Kadın gazetecilerin yüzde 50’si şiddete maruz kalıyor
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu tarafından yayımlanan anket sonucuna göre kadın gazetecilerin yüzde 50'si cinsel tacize ve şiddete maruz kalıyor.
Dünyanın en büyük gazeteci örgütü olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yayımlanan bir anket sonucunda çarpıcı istatistikler yer aldı. Araştırmaya göre neredeyse her iki kadın gazeteciden biri, çalıştıkları ortamlarda cinsel taciz, psikolojik taciz, “online taciz” ve çeşitli formlarda toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalıyor. Gazeteci kadınların yüzde 85’i, bu tür şiddet olaylarına ve bu olayların faillerine karşı alınan önemlerin yetersiz olduğunu söylüyor ve çoğu işyeri bu olayları sonlandırmak için yazılı bir politikaya dahi sahip değil.
ANKET 50 ÜLKEDE, 400 KADIN GAZETECİ İLE YAPILDI
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü arifesinde 50 ülkeden yaklaşık 400 kadın gazeteci ile yapılan anketin sonuçlarına göre; Kadın gazetecilerin yüzde 48’i işlerinde cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldığını, yüzde 44’ü ise online tacize uğradığını söyledi.
Kadın gazetecilerin yaşadığı cinsiyete dayalı şiddetin en yaygın biçimleri arasında sözlü taciz (yüzde 63), psikolojik istismar (yüzde 41), cinsel taciz (yüzde 37) ve ekonomik istismar (yüzde 21) yer alıyor. Ayrıca, kadın gazetecilerin neredeyse yüzde 11’i fiziksel şiddete maruz kaldı.
Araştırmada şiddet uygulayanlara ilişkin veriler de var: Buna göre faillerin yüzde 45’i haber kaynakları, politikacılar, okuyucular ya da dinleyiciler gibi işyeri dışında kalanlardan, yüzde 38’i ise patron ya da amirlerden oluşuyor.
Şikayette bulunan kadınların yüzde 84.8’i, davalarda faillerin aleyhinde yeterli tedbirlerin alındığına inanmıyor. Sonuçlanan davalar sonucunda ise sadece yüzde 12.3’lük bir kısım sonuçtan memnun.
İşyerlerinin sadece yüzde 26’sında cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel tacize karşı önlemler içeren politikalar mevcut.
GEREKLİ GÜVENCEYİ SAĞLAMAK İÇİN ACİL EYLEM!
IFJ Cinsiyet Konseyi Eş Başkanı Mindy Ran, “50 ülkeden kadın gazeteci aynı hikayeyi anlatıyor. İş dünyasındaki toplumsal cinsiyete dayalı şiddet yaygın ve buna karşı atılan adımlar neredeyse yok ya da yetersiz. Failleri adalete teslim etmek ve kadın gazetecilerin bu tür saldırıları bildirmeleri için gerekli güvenceyi sağlamak adına acil eylemde bulunmak zorundayız “ ifadelerini kullandı.
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger ise, “İşyeri toplu sözleşmeleri ve sağlam raporlama prosedürleri, işyerinde cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele edilmesi için acilen gerekli” dedi. (MEDYA SERVİSİ)