Cinsel taciz suçlamaları 'Nobel'e sıçradı
18 kadın yazar, İsveç Akademisi’ne yakınlığı ile bilinen tanınmış bir kişiyi cinsel saldırıyla suçladı.
Kadınların #Metoo etiketiyle sosyal medyada başlattIğı cinsel taciz suçlamalarına, önceki gün 18 kadın yazarın İsveç Akademisi’ne yakınlığı ile bilinen tanınmış bir kişiyi suçlaması eklendi. Dün konuyu görüşmek için toplanan İsveç Akademisi yönetimi, söz konusu kişiyle tüm ilişkilerini kesme kararı aldı.
İsveç Akademisi, İsveç'in en saygın ve yetkili kurumlarının başında yer alıyor. Tasarruf ve kemer sıkma politikalarının kültür ve sanatta uygulanması pek çok kültür kurumunun önemini azaltırken kısıtlamalardan etkilenmeyen İsveç Akademi’sinin önemi daha da arttı.
Akademi yönetimi, Nobel ödüllerinin yanı sıra yazar ve sanatçılara ödül, burs ve ekonomik destek verilmesine karar veriyor.
1990'LI YILLARDAN BERİ BİLİNİYORDU
Dagens Nyheter gazetesinde 18 kadın yazarın Akademi’ye yakınlığı ile bilinen bir şahsı cinsel taciz ve tecavüzle suçlaması toplumda ve Akademi'de deprem etkisi yarattı. Ancak medyada yer alan bilgiler söz konusu kişiye yönelik suçlamaların yeni olmadığını, 1990'lı yıllardan itibaren bu suçlamaların gündeme geldiğini ve Akademi yönetimine iletildiği halde görmezden gelindiğini gösterdi.
18 kadın yazar, cinsel taciz ve tecavüzlerin çoğunun 1996 ila 2017 yıllarında Akademi’nin sahibi olduğu Stockholm ve Paris'teki dairelerde yaşandığını ve olanları açıkladıkları takdirde kariyerlerinin bitirilmesiyle tehdit edildiklerini söylüyor.
AKADEMİ ÇALIŞANLARI VE ÜYELERİNE DE CİNSEL TACİZ
Dün yapılan yönetim kurulu toplantısından sonra TV4’e açıklamalar yapan İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Sara Danius, söz konusu kişiye yönelik yeni suçlamaların gündeme geldiğini “Yönetim kurulu üyeleri, kızları ve eşleri ile İsveç Akademisi'nin kaleminde çalışan personel söz konusu kişinin istenmeyen yakınlaşması ve uygunsuz davranışlarına maruz kaldı” diyerek kamuoyuna açıkladı.
Söz konusu kişinin Akademi’nin üyeleri ile yakın ilişkide olmasının Akademi’nin verdiği ödül, burs ve maddi destekleri etkileyip etkilemediğini de araştıracaklarını söyledi.
AKADEMİ'NİN YETKİLERİ KISITLANMALI
Ortaya çıkan cinsel taciz ve tecavüz suçlamaları ve bunun önlenmesi için önlem alınmaması Akademinin yapı ve işleyişinin de sorgulanmasını beraberinde getirdi. Tanınmış Gazeteci-Yazar Göran Greider, bugünkü Metro gazetesinde Gazeteci Marie Söderqvist ile birlikte kaleme aldığı makalesinde böylesi bir kişinin yılar boyu Akademiden maddi destek almasının “Dostluk yolsuzluğu” olduğunu ve Akademi üyelerinin istifasıyla sonuçlanması gerektiği halde bunun mümkün olmamasını eleştirdi.
Akademi üyelerinin ölene kadar yerlerini koruduklarını ancak ölümleri halinde görevlerinin son bulduğunu hatırlatan Greider ve Söderqvist, bunun değiştirilmesini ve yazar, sanatçı ve kültür kurumlarına burs, ödül ve maddi destek verme yetkisinin Akademi’den alınarak İsveç Yazarlar Birliği ve İsveç Yayıncılar Birliği'ne devredilmesini istedi.
TACİZCİYE KRALİYET MADALYASI VERİLDİ
Bu arada söz konusu kişiye Kraliyet Madalyası'nın verildiğinin anlaşılması tepkileri daha da arttırdı. Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan bir makalede Yazar ve İsveç Akademisi üyesi Per Västberg'nin söz konusu kişiye kültüre yaptığı eşsiz katkılardan dolayı Kraliyet madalyası verilmesini önerdiği belirtildi.
Ödül töreninde madalyayı söz konusu kişiye takdim eden Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke, “İğrençliğin sınırı yok” diyerek madalyanın geri alınma imkanı olup olmadığını araştırdığını açıkladı. (Stockholm/EVRENSEL)