14 Kasım 2017 02:34

Vergi vermiyor ama ihale alıyor: ‘Kim bu ismi gizli şirket?’

Vergi ve prim borcunu ödememesine rağmen devlet desteği alan 'gizli şirket' Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışma konusu oldu.

Paylaş

Cengiz ALDEMİR
Ankara

İsmi gizli tutulan, vergi ve prim borcunu ödemeyen, buna rağmen devlet desteği alan firma, Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışma konusu oldu. Mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve bunu alışkanlık haline dönüştüren firmalara ve yabancı şirketlere satılan Türk markalarına destek sürüyor. Sayıştay raporlarında yer almasına karşı ismi gizlenen şirketi soran CHP Denizli Milletvekili Kazım Aslan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den yanıt alamadı. 

2018 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor. Ekonomi Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde dikkat çeken ise vergi ve prim borçlarını ödememesine karşın devlet desteği almaya devam eden bir firmanın ayrıcalığına tepkiler sürüyor. Bu firmanın Sayıştay raporlarında yer almasına rağmen isminin gizli tutulmasına tepki gösteren CHP’li Kazım Arslan, bu firmalara karşı kamuya olan yükümlülüklerini ödememeleri halinde desteğin sona ereceğini, 5 yılın sonunda artık destek programına kabul edilmeyeceklerini içeren caydırıcı önlemlerin alınıp alınmayacağını Bakan Zeybekci’ye sordu.

‘YABANCIYA SATILAN MARKALAR NEDEN DESTEK’

TURQUALITY kapsamında yabancı şirketlere satılan Türk markalarına sağlanan desteklerin devam ettirilmesinin son derece büyük bir hata olacağı uyarısında bulunan Kazım Arslan, eleştiri ve sorularını Bakan Zeybekci’ye şu cümlelerle ortaya koydu: “TURQUALITY, küresel Türk markaları yaratmak amacıyla kurulmuştur, ancak yabancılara satılan şirketler bu destek kapsamından nedense çıkarılmamıştır. Bir Türk markası, küresel marka olma yolunda TURQUALITY desteğini almış, amacına ulaşmış ve yabancı bir şirkete satılmışsa, bu şirket artık yabancı bir şirkettir. Tebliğ bu şirketler özelinde Türk firması ve Türk markası olma olgusunu tamamlamıştır. Şirket yabancı şirkete dönüşmüşse, bu yabancı şirketleri sanki bir Türk şirketi olmaya devam ediyormuş gibi daha ne kadar destekleyeceksiniz? Bakanlık yabancı bir şirketi daha nasıl destekleyebilir?​”

NE KADAR DESTEK VERİLİYOR? 

2015 yılı Sayıştay tespitlerini de hatırlatan Arslan, aynı şeylerin iki yıldır raporlarda yer almasına rağmen bakanlığın tebliğ değişikliğine gitmemesini şu sözlerle eleştirdi: “Bu listeye her geçen gün yeni bir firmayı eklendiğini yine Sayıştayın son tespitlerinde görüyoruz. 2016 yılında yabancı şirketlere satılmasına rağmen destek alan firmalar ve aldıkları destekler ne kadardır? TURQUALITY destek programı kapsamına alınan şirketlerin desteklenmesi kapsamında hisselerinin tamamına yakını olmak üzere çok büyük bir bölümünün satıldığı halde firmaların devlet desteğinden faydalanmaya devam ettiği tespit edilmiştir. Bu uygulama, 2006/4 sayılı Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’e açıkça aykırı olup Bakanlığınızın Türk Ticaret Kanunu bağlamındaki savunması yetersiz ve hukukun normlar hiyerarşisi gereği anlamsız görülmüştür. Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin uluslararası ihale şartlarını taşımadığı halde, ihaleyi alan firmalara vergi, resim, harç istisnası belgesi düzenlenmesi Sayıştay tespitlerinde açıkça usule aykırı bulunmuştur. Bu usulle ihale almış firmaların aldığı işler nelerdir? Kendilerine ne kadarlık vergi, resim, harç istisnası sağlanmıştır?​” 

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi kadınlar hakları olan tazminatlarını istiyor

SONRAKİ HABER

Paradise Belgeleri: Kapitalist yağmada Burkina Faso örneği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa