16 Kasım 2017 12:45

Mera olmadan ucuz et olmaz

Mera Kanunu'nda meraları sanayiye açan düzenlemeye karşı çıkan CHP'li Orhan Sarıbal 'Mera olmadan ucuz et olmaz' dedi.

Paylaş

Mecliste görüşülmekte olan torba yasada yer alan ve Mera Kanunu’nda düzenleme öngören maddeye Ziraat Mühendisi kökenli Milletvekili Orhan Sarıbal’dan itiraz geldi. Sarıbal düzenlemenin sürdürülebilir hayvancılık politikasının olmazsa olmazlarından meraları, endüstri ve teknolojiye kurban edeceğini belirtti.

Yeni düzenleme, sanayi yatırımları için yapılacak tahsislerde ‘20 yıllık ot bedeli’ alınması maddesini iptal ediyor. Alınan bedellerin meraların ıslahı için kaynak olarak kullanıldığına dikkat çeken Sarıbal şu tespiti yaptı: “Söz konusu bedelin alınması meraların amaç dışı kullanımında caydırıcı oluyordu. Ot bedelinin dahi alınmayacak olması meraların kolaylıkla amaç dışı kullanılmasının hedeflendiğini gösteriyor”.

MALİYETİN YÜZDE 60’I YEM

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önlenememesinin de yüksek girdi maliyetleri altında can çekişen hayvan üreticilerinin varlığının da mera sorunuyla ilgili olduğuna dikkat çeken Sarıbal şunları söyledi: “Hayvansal üretimin en önemli girdilerinin başında yem geliyor. Girdi maliyetlerinde yemin payı üretim şekline göre değişmekle birlikte süt sığırcılığında yüzde 60; sığır besisinde yüzde 40 dolayındadır” dedi. 

Sarıbal, yalnızca hayvanların beslenmesi ve yem bitkisi üretimi için değil, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir üretim açısından da meralara önem verilmesi gerektiğini vurguladı. 

Hayvan yeminin, İrlanda yüzde 97’sini, İngiltere yüzde 83’ünü, Fransa yüzde 71’ini, Hollanda ise yüzde 54’ünü meralardan sağlıyor . Türkiye’de ise cumhuriyetin ilk yıllarından beri mera alanları sürekli azalıyor. 1928 yılında 46 milyon hektar olan çayır mera varlığı günümüzde 15 milyon hektarın altına düşmüş durumda. 

Türkiye karma yemde, üretiminde girdi olarak kullanılan bitkisel ürünlerin yeterince yetiştirilmemesi nedeniyle, ithalata bağımlı! Sarıbal, “Türkiye hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak istiyorsa düzenlemeyi iptal edip meraları koruma altına almalı” dedi.

BAKANLIK KENDİ AKLINI YOK SAYIYOR

Tarım Bakanlığı tarafından 2015 yılında yayımlanan Kırmızı Et Stratejisi’nde; “Türkiye’nin 15 milyon kaba yem ve 5 milyon ton karma yem açığı bulunduğu; etin daha ucuza üretimi için besicilikte kullanılan kaba yem oranının artırılması gerektiği (Sayfa 33), Meraların ıslahı, geliştirilmesi ve korunmasının kırmızı et üretimi için vazgeçilmez bir şart olduğu (Sayfa 35)” belirtiyor.

Hükümet şimdi bunun tersini yapıyor. Haziran ayında, “Sanayinin Geliştirilmesine Dair Kanun Tasarısı” ile Mera Kanunu’nda yapılmak istenen ancak meralara zarar vereceği gerekçesiyle tasarıdan çıkarılan düzenlemeyi, yeni kanun tasarısı ile geri getiriyor. 

YAMAN ÇELİŞKİ

* Bir yandan mera hayvancılığına yüzde 50 hibe desteği verileceği ilan edilirken öte yandan meraların ot parası bile alınmaksızın ranta kurban edilmesinin önü açılıyor.

* Son altı yılda canlı sığır, koyun ve keçi ile sığır eti için 5 milyar dolar bedel ödenirken hayvancılığa darbe vuracak adımlar atılıyor. 

*  Bir yandan mera alanları sanayiye, turizme, toplu konuta tahsis edilirken öte yandan yurt dışından milyarlarca dolarlık yem ham maddesi ithal ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)
 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Deniz Gezmiş'in İdam Hükmü açık artırma ile satılacak

SONRAKİ HABER

Kürdistan Parlamentosu: Siyasi süreçten çekiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa