Kalp hastalıklarında kadınlar daha fazla risk altında
Yapılan son araştırmalar kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin erkeklerde azaldığını, kadınlarda ise arttığını gösteriyor.
Yapılan son araştırmalar kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin erkeklerde azaldığını, kadınlarda ise arttığını gösteriyor. Kadınların kalp hastalıklarını ciddiye almadığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Ayşegül Zor, “Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm oranı son 20 yılda erkeklerde azalırken kadınlarda bu değişim yaşanamadı” dedi.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Zor, sağlıksız beslenme, stres, hareketsiz yaşam biçimi gibi birçok etkenle dünya genelinde kalp hastalıklarının etkilediği kişi sayısının ciddiyetini koruduğunu ve kalp ve damar hastalıklarının ölüm nedenlerinde ilk sırada yer aldığını belirtti. Amerikan istatistiklerine göre her yıl yaklaşık 500 bin kadının kalp enfarktüsü geçirdiğini, 250 bin kadının ise koroner arter hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydeden Zor, “Türk Kardiyoloji Derneği’nin Tek Harf çalışmasına göre ise koroner hastalığı nedeniyle ölümler 45-75 yaş arasında erkeklerde binde 8, kadınlarda binde 4.3” dedi.
‘BELİRTİ FARKI TANIYI GECİKTİRİYOR’
Kadınlar ve erkekler arasındaki en önemli farkın hastalığın belirtileri olduğunu ifade eden Zor, “Koroner arter hastalığı olan kadınlar ve erkekler benzer şekilde göğüs ağrısı şikayetiyle hekime başvuruyorlar. Kadınlarda erkeklerden farklı olarak göğüs ağrısı dışında, nefes darlığı, bulantı, terleme, değişik karakterdeki göğüs ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, bayılma gibi şikayetler de görülebiliyor” dedi.
Hastaların bu belirtilerin altında başka nedenler aradığını anlatan Zor, “Bu nedenle kadınlarda erken tanı şansı kaybedilebiliyor. Kalp krizi geçiren kadınlar bile çok geç acile başvuruyorlar. O zaman da balonla, stentle açılma şansı kaybedebiliyor” dedi. Dr. Zor, bypass, stent gibi cerrahi işlemler sonrasında iyileşme sürelerinin kadınlarda daha uzun olduğunu da sözlerine ekledi.
‘SEMPTOMLAR KADINLARDA 10 YIL GECİKMELİ’
Koroner arter hastalığı semptomlarının kadınlarda erkeklere oranla 10 yıl gecikmeli olduğuna dikkat çeken Zor, “Semptomlar kadınlarda özellikle menopozdan 5-6 yıl sonra görülmeye başlarken, erkeklerde ise 40’lı yaşlardan itibaren görülüyor. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de menopoz öncesi kadınlarda endojen östrojen hormonunun koruyucu etkilerine bağlanıyor” dedi.
‘KALP YETERSİZLİĞİ OLANLARIN YÜZDE 51’İ KADINLAR’
Kalp yetersizliğinin kadınlarda da erkeklerde de hastaneye yatışların en önemli sebebi olduğunu vurgulayan Dr. Ayşegül Zor, “Kalp yetersizliği olanların yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor. Kalp yetersizliğindeki risk faktörleri arasında hipertansiyon, koroner arter ve diyabet bulunuyor. Diyabet damarlarını bozmasa da kalbin gevşeme ya da kasılma fonksiyonlarını bozarak soruna neden oluyor. Tüm kalp yetersizliği hastalarının büyük çoğunluğunu gevşeme bozukluğu olan hastalar oluşturuyor. Bu hasta grubunun yüzde 65’ini ise kadınlar oluşturuyor” dedi. (ANKA)