18 Kasım 2017 08:29

‘Devinen Akdeniz’ Bergama köylü mücadelesiyle devam ediyor

Devinen Akdeniz Sempozyumu’nun ikinci gününde tarım, yer altı suları, zeytin ağacı ve Bergama Köylü mücadelesi konuşuldu.

Paylaş

Akdeniz Akademisi, 'Devinen Akdeniz Sempozyumu’nun ikinci gününde “Devinen Çevre” başlıklı oturumda tarım, yer altı suları, zeytin ağacı ve Bergama Köylü mücadelesinden günümüze Ege’de ekoloji mücadelesi konulu sunumlar yapıldı.

YER ALTI SULARINA FRANSA İLGİSİ

Ahmet Adnan Saygun Sanat merkezinde gerçekleştirilen sempozyumun ikinci günü yapılan devinen çevre oturumunu Ege Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem yönetti. Fransa’dan gelen Dr. Marcel Kuper “Kuzey Afrika’nın yer altı suları ekonomisi Bağlamında coğrafi ve sosyo-profesyonel hareketler” başlıklı sunumunda Cezayir’de son dönemde gelişen tarım uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Paris Nanterre Üniversitesi doktora öğrencisi Selin Le Visage ise İzmir Kemalpaşa yöresinde sulama kooperatifleri ve yer altı suları kullanımı ile ilgili yaptığı araştırmaları aktardı. Tarımla geçinenlerin yer altı ve yerüstü suları ortak karıştırarak kullanmayı tercih ettiğini, yeraltı su çekiminde elektirik maliyetinin önemli bir girdi olduğunu dile getiren Le Visage, çözüm önerileri olarak küçük ölçekli barajların çözüm olabileceğini ileri sürdü. İstanbul Bilgi Üniversitesi doktora öğrencili Orkun Doğan Ölmez Ağaç’tan Ah’lar ağacına zeytinin önemi başlıklı sunumunda, zeytin ağacının yerleşikliği temsil ettiğini belirterek ülkemizde zeytin ağacının ve zeytincilikle ilgili politikalar hakkında bilgiler verdi. Doğan zeytinyağı ve zeytinin AB üyelik sürecinde avantaj olabileceğini iddia etti.

BERGAMA KÖYLÜLERİNDEN GÜNÜMÜZE EKOLOJİ HAREKETİ

Evrensel’in İzmir Muhabiri ve EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Özer Akdemir ise Bergama köylülerini siyanürlü altın işletmesine karşı başlattığı mücadele ile ekoloji mücadelesinde önemli bir dönüşüme neden olduğunu belirterek, “Bergama köylüleri ekoloji mücadelesinin bir yaşam mücadelesi olduğunu, aynı zamanda bu mücadelenin emek, demokrasi mücadelesi, yani sınıf mücadelesi ile de doğrudan ilişkisini ortaya koymuşlardır. Hal böyle olunca da devletin hışmına uğramış, ortaya konan çeşitli psikolojik savaş yöntemleri ve en son olarak şiddet kullanılarak sönümlendirilmişlerdir” dedi. 

Akdemir sunumunda, Ege bölgesinde son 20 yıl içerisinde gelişen ekoloji mücadeleleri, bunların hangi çevresel sorunlara karşı ortaya çıktığı ve güncel durumları hakkında da bilgiler verdi. Oturumun son konuşmacısı olan  Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Orhan “Bir ortak yaşam alanı olarak Akdeniz’in korunması ve Barselona Protokolü” başlıklı sunumunda Akdeniz ülkelerinin Akdeniz’in korunmasına dönük işbirliği süreçlerini anlattı. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bir günlük iş bırakan öğretmen, hukuk savaşını kazandı

SONRAKİ HABER

Moody’s Türkiye raporunu açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa