04 Kasım 2017 22:22

36. İstanbul Kitap Fuarı'nda ‘Ekim Devrimi’ tartışıldı

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda Sinan Alçın ve Arif Koşar'ın katılımıyla 'Ekim Devrimi 100 Yaşında' konulu panel düzenlendi.

Paylaş

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda, Kor Kitap tarafından “Ekim Devrimi 100 Yaşında” konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü Sezen Çilengir'in gerçekleştirdiği panele Prof. Dr. Sinan Alçın ve Teori ve Eylem dergisi Yazı Kurulu Üyesi Arif Koşar konuşmacı olarak katıldı. 

'EKİM DEVRİMİ GEÇMİŞ DEĞİL, GELECEK'

Panelde ilk sözü alan Prof. Dr. Sinan Alçın, Ekim Devrimi'nin dünya halkları için geçmiş değil gelecek olduğunu vurguladı. Marksizmin ilk olarak Sovyetler Birliği'nde uygulama imkanı bulduğunu hatırlatan Alçın “Sovyetler Birliği, 1917 Ekim Devrimi ile kuruluşunun ardından, pratiği ile marksizmin salt akademik bir felsefi düşün olmaktan çıkarıp, ayakları yere basan, üreten bir güce dönüştürmüştür. Etki olarak azımsanmayacak güçteydi. Dünyanın iki büyük gücünden biri haline gelmiş bir ülkeden bahsediyoruz." dedi.

'EKİM DEVRİMİ İŞÇİ SINIFI VE İNSANLIK TARİHİNE ÇOK ŞEY KAZANDIRDI'

Ekim Devrimi'nin bilime etkilerine de değinen Alçın, "Sovyetler Birliği'nin işçi sınıfına ve insanlık tarihine yaptığı katkılara baktığımızda çok şey kazandırdığını görebiliriz. Özellikle genetik alanında ve 1940'larda başlamış uzay teknolojisi konusunda çok ileri çalışmalar var. Dünyadaki ilk kozmonotu yetiştirmiş ülkedir. Bunlar çok ileri çalışmalardır" ifadelerini kullandı.

‘EKİM DEVRİMİ İNSANLIK TARİHİNİN EN BİLİNÇLİ EYLEMİDİR’

Alçın’ın ardından söz alan Yazar Arif Koşar, Türkiye toplumunun en güncel en hayati sorunlarını çözemediğini belirterek Ekim Devrimi ve sosyalizmin Türkiye için güncelliğini koruduğunu aktardı. 

Koşar, “Kapitalizm en hayati sorunları çözemiyor. Dünyadaki en basit sorunları çözemeyecek kadar başarısız bir sistemdir Kapitalizm fakat maalesef yaşamını da sürdüren bir sistemdir. Ekim Devrimi çözülemeyen bu sorunları çözmek için planlı bir müdahalede bulundu. O nedenle Ekim Devrimi ve onu önceleyen ayaklanma insanlık tarihinin en bilinçli eylemidir. Önceki devrimlerde de insanlar ayaklandı, iktidarı devirdi. Ancak o iktidarı yıktıktan sonra kendilerinin çıkarlarını koruyan bir iktidar kuramadılar.” şeklinde konuştu. 

DEVRİMİN BEYANNAMESİ

Ekim Devrimi'nin 6 Kasım’da gerçekleştirildiğini 7 Kasım’da ise bir beyanname yayınlandığını söyleyen Koşar, “Birincisi, toprağın özel mülkiyeti kaldırılmıştır. Tüm  yapılar, demirbaşlar ve hayvan varlığı, tarımsal üretimi yaratan gereçler, büyük toprak sahiplerine ait olanlar başta olmak üzere bütün topraklar, emekçi halkın mülkü ilan edilmiştir.

İkincisi, emekçi halkın sömürücüler üzerindeki iktidarını sağlaması nedeniyle fabrikalar, işyerleri, madenler, demiryolları işçi ve köylülere bırakıldı.

Üçüncüsü, bütün bankalar, işçi ve köylünün mülkiyetine verilmiş. Emekçiler sermayenin boyunduruluğundan kurtulmuştur.” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

{321422}}

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan’da Prens Selman’ı güçlendirme operasyonu

SONRAKİ HABER

'Gayrımeşru kızınızla evlenebilirsiniz' fetvası verdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa