunu belirterek, bu sayının 37 ilden daha büyük olduğunu dile getirdi. 

‘EĞİTİME DEĞİL, SAVAŞA BÜTÇE’

2018 yılında vergilerin eğitime değil, önemli ölçüde savunma ve güvenlik harcamalarına, aktarıldığını dile getiren Sönmez, “2018 yılında MEB bütçesi sadece yüzde 8.8 artarken, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde yüzde 41 gibi olağanüstü bir artış olması, toplamda savunma ve güvenlik harcamalarının 92 milyar TL ile son 15 yılın en yüksek rakamına ulaşması normal değildir” dedi. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay, 2002 yılında yüzde 17-18 iken, eğitim hizmetlerinin sunumu açısından çok önemli olan bu rakamın 2018 yılı itibariyle sadece yüzde 8.36 oluğunu ifade eden Sönmez,  “MEB, eğitim emekçilerini esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırmak için gece gündüz çalışmakta, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını temel alıp eğitimde güvencesizliği yaygınlaştırmaktadır” dedi. (Adana/EVRENSEL)


‘DEMOKRASİYİ KAZANACAK OLAN BİZLERİZ’

MErsin'de de KESK Şubeler Platformu OHAL sonrası kamuda yaşanan ihraçlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. ‘OHAL değil demokrasi istiyoruz’ başlıklı kampanya kapsamında yapılan açıklamada, “Türkiye 15 Temmuz 2016’dan beri darbe ile mücadele adı altında sonu gelmeyen bir hukuksuzluk ve güvensizlik ortamına atılmıştır. O günden bu yana, önemli bir bölümünün darbe girişimi ile ilgisi kurulmaksızın, hiçbir somut delile dayanmadan, adil yargılama süreçleri işletilmeden, hukuksuz biçimde yüz binin üzerinde kamu emekçisi işinden, geleceğinden, vatandaşlık haklarından edilmiştir. OHAL rejimine son vererek demokrasiyi kazanacak olan biziz! Emekçilerin yüzyıllardır süren mücadele ile kazandığı hakları ve özgürlüklerini OHAL’e, AKP’nin tek adam rejimine terk etmeyecek, demokrasi, barış, eşitlik, özgürlük ve laiklik için mücadeleyi büyüteceğiz!” denildi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta sistem çöktü; bedelini sağlıkçılar ödüyor

SONRAKİ HABER

RTÜK 17 medya kuruluşunun yayın haklarını iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa