Bolu Cezaevinde Evrensel’e yasak!
Bolu F Tipi Cezaevi'nde mahkumların Evrensel'e erişimi yasaklandı. Cezaevi idaresine göre gazetemizin okunması 'sakıncalı'!
Bolu F Tipi Cezaevi idaresi Evrensel’in cezaevine girmesini yasakladı. Gazetemizin “Okunmasının sakıncalı olacağı”nı öne süren cezaevi idaresi iki aydır Evrensel’in mahkumlar tarafından okunmasına engel oluyor. Gazetemize mektup yazan mahkumlar, yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekerek hukukçulara çağrıda bulundu.
EVRENSEL’İN OKUNMASI ‘SAKINCALI’ BULUNDU!
Bolu F Tipi Cezaevinde mahkumların Evrenseli okuması idare tarafından engelleniyor. Cezaevi Müdürlüğünün 7 Eylül’den bu yana gazetemizin okunmasının “sakıncalı olacağı”na dair 17 tane kararı bulunuyor. Cezaevi Eğitim Kurulu, Evrensel’in 7 Eylül tarihindeki sayısı hakkında verilen ilk kararda “Yasa dışı terör örgütünün görüş, amaç ve eylem sürecinin gerçek kişi-zaman ve mekanlarla ayrıntılı olarak anlatıldığı, terör örgütü propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine dair görsel haberlerin yapıldığı, devlete karşı yapılan kanunsuz eylemleri bir güven hareketi gibi göstererek suç işleme ve kanunlara uymama konusunda tahrik ettiği, toplumda infial yaratacak söylemlerde bulunduğu” gibi gerekçelerle gazetemizin okunmasını sakıncalı buldu. Bu nedenle Evrensel’in depoda bekletilerek muhafaza altına alınmasına karar verildi.
RADYO VE KİTAP DA SAKINCALI MI?
Yaşananları yazdıkları mektupla Evrensel'e bildiren mahkumlar, ağustos ayından beri Özgürlükçü Demokrasi, eylül ayından beri ise gazetemizin kendilerine verilmediğini aktardı. Mahkumlar, engelleme ile ilgili Bolu İnfaz Hakimliğine başvurduklarını ancak hâlâ yanıt gelmediğini belirtti. Gazetemiz hakkında asılsız suçlamalarla gazete okuma haklarının elinden alındığını anlatan mahkumlar, ayrıca cezaevi kantininden satın aldıkları radyoya da el konularak haber alma özgürlüklerinin kısıtlandığını dile getirdi.
OHAL ile birlikte cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığını belirten mahkumlar, odalarındaki kitapların toplandığını söyledi. 5 kitap ve 5 dergi sınırlaması getirildiğini anlatan mahkumlar mektuplarında; odalara sık sık baskın ile aramalar yapıldığını, telefon görüşmelerinde tekmil dayatması olduğunu anlattı. Mahkumlar bu konuda hukukçulara çağrı yaparak her gün karşı karşıya oldukları hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasını istedi.
BARIŞ YARKADAŞ: EVRENSEL'İ HANGİ GEREKÇE İLE YASAKLADINIZ
Öte yandan CHP’li Barış Yarkadaş, Evrensel’in Bolu Cezaevi yönetimi tarafından ‘sakıncalı’ denilerek yasaklanmasını Meclise gündemine taşıdı. Evrensel'in Bolu Cezaevine keyfi olarak alınmadığını belirten Yarkadaş, “Konuyu Adalet Bakanlığı’na bir önergeyle sorduk. Haber alma hakkı engellenemez!” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş Bolu Cezaevinde gazetemiz Evrensel ile Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin yasaklanmasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.
OHAL koşullarında cezaevlerinde yaşanan ihlalelere dikkat çekenYarkadaş, “Çok sayıda mahpus, ailelerine gönderdikleri mektuplarının dahi keyfi şekilde sansürlendiği veya engellediğini belirtmektedir. Açık görüş ve ziyaretlerin ise OHAL gerekçe gösterilerek kısıtlandığı ifade edilmektedir. Keza; mektup, gazete ve tv gibi hak kısıtlamalarının da devam ettiği bilinmektedir. Bazı hastaların hastaneye götürülmeyerek tedavilerinin engellendiği de cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler tarafından ifade edilmektedir” dedi.
Yarkadaş ayrıca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Bolu Cezaevi'ne Evrensel Gazetesi keyfi olarak alınmıyor. Konuyu Adalet Bakanlığı'na bir önergeyle sorduk. Haber alma hakkı engellenemez!" açıklamasında bulundu.
Yarkadaş verdiği yazılı önergede sorularının yanıtlamasını istedi:
1- Bolu Cezaevi’nde Evrensel ve Özgürlükçü Demokrasi gazetelerinin idare tarafından yasaklandığı doğru mudur? Doğruysa bunun gerekçesi nedir?
2- Cezaevi Eğitim Kurulu’nun, Evrensel gazetesinin 7 Eylül tarihindeki sayısı hakkında verilen ilk kararda “Yasa dışı terör örgütünün görüş, amaç ve eylem sürecinin gerçek kişi-zaman ve mekanlarla ayrıntılı olarak anlatıldığı, terör örgütü propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine dair görsel haberlerin yapıldığı, devlete karşı yapılan kanunsuz eylemleri bir güven hareketi gibi göstererek suç işleme ve kanunlara uymama konusunda tahrik ettiği, toplumda infial yaratacak söylemlerde bulunduğu” gibi gerekçelerle sakıncalı ilan ettiği doğru mudur? Mahkeme kararı olmaksızın böyle bir uygulamaya giden idareciler hakkında idari ve adli bir işlem başlatılacak mıdır?
3- Mahkumların kantinden satın aldıkları radyolarına el konulduğu doğru mudur? Doğruysa bunun gerekçesi nedir? Cezaevi kantininde satılan bir ürüne el konulması doğru mudur?
4- Mahkumların odalarındaki kitapların toplatıldığı, 5 kitap ve 5 dergi sınırlaması getirildiği doğru mudur? Doğruysa bunun gerekçesi nedir?
5- Mahkumlara telefon görüşmelerinde tekmil dayatması yapıldığı doğru mudur?
6- Tutuklu ve hükümlülerin mahkeme kararları haricinde hapishane içerisinde haklarının ellerinden alınması ceza içinde ceza anlamına gelmez mi?
7- Cezaevlerinde bulunan toplam tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?
8- Cezaevlerinde durumu çok ağır olan hasta tutuklu sayısı kaçtır? Bunların ilgili tedavileri alması için bir çalışma yapılmakta mıdır?
9- 1 Ağustos 2016 – 20 Kasım 2017 tarihleri arasında kaç mahkum bulunduğu hapishaneden başka hapishaneye nakledilmiştir?
10- Hapishanelerde Adalet Bakanlığı’nın 45/1 nolu “haftalık 10 saat sohbet hakkı” genelgesi uygulanmakta mıdır?
11- Bakanlığınızın cezaevlerinde son dönemde iyice artan hak ihlallerinin sona erdirilmesi amacıyla yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
12- Bazı cezaevlerinde açık görüşün iki ayda bir yapılarak ve 40 dakikaya indirildiği doğru mudur?
13- Tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklar ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazdıkları dilekçelere verilen cevap var mıdır?
14- Cezaevlerinde radyoların toplatıldığı doğru mudur? Doğruysa bunu gerekçesi nedir? (Ankara/EVRENSEL)