OHAL’de iş cinayetleri yüzde 10 arttı

İSİG Meclisi verilerine göre ekim ayında en az 182, yılın ilk 10 ayında ise 1683 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

06 Kasım 2017 09:51
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2017 13:28
Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre ekim ayında en az 182, yılın ilk 10 ayında ise 1683 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İSİG raporunda, OHAL sürecinde iş cinayetlerinde yüzde 10’luk bir artış yaşandığına dikkat çekildi.

İSİG’in basından, işçilerin mesai arkadaşlarından-yakınlarından, meslek örgütü ve sendikalardan edindiği bilgilerle hazırladığı rapora göre ekim ayında 182 iş cinayeti en çok inşaat-yol, tarım-orman, taşımacılık ve madencilik iş kollarında geçekleşti. İş cinayetleri en fazla ezilme-göçük, yüksekten düşme ve servis kazası nedenleriyle meydana geldi.

2 çocuk işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetlerinde yaşı öğrenilemeyenlerin sayısı ise 17 olarak yer aldı.

OHAL İŞÇİ SAĞLIĞINA ZARARLI

OHAL’in devam ettiği hatırlatılan raporda, “Türkiye’de OHAL sonrası işçilerin hak arama mücadelesine ağır baskı uygulanmakta ve grevler dahi yasaklanmaktadır. İşçilerin korkutulduğu ve sindirildiği bir koşulda işçi sağlığı ve güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir. Nitekim OHAL’le beraber iş cinayetlerinde yüzde 10’luk bir artış meydana gelmiştir. Yine OHAL koşulları o kadar keyfidir ki KHK’ler ile birlikte tek bir kişinin akşam aklına gelen, sabah kanun olabilmektedir. Yaz saati uygulamasından, kış lastiğine kadar darbe girişimiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan hemen her konu, KHK’ler ile düzenlenmektedir. Özetle işçi hakları mücadelesinin önündeki güncel pratik engel olarak OHAL kaldırılmalıdır” denildi.

‘SAVAŞA DEĞİL İSİG ÖNLEMLERİNE BÜTÇE’

Silahlanma gerekçesiyle art arda gelen vergiler zamlarının da hatırlatıldığı raporda, “İktidar tarafından yapılan açıklamalarda, toplum açıkça savaşa hazırlanıp, savaşın normalleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Yani ‘Biz savaş yapacağız, biz savaş politikası izliyoruz ve onun için sizin vergilerinizi buraya harcayacağız, sizden daha fazla para alacağız, sizi daha fazla yoksullaştıracağız’ diyor. Savaşa değil eğitime, sağlığa bütçe. İşçilerin ölmemesi, sakat kalmaması, yaralanmaması için bütçe” ifadeleri yer aldı.

EKİM AYINDA 182 İŞ CİNAYETİ

Ekim ayında iş cinayeti bilgilerinin yüzde 82’sini ulusal ve yerel basından, yüzde 14’ünü işçilerin mesai arkadaşlarından, yakınlarından, yüzde 4’ünü ise hekimlerden, mühendislerden, sendikalardan öğrenildiği kaydedilen raporda, “Her gün güncellenen bilgiler ışığında 2017 yılının Ekim ayında en az 182 ve ilk on ayında ise en az 1683 işçi kardeşimiz aramızdan ayrıldı. Ekim ayında yaşamını yitiren 182 işçinin 151’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 21’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 10’u esnaflardan olmak üzere 31’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor” diye belirtildi. 
 
Raporda, iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle sıralandı: “İnşaat, yol işkolunda 46,  tarım, orman işkolunda 37, taşımacılık işkolunda 16, madencilik işkolunda 12, belediye genel işler işkolunda 11, ticaret, büro işkolunda 10, metal işkolunda 10, petro-kimya, lastik işkolunda 8, gıda, şeker 4, çimento, toprak, cam işkolunda 4, enerji işkolunda 4, tekstil, deri işkolunda 3, savunma, güvenlik işkolunda 3, banka, finans, sigorta işkolunda 2, sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 2, konaklama, eğlence işkolunda 2, ağaç, kâğıt işkolunda 1,iletişim işkolunda 1, basın, gazetecilik işkolunda 1, gemi, tersane işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 4 işçi yaşamını yitirdi.”

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten Ekim Devrimi açıklaması: Geçmiş değil gelecek

SONRAKİ HABER

AKKİM işçileri, direnişlerinin 100. gününde açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa