21 Kasım 2017 12:42

HDP'li Leyla Zana'nın vekilliğinin düşürülmesi istendi

TBMM Karma Komisyonu, Leyla Zana'nın vekilliğinin düşürülmesini istedi. Dosya Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak

Paylaş

Meclis Karma Komisyonu, HDP Ağrı Milletvekili Zana'nın "devamsızlık nedeniyle"milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar aldı. Komisyonun talebini içeren dosya Meclis Genel Kurulu'na sevk edildi. Karar, Genel kurulda oylanacak. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise yemin etmeyen bir milletvekiline yaptırıma dair Anayasa'da bir düzenleme olmadığına dikkat çekti. 

Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın yemin etmediği gerekçesiyle yasama faaliyetlerine katılmadığı için "devamsızlık" gerekçesiyle düşürülmesini görüşmek üzere toplandı. Komisyon, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında, Zana'nın devamsızlık dosyasına ilişkin, komisyon bünyesindeki Hazırlık Komisyonu raporunu görüştü. Komisyon Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi yönündeki raporu kabul etti.

Görüşmeler sırasında konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilliğinin düşürülmesinin devamsızlık sebebiyle olmadığına dikkat çekerek, önce konuyu buraya getiren yemin metnine bakılması gerektiğini ifade etti. Beştaş, bu yemin metninin darbe anayasasıyla geldiğini ve aradan 37 yıl geçmesine rağmen Kenan Evren'in ruhunun bu metinde olduğunu kaydetti. 

'DEVAMSIZLIK GEREKÇE OLAMAZ'

"Bu metnin içeriğinden bahsetmeden devamsızlık bir gerekçe olarak kabul edilemez" diyen Beştaş, "Önümüze gelen dosya Zana’nın ‘Türkiye milleti’ dediği içindir. Bunun için Zana’nın milletvekilliği düşürülmek istenmektedir. Neymiş Zana devamsızlık yapmış. Ne devamsızlığı? Zana’nın odasına el konmuş, ödenekleri ödenmiyor, danışmanları işten çıkarılmış, nereye gelmiş. Devamsızlık söz konusu bile değil. Başkanlık Divanı Zana’nın yeminini geçersiz saymış ve kendisinin parlamento çalışmalarına katılması mümkün olmamıştır. Bu yemin metninde tekçilik, otoriterlik, totaliterlik var. Yemin metninde bir dikkat çekici nokta daha var. Sayın Baykal, 7 Haziran’dan sonraki metinde aynı kavramı kullanmasına rağmen geçerli saymıştı. Sayın Zana, 1 Kasım’da yeniden seçildi ve bir kez daha ‘Türkiye milleti’ dedi. Aynı parlamento, aynı başkan bu kez kabul etmedi" diye konuştu.

Meclis'in meşruiyetini kaybettiğini söyleyen Beştaş, "Sayın Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi milletvekilliği düşürmelerin devamıdır. Bu siyasi bir yol haritasıdır. Şu anda 5 milletvekilliği düşürülen bir partinin parlamenteri olarak konuşuyorum. Ceza verilen dosyaların hepsi, düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgilidir. Ben Adana’da iki gencin öldürülmesi üzerine tweet attığım için 3 yıl ceza aldım. Böyle bir tabloda yine milletvekilliği düşürülmesini konuşuyoruz. Bu siyasi bir karardır" dedi.

'ANAYASADA BÖYLE BİR DÜZENLEME YOK'

"Karma Komisyon, anayasa, olmayan bir yaptırımı nasıl milletvekiline uygular" diye soran Beştaş, yemin içmeyen milletvekilinin hangi yaptırımla karşılaşacağına dair bir ibarenin Anayasa'da olmadığını ve bu yönde bir yasal boşluk olduğunu kaydetti. 

KOMİSYON ZANA’NIN VEKİLLİĞİNİ DÜŞÜRME KARARI ALDI

Karma Komisyon, Zana'nın vekilliğinin düşürülmesi yönündeki raporu kabul etti. Komisyonun hazırlayacak rapor Genel Kurula sunulacak ve nihai karar orada verilecek. Raporun komisyonda kabulünün ardından en az 24 saat sonra Genel Kurul’a gelmesi gerekiyor. Bu durumda hafta içerisinde Zana'nın vekilliğinin düşürülmesi bekleniyor.

Daha önce metne uygun yemin etmemesi nedeniyle milletvekilliği geçerli sayılmayan Zana'ya 17 Aralık 2015 ile 30 Nisan 2015 dönemine ilişkin ödenek ve yolluk kesme cezası verilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Selman Keleş ve Arif Aslan tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Akkuyu nükleerin ÇED iptal davası yarın görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa