Yüksek enflasyon pazarı da vurdu
Ekim ayı enflasyonunun 11.9 oranla son 9 yılın zirvesine çıkmasına tepkiler artıyor. Malatyalılar ise hayat pahalılığından şikayet ediyor.
Berfin GÜLER
Birkan GÜLTEKİN
Malatya
Hükümet yetkililerinin ‘Ekimde enflasyon düşecek’ açıklamalarına rağmen ekim ayı enflasyon oranı 11.9 oranla son 9 yılın zirvesine çıktı. Peki bu tablonun vatandaşa etkisi ne oldu? Malatya’da pazar yerlerini gezdik ve genç yaşlı demeden vatandaşlara ve pazarcı esnafına enflasyonun ne gibi etkileri olduğunu sorduk. Hayat pahalılığından yakınan Malatyalılar “Köyden gelen destek olmasa geçinemeyiz” diyor.
Malatya Paşaköşkü semt pazarında enflasyonun nabzını tutuyoruz. Haftalık 25 lira para ile pazara gittiğini söyleyen Fatma teyze “Geçen hafta ile bu haftaki pazar fiyatlarının arasında uçurum var. Almam gerekenleri alamadan pazardan gidiyorum” diyor. İsmini vermek istemeyen başka bir yurttaş ise “Bizi bu fahiş zamlara alıştırarak mağdur ettiler” diyerek tepki
gösteriyor.
EK DESTEK OLMADIĞI SÜRECE GEÇİNMENİN İMKANI YOK
Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan Gül teyze ise maaşının geçinmeye yetmediğini söylüyor: “Evim kira olmadığı halde yetiştiremiyorum. Geçen hafta 2 liraya aldığım ürün bu hafta 5 lira olmuş. Nasıl alacağım, neyle alacağım?”
Geçen yıla oranla alım güçlerinin düştüğünü söyleyen Hüseyin Yılmaz ise şunları dile getiriyor: “1700 lira maaş alıyorum. Bunun 500 lirası kiraya, 100 lirası elektriğe, doğal gaz ve diğer faturalara da 300 lira veriyorum. Tabii diğer harcamalarımız da var. Hiç mi bir şey giymeyeceğiz? Her hafta pazardan alışveriş yapıyorum. Ne kadar kıssam da en az 80-100 lira tutuyor. Mesela brokoli; sadece bir tane almaya gücüm yetiyor, ikinciyi alamıyorum. Köyden ek destek olmadığı sürece, evin kira da olsa, geçinmenin imkanı yok.”
‘50 TL’YE NE GELİRSE ONU YİYORUZ’
Semt pazarında nevresim satan bir esnaf artan fiyatlar nedeniyle düzenli beslenemez hale geldiklerini belirtiyor: “Biz lüks insanlardan değiliz, bizim gibi insanların sırf 200 TL’si pazar alışverişine gider. Mutfak masraflarını da eklersek bu 500-600 TL’yi bulur. Biz bu zamlara alıştık, cebimize 50 TL koyuyoruz, neye yeterse onu alıyoruz. Zaten cebimizde en fazla 50 TL oluyor.! Öyle düzenli bir beslenmemiz de kalmadı bu hükümet döneminde. Niye? Et yiyemiyoruz doğru dürüst. Paramıza göre alışveriş yapmak zorundayız.”
“Yaz sezonu bittiği için, millet sera mallarını tercih etmiyor” diyen bir başka esnaf da şöyle konuşuyor: “Sebzelerin fiyatı yüksek, satış durdu. Sadece yeşillik gidiyor. O da ilk çıkan ürün olduğu için yüksek fiyatlara satılıyor. 1 kg ıspanak 2.5 TL ya da 3 TL, bu çok yüksek bir oran. Domatesin, salatalığın 1 lira olması lazım. Bu petrol, mazot fiyatlarıyla da alakalı. Her şey aldı başını gidiyor. Bakalım sonumuz
ne olacak?”