Gazeteciler Selman Keleş ve Arif Aslan tahliye edildi
'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla 8 ay tutuklu kalan gazeteciler Selman Keleş ile Arif Aslan, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tahliye edildi.
Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı’nın (dihaber) 31 Mart’ta tutuklanan muhabiri Selman Keleş ile gazeteci Arif Aslan 8 aylık tutukluluk süreci sonrası çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye edildiler.
Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı’nın (dihaber) 31 Mart’ta tutuklanan muhabiri Selman Keleş ile gazeteci Arif Aslan ilk kez mahkemeye çıkarıldı. Gazeteciler hakkında, “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmada Keleş, Aslan ile avukatları Barış Oflas ve Cihat Durmaz hazır bulundu. Mahkemeyi Keleş ve Aslan'ın ailelerinin yanı sıra kentte çalışan çok sayıda gazeteci takip etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube üyeleri ile çok sayıda kişi de duruşmaya katıldı. Yapılan kimlik tespitinin ardından gazeteci Keleş, savunmasını Kürtçe olarak yaptı.
KELEŞ: BELEDİYENİN FOTOĞRAFINI GİZLİ DEĞİL AÇIK ÇEKTİM
Kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi'nin etrafına örülen beton blokları gizli değil, açık açık çektiğini söyleyen Keleş, "Belediyeye bir ay öncesinden kayyum atandığını biliyordum. Büyükşehir Belediyesi önündeki betonun haberini yapmak istedim. Olay esnasında 2 fotoğraf makinesi üzerimdeydi. İddianamede bahsi geçen fotoğraflar benim makinemden çıkmamıştır. Benim çektiğim fotoğrafların benzerleri daha önce birçok kentte çekildi. Bunların hiçbiri suç teşkil etmiyor. Kartta birçok fotoğraf olmasına rağmen sadece bunları çekip, hakkımda suç unsuru yapılmasını kabul etmiyorum" dedi.
'KÜRT VE MUHALİF OLDUĞUM İÇİN BURADAYIM'
Keleş son olarak, "Ben bir Kürt olduğum, ikincisi de muhalif gazeteci olduğumdan dolayı buradayım. Makinemde çıkan fotoğrafların benzeri bölgede çalışan tüm muhabirler tarafından da çekilmiştir. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum" dedi.Ardından savunma yapan gazeteci Aslan, belediyenin önüne konulan beton bariyerleri haber amaçlı çektiğini söyleyerek, "2014 yılından itibaren İpekyolu Belediyesi'nin basın biriminde çalışıyorum. 8 aydır tutukluyum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.
SONRAKİ DURUŞMA 22 ŞUBAT'TA
Ardından savunma yapan Keleş'in avukatı Barış Oflas, bir belediyenin etrafına beton blok örülmesinin haber değeri taşıdığını, bir gazetecinin görevinin de bunu haber yapmak olduğunu söyleyerek, müvekkilinin tahliyesini talep etti. Aslan'ın avukatı Ümit Dede ise, Aslan ile Keleş'in de gazeteci olduğunu belirterek, ortada bir suç unsuru olmadığını söyledi.
Savunmaların adından iddia makamı, Keleş ve Aslan'ın tutukluluk halinin devamını istedi. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, Aslan ve Keleş'in tahliyesine karar vererek duruşmayı 22 Şubat 2018 tarihine erteledi.
KELEŞ VE ASLAN CEZAEVİNDEN ÇIKTI: FOTOĞRAF ÇEKMEYE DE HABER YAZMAYA DA DEVAM
İlk duruşmada tahliye edilen gazeteciler Selman Keleş ve Arif Aslan cezaevinden çıktı. Çıkışta konuşan gazeteci Keleş, fotoğraf çekmeye de haber yapmaya da kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.
Van T Tipi Kapalı Cezaevi'nden çıkan gazetecileri aileleri ve gazeteci arkadaşları karşıladı. Cezaevi çıkışında konuşan gazeteci Selman Keleş, "Bütün kamuoyunun bildiği gibi mesleğimizin gereği olan 'fotoğraf çekme suçunu’ işlediğimiz için sekiz aydır tutukluyduk. Dört duvar arasından çıkmanın mutluluğu yanında, burada gazeteci arkadaşlarımı görmenin sevincini yaşıyorum. Fotoğraf çekmeye de haber yapmaya da kaldığımız yerden devam edeceğiz.” dedi.
Tüm tutuklu gazeteciler için de yazmaya devam edeceklerini belirten Keleş, “Halen tutsak gazeteci ve siyasi tutsaklar var. Bunların bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları gerekir. Tüm tutsak gazeteci arkadaşlarımız için yazmaya devam edeceğiz. Tecrit altında bulunan tutsaklarla dayanışmanın büyütülmesi gerekir" dedi.
(Van/MA)