06 Kasım 2017 12:48

Kömürü durdur iklimi kurtar!

Bu yıl Bonn'da 23'üncüsü düzenlenen Dünya İklim Değişikliği Konferansı Almanya’nın Bonn kentinde gösterilerle başladı.

Paylaş

İklim Değişikliği Üzerine Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında 1995’den beri her yıl düzenlenen Taraflar Konferansı (Conference of Parties - COP) 23.sü (COP23) Almanya’nın Bonn kentinde başladı. Konferans, ABD’yi Paris anlaşmasından çekme kararı alan Donald Trump’ın tartışmalı hamlesinin gölgesinde gerçekleştiriliyor. 

Yaklaşık 200 ülkeden çeşitli temsilcilerin katıldığı ve Fiji Başbakanı Frank Bainimarama’nın başkanlık yaptığı konferans iki hafta sürecek. Konferansın ana gündemi Paris iklim anlaşması kurallarının tartışılması ve küresel ısınma değerleri.

1992’DEN BU YANA 

1992 yılında düzenlenen “Dünya Zirvesi”nde, iklim değişikliğinin dünya çapında bir tehdit olduğunu ve dünya çapında bir eylem gerektirdiğini benimseyen katılımcı devletler tarafından kabul edilen uluslararası çevresel anlaşma UNFCCC’nin amacı, “Atmosferdeki sera gazı yoğunluğunu, iklim sisteminine tehlikeli boyuttaki insani müdahaleyi engelleyecek düzeyde sabit tutmak” olarak belirlendi. Anlaşmanın tarafları, 1995’den bu yana her yıl, Taraflar Konferansı’nda (COP) iklim değişikliğiyle başa çıkma konusundaki ilerlemeyi değerlendirmek üzere buluşuyorlar. Toplantılar her yıl COP’lar arasında düzenleniyor ve UNFCCC her zaman Bonn’da gündemi ilerletmek üzere toplanıyor.

GÖSTERİLER DE BAŞLADI

Konferans zarfında düzenlenmesi beklenen protesto gösterilerinin ilki Cumartesi günü yapıldı. 25 bin kişinin katıldığı eylemde, “Kömürü durdur, iklimi kurtar” çağrısı yapıldı. Göstericiler konferansın, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda dünya için son fırsat olduğu konusunda uyardı. 
Göstericiler, iklim konferansının, Avrupa’nın en büyük karbondioksit salınımını yapan kömür madenlerine sadece 50 kilometre uzaklıkta düzenlenmesinin yarattığı ikileme de dikkat çekerek, Almanya’yı tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye davet etti.

TRUMP'A RAĞMEN ABD'DEN KATILIM

Konferansın ana maddeleri Paris iklim anlaşması kurallarının tartışılması ve küresel ısınma değerleri olarak belirlenirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris anlaşmasını reddetmesi, iklim değişikliğinin bir "Çin uydurması" olduğunu iddia etmesi ve kömür kullanımını desteklemesi katılımcılar tarafından tepkiyle karşılandı.

Büyük bir kömür şirketi olan Peabody Energy temsilcileri konferansta, kömür ve fosil yakıtların iklim değişikliğini engelleyebileceğini savunan bir sunum yapacak.

Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü başkanı Andrew Norton konuyla ilgili, "Fosil yakıtların iklim değişikliğini alt etmede bir etkisi olabileceğini iddia etmek oldukça saçma ve tehlikeli. Bu konferans, fosil yakıtlar gündemini tartışılacak bir yer değil. ABD hükümetinin masaya geri dönüp durumun gerektirdiği gibi emilimlerdeki ani kesintileri tartışması gerekiyor" dedi.

Trump yönetiminin tartışmalı iklim değişikliği açıklamasının üzerine yayınlanan Ulusal İklim Değerlendirmesi Raporu'nda, iklim değişikliğinin "gerçek" olduğu ve fosil yakıtların hava sıcaklığını arttırmada büyük bir etkisi olduğu belirtilmişti.

Raporun yayınlamasının ardından Biz Hala Buradayız (We Are Still In) isimli organizasyon çatısı atında birçok Amerikalı vali, belediye başkanı ve iş insanı, iklim değişikliğinin ciddiyetinin farkında olduklarını ve Bonn'daki konferansa katılacaklarını açıkladı.

Konferansa katılacak isimler arasında ABD Washington valisi Jay Inslee konuyla ilgili, "İlerleme konusunda yetkin olduğumuzu dünyaya göstermeliyiz. Paris anlaşmasından çekildiğinden beri hiçbir eyalet, şehir, ilçe veya belediye Başkan Trump'ın bu şekilde iklim değişikliğine teslim olmasını desteklemedi. Hatta Trump'ın kararı, çabalarımızı arttırdı" dedi.

Yaklaşık 20 bin temsilci ve katılımcının ziyaret edeceği konferans, 17 Kasım'da sona erecek. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Yıldırım’ın oğullarının off-shore hesapları ne olacak?’

SONRAKİ HABER

CHP’den öğrencilere ücretsiz ulaşım için teklif

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa