22 Kasım 2017 17:16

Meclis başkanlığı sorulara cevap bile vermiyor

Mecliste denetim mekanizması işlevsizleştiriliyor. Vekillerin verdiği 1546 soru önergesi ve 149 araştırma önergesi iade edildi.

Paylaş

Hayri DEMİR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan'ın soru önergesine yanıt veren Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 13 Kasım itibariyle 26. Yasama Dönemi'nde iade edilen soru ve araştırma önergelerinin rakamlarını partilere göre dağılımını paylaştı. Kahraman'ın verdiği rakamlar, insan hakları ihlallerini gündeminden düşürmeyen HDP'nin soru ve araştırma önergelerinin ne yoğunlukta reddedildiğini ortaya koydu. 

EN ÇOK İADE HDP'LİLERİN

Kahraman tarafından verilen yanıtlara göre; 13 Kasım'a kadar 19 bin 529 adet soru önergesi verildi. Verilen soru önergelerinden bin 546'sı reddedildi. HDP'nin 846 önergesi iade edilirken, CHP'nin 616 ve MHP'nin de 66 adet soru önergesi reddedildi. Reddedilen önergelerin 18'i ise bağımsız milletvekillerine ait. 

Aynı dönemde Meclis araştırması için de 2 bin 241'e önerge verildi. Araştırma önergelerinde de en yüksek iade 137 önergeyle HDP’nin olurken, CHP'nin 10 ve MHP'nin ise 2 önergesi reddedildi. 

“Önergeler, Anayasa ve İçtüzük'te öngörülen emredici diğer hükümlere uygunluk bakımından incelenmekte ve yapılan değerlendirme sonucunda işleme alınmakta veya sahibine iade edilmektedir" diyen Kahraman, Botan'ın reddedilen önergelerine gerekçe yapılan "kaba ve yaralayıcı" kelimelerin ne olduğu sorusuna ise yanıt vermedi. 

Ancak HDP'lilerin önergelerinde sıklıkla kullandığı "işkence", "katliam", "sivil katliam" ve "Kürdistan" ifadelerden dolayı iade edildiği birçok kez kamuoyuna da yansıdı.

HDP: SORUNLARI GÜNDEME GETİRMEMİZ ENGELLENİYOR

Konuya dair konuşan HDP'li Lezgin Botan, önergelerin "kaba ve yaralayıcı" ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle son zamanlarda sürekli reddedilmesinin objektif bir temele dayanmadığını söyledi. Botan, şöyle konuştu: "Önceki dönemlerde sorun teşkil etmeyen ifade veya kelimeler, Meclis Başkanlığının sübjektif okumalarıyla 26’ncı dönemde sakıncalı hale geldi. Bu nedenle de ulusal ve yerel sorunların Meclis gündemine taşınması yönündeki bürokratik duvarlar daha da yükseltildi. Özellikle parti grubumuzun önergelerinin fazlasıyla reddediliyor olması, niyet okumalar üzerinden bazı parti gruplarının önergelerine önyargıyla yaklaşıldığı ve yaşanan sorunların partimiz tarafından Meclis Genel Kuruluna taşınmak istenmesinin engellendiği yönünde bir kanıya neden olmaktadır." (Ankara/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Nur Yerlitaş’ın sözleri sosyal medya gündeminde

SONRAKİ HABER

Gazeteci Selman Keleş: Sadece volta alanımız genişledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa