Halk pazardaki yüksek fiyatlara isyan ediyor
Hükümet yetkilileri, ekonomide pembe tablolar çizerken; Diyarbakır’da pazara çıkan vatandaşlar ve pazarcılar, elleri boş dönüyor.
Ülke ekonomisi gün geçtikçe kötüye giderken döviz kurlarındaki yükselişle birlikte birçok kalemde yapılan zamlar piyasada etkisini sert biçimde gösteriyor. Pazara dahi gidemez hale gelen yurttaşlar temel ihtiyaçları için pazarı gezerken kara kara düşünüyor. Mutfağın vazgeçilmezlerinden olan domates, salatalık ve biberin 4 liranın üstünde olması yurttaşı isyan ettiriyor. Yurttaş fiyatların yüksek olmasından yakınırken, pazarcılar sabah tezgâha koyduğu ürünü akşam tekrar toplayıp umutla bir sonraki günü bekliyor. Diyarbakır’da pazarcısından yurttaşına herkes ekonomideki kötü gidişin sorumlularının hesap vermesini istiyor.
‘EKONOMİDE DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK’
Öğretmen Süleyman Mutabık, son dönemlerde üst üste yapılan zamların pazara yansıdığını ifade ederek, “Mazota 5 kuruş zam yapılıyor bu pazara 50 kuruş olarak yansıyor. Çiftçi perişan bir halde. Çiftçiye yardım edeceklerine gidip dışarıdan ürün ithal ediyorlar. Lüks yat sahiplerine mazot bir buçuk liradan verilirken çiftçiye 5 liranın üzerinde veriliyor” sözleriyle ekonomi politikalarını eleştirdi.
Döviz kurlarındaki yükselişe de değinen Mutabık, “Memur olarak maaşım bundan 6 ay önce bin 200 dolara denk geliyorken şimdi yaklaşık 700 dolara denk geliyor. Hükümet iktidara gelirken ekonomide kendi kendine yetecek politikalar üreteceğini iddia ediyordu. Geldiğimiz noktada ekonomide dışa bağımlı bir hale geldik” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘MALİYE BAKANI GELSİN BİR GÜN PAZARDA ÇALIŞSIN’
42 yıldır pazarcılık yapan Hikmet Yürekhanlı, ürünün tezgahta kalmasından yakınarak, “Yarın akşama kadar tezgaha koyduğum bu ürünü satabilirsem şükredeceğim ama zor” diyerek satışların durmasından şikayet etti.
Ekonomideki kötü gidişin sorumlusunun hükümet olduğunu ifade eden Yürekhanlı, “Sayın maliye bakanı, her şey yolunda, ekonomi tıkırında havasında yaşıyor. Kendisine sesleniyorum, gelsin pazarda bir gün çalışsın görsün ekonominin halini, masa başında kalem oynatmak kolaydır” dedi.
PAZARIN NABZI
Pazar alışverişine gelen yurttaşların aldığı ürünleri arabayla taşıyarak geçimini sağlayan Ahmet Girçek, “Eskiden ikindi vakti olmadan pazardaki her şey tükeniyordu. İkindi olmadan benim de işim bitiyordu. Şimdi akşama kadar buradayız ama kimse fazla bir şey alamadığı için bize de iş çıkmıyor” diyerek, son dönemlerdeki durgunluğun kendisini de etkilediğini ifade etti.
15 yıldan fazladır pazarcılık sektöründe çalıştığını belirten Ali Şaşmaz, pazarda işlerin durma noktasına geldiğini söyledi. Şaşmaz, “Fiyatlar çok yüksek, aldığımız ürünü satamıyoruz. Akşama kadar tezgâh başında durup toplayıp eve gidiyoruz. Sabah boşalt akşam topla hayatımız şimdilik böyle başka bir iş yaptığımız yok” diye konuştu.
Filiz Güner de kara kara düşünenlerden. Güner, “Sabahtan beri pazardan dolaşıyorum. Bir marul almak için bile kara kara düşünüyorum” dedi.
20 yıllık pazarcı Kadir Tutkun, yurttaşların pazara gelemediğini ifade ederek, “Sadece pazar değil her yerde işler durma noktasında. Yurttaşlar fiyatlardan çok şikayet ediyor. Kimsenin alım gücü kalmadı” dedi.
Pazarda alışveriş yapmaya gelen Süleyman Fidan, fiyatların çok yükseldiğini belirterek, “5 liradan aşağı satılan bir şey yok. Belediyede çalışıyorum. Aylık yaklaşık 500 lirayı mutfağa ayırıyorum ama ihtiyaçlarımı gideremiyorum” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA)