Veliler kaygılı: Eğitimde fırsat eşitsizliği yaratılacak!
Malatyalı veli ve öğrenciler, liselere giriş sistemindeki yenilikten dolayı kaygılı olduklarını belirterek fırsat eşitsizlği yaratılacağını söylüyor.
Kıvılcım Eftelya AÇIKGÖZOĞLU
Birkan GÜLTEKİN
Malatya
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TEOG’un kaldırılmasından sonra liselere giriş için onun yerine gelen adrese dayalı kayıt sistemi, velilerin kaygılarını bir kat daha artırıyor. Malatya’da yeni eğitim sistemine dair konuşan veliler, eğitim sistemin yapboz tahtasına döndüğünü söyleyerek çocuklarının geleceğinden endişe duyduklarını dile getirdi. Zengin mahallesiyle yoksul mahallesinin aynı şartlarda olmadığını belirten veliler, kendi mahalleleri gibi yoksul mahallelerde okulların imam hatibe dönüştürülmesiyle çocuklarının bu okula gitmeye zorlanacağını, eğitimde fırsat eşitsizliği yaratılacağını söyledi.
Malatya’nın Çavuşoğlu Mahallesi’nde, değişen liseye giriş sistemine dair konuştuk. Yeni sistemin fırsat eşitsizliği yaratacağını belirten Melek Dıvarcı, “Haksızlık var. Zengin mahallelerle bizim semtimiz bir değil. Bu bir fırsat eşitsizliği yaratıyor. Böyle bir sistemin olmasını istemiyorum” dedi. Çocuklarının hayatlarıyla ilgili endişe duyduklarını söyleyen Fatma Budak, “Eğitimde sık sık değişiklikler olmamalı. Bizim köyde herkes okumuştu ama şimdi hiçbir şey eskisi gibi değil. Her şey bitti” dedi. Demokratik bir ülkede eğitimin parasız olması gerektiğini söyleyen Taner Özçelik, “Yeni sistemi hiç doğru bulmuyorum. Kendi çocuklarımız normal okullara, zenginlerin çocukları kolejlere gidecekler. Onlar güzelce her şeyi değerlendirecekler, bizimkiler yerlerinde kalacaklar. İmam Hatip Lisesi’ne çocuğumu göndermek istemiyorum” dedi.
‘ÇOCUĞUMU İMAM HATİP’E GİTMEYE ZORLAYACAKLAR’
Yeni sistem ile eğitimin geriye doğru gideceğini düşünen Gürsel İlik, “Yapılan çalışma çocuklarımızın İmam Hatip’e gönderilmesini sağlamak için. Benim kardeşim sırf bunun yüzünden okulu bıraktı. Çünkü Anadolu Lisesi’nde yer kalmadı. Düz lise öğrencileri de boşta kaldı. Şimdi de evime en yakın okulu imam hatip lisesi yapacaklar. Dolayısıyla benim çocuğumu İmam Hatip’e göndermeye zorlayacaklar. Çocuğumu imam hatip liselerine göndermek istemem. Eğitimde laiklik olmalıdır. Biz din dersi verilmesin demiyoruz. Biz çocuklarımıza kendi din eğitimimizi veririz. Belki de hiç vermek istemiyoruz. Ancak bu bize bir dayatmadır” dedi.
‘15 YILDA GETİRİLEN SİSTEMLERLE BU HALE DÜŞTÜK’
Yeni sistemle hangi okul yakınsa ona mecbur kalacaklarını söyleyen Ahmet Yılmaz ise, “Benim iki çocuğum burada okuyor, biri de yan taraftaki okulda okuyor. Şimdi buradan başka bir tarafa taşınmak da başlı başına bir maddiyat. Ne yapacağız? Bu sistem başlı başına rezalet, böyle bir sistem olmaz. Ama ben şunu söylüyorum ki biz çocuğumuzu İmam Hatip Lisesi’ne göndermeyeceğiz. Bizim çocuklarımız zenginlerin eğitim imkanlarını hakketmiyor mu? Sadece zengin çocukları mı iyi imkanları hakkediyor? 15 yıldır devletin getirdiği sistemlerle bu hale düştük. Bu sistemi değiştirmek lazım. Avrupa ülkelerinin eğitim sistemlerini örnek alsınlar. Bir şeyler yapılsın. Ama bizim hükümet ne istiyorsa onu yaptığı ve kimseye de danışmadığı için böyle geldi böyle de gidiyor” dedi.
‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İLE OYNUYORLAR’
Parasız eğitim istediğini söyleyen İnci Nazik, “Burası dar gelirli bir yer, burada öncelikli bir okul yok. Ben nasıl yeni bir ev alayım da çocuğumu güzel bir okula göndereyim? Bu sistem hiç iyi olmadı. Zaten her şey adaletsiz bir şekilde ilerliyor. Her şey maddiyata dayalı. Paran varsa çocuğun da güzel bir geleceğe sahip, paran yoksa da bizim gibi olacak çocuklarımız. Sistemle yapboz gibi oynuyorlar, aslında çocuklarımızın geleceği ile oynuyorlar. Doğal olarak çocuklarımızın geleceğinden kaygı duyuyoruz” dedi.
‘NEDEN DAHA İYİ BİR EĞİTİM ALMAYAYIM Kİ?’
Yeni sistemi kendisi için çok kötü bulan öğrenci Burak Enes, “Şu anda benim puanım iyi olsa da olmasa da %8’e giremezsem başka bir okula gideceğim. Bu da benim geleceğimi etkileyecek, o yüzden ben bunu kötü buluyorum” dedi. Bilimsel eğitim veren bir okulda olmak istediğini söyleyen Enes, “Zengin muhitlerle bizim evin buralar eşit değil. Çünkü bizim evin burada İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liseleri var ama oralarda çok daha iyi eğitim veren Anadolu Liseleri var. Zenginlerin olanakları bize göre daha fazla. Bizlere haksızlık yapılıyor. Mesela benim karne notum 98 ama onların karne notları 10 da olsa 70 de olsa onlar orada Anadolu Lisesi’ne gidebilecek ama ben gidemeyeceğim. Aslında hayatımla ilgili bir kaygım yok. Ben yaparsam o lisede de olsa bu lisede de olsa yaparım ama neden daha iyi bir eğitim almayayım ki?” diye sordu.
‘EĞİTİM SİSTEMİNİ YAPBOZ TAHTASINA ÇEVİRDİLER’
Liseleri nitelikli olarak ayırmanın ayrımcılık yaratacağını dile getiren İsmail Korkmaz, “Bu işi beceremedik, liselerin bir kısmı nitelikli oldu bir kısmı niteliksiz oldu demektir. O zaman bunu eğitim sisteminde ve Milli Eğitim müfredatında aramak gerekir. Durduk yere liseler nitelikli ya da niteliksiz olmaz ama İmam Hatip Liselerine bekledikleri rağbetin olmadığını anladılar. TEOG sistemini değiştirmek zorunda kaldılar. Eğitimi yapboz tahtasına döndürdüler. Şu anda da nitelikli, niteliksiz liseler var. Bizim mahallemizde ve çevresinde kaç tane nitelikli lise var ki? Buradaki insanlar nitelikli liselere nasıl gidecekler? Gidemedikleri noktada ya meslek lisesine gidecekler ya da İmam Hatip Lisesine gitmek zorunda kalacaklar” dedi.