Riyad’daki Suriye toplantısında 'Esad gitmeli' vurgusu
Suriye krizine çözüm iddiası taşıyan toplantılar sürüyor. S. Arabistan destekli Yüksek Müzakere Komitesi'nin öncülüğünde Riyad-2 toplantısı yapıldı.
Suudi Arabistan’ın inisiyatifiyle 2015’te kurulan Yüksek Müzakere Komitesi’nin öncülük ettiği Riyad-2 toplantısı yapıldı. Toplantıdan Cenevre görüşmelerine 50 kişilik bir heyetle katılma kararı çıktı.
140 delgeli zirvede toplantıya katılan gruplar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevi bırakması gerektiği yönündeki çağrılarını sürdürdü. Suriye’de dış destekli silahlı gruplar, 7 yıldır bu talebi öne sürüyor.
Toplantıda “Suriyelilerin dış müdahale olmaksızın yeni bir Anayasa hazırlaması”, “Birleşmiş Milletler’in gözetiminde ülke içindeki ve dışındaki Suriyelilerin katılabileceği özgür ve şeffaf seçimler düzenlenmesi” vurguları yapıldı.
Karar taslağında 2012’de Cenevre görüşmelerinin ilk turunda belirlenen talepler yinelendi. Bildiride geçiş hükümetinin “şu anki hükümetten ve muhalefetteki diğer gruplardan üyeleri içerebileceği" belirtildi.
Karar taslağında Riyad-2 katılımcılarının müzakerelerde ortak bir delege heyeti oluşturması kararı da alındı.
SUUDİ ARABİSTAN: AMAÇ MUHALİFLERİN BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK
Suudi Arabistan, genişletilmiş konferansın hedefinin 28 Kasım’daki Cenevre zirvesi öncesi grupların birliğini güçlendirmek olarak açıkladı.
Yüksek Müzakere Komitesi Başkanı Riyad Hicab, pazartesi günü görevi bırakmıştı.
SOÇİ’DE SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ KARARI
Rusya, Türkiye ve İran dün Soçi’de Suriye’yi konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zirvede “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”nin toplanmasında uzlaştı. Rusya ve İran, “Tüm grupların kongreye katılması” vurgusu yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD’yi kastederek “Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir” dedi. (DIŞ HABERLER)