Binali Yıldırım'ın oğulları 'vergi cenneti'nde şirket sahibi
Paradise Papers olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, zengin ve siyasetçilerin vergi cennetlerindeki yatırım sırlarını açığa çıkardı.
Paradise Papers (Cennet Belgeleri) olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkardı.
Kamuoyuna sızan belgelerde, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’ten Başbakan Binali Yıldırım’ın 2 oğluna kadar dikkat çekici pek çok isme ait ayrıntılar var.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre belgeler, ABD Başkanı Donald Trump'ın kabinesinden Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları uygulamakla yükümlü olan bir şirkette hissesi olduğunu gösteriyor.
Paradise Papers (Cennet Belgeleri) 13.4 milyon belgeden oluşuyor. Belgelerin çoğunun kaynağı, offshore yatırım alanındaki önde gelen bir firma.
Geçen yılki Panama Belgeleri'nde olduğu gibi bu belgeler de Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung tarafından elde edildi ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı.
YILDIRIM'IN OĞULLARININ MALTA'DAKİ ŞİRKETLERİ BELGELERDE
Belgelerden, Başbakan Binali Yıldırım'ın oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım'ın Malta'da Hawke Bay Marine Co. Ltd ile Black Eagle Marine Co. Ltd adlı şirketleri olduğu anlaşılıyor.
Hawke Bay Marine Nisan 2004'te, Black Eagle ise Ocak 2007'de, deniz taşımacılığı alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş. Ekim 2017'den bu yana iki şirketin aktif olduğu da belgelerdeki ayrıntılar arasında.
Şirketlerin kurulduğu tarihlerde Binali Yıldırım, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin ulaştırma bakanıydı. Belgelere göre, Erkam Yıldırım en büyük hissedar ve her iki şirketin de direktörü.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Erkan ve Bülent Yıldırım'ın Türkiye'deki yayın ortağı Cumhuriyet gazetesi ile birlikte yaptıkları yanıt talebine karşılık vermediğini söyledi.
İNGİLTERE KRALİÇESİ'NİN BAĞLANTISI NE?
Kraliyet ailesinin varlıklarını yöneten Lancaster Dükalığı'nın, Kraliçe'nin fonlarından 13 milyon doları Cayman Adaları ve Bermuda'da offshore yatırım olarak kullandığı ortaya çıktı.
Kraliçe'nin işlemlerinde herhangi bir yasadışılık iddiası getirilmiyor. Kraliçe'nin vergi kaçırdığına ilişkin bir suçlama da yok. Ancak kraliyet ailesinin offshore yatırım yapmış olması, ülkede tartışma başlattı.
Kraliçe'nin İngiliz rent-to-buy (önce kirala, sonra satın al) şirketi Brighthouse'da da küçük yatırımları olduğu görüldü. Brighthouse daha önce 17.5 milyon sterlin borçla batmış, yoksulları sömürmek ve 6 bin kadar insanı işlerinden etmekle suçlanmıştı.
Lancastar Dükalığı yetkilileri, fonlarla ilgili kararların kendilerini bağlamadığını, Kraliçe'nin ise kendi adına yapılan yatırımlarla ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi. Oysa şirket daha önce yaptığı açıklamada “Kraliçe'nin itibarını zedeleyecek tüm eylemlerden” kaçınacağı sözünü vermişti. (HABER MERKEZİ)