3 çocuk okutan işçi: Ekmekten değil pırlantadan vergi alın
Adana'da, 3 çocuk babası metal işçisi Ali Bakşi, sürekli artan enflasyona ve vergiye ilişkin Evrensel'e konuştu.
Volkan PEKAL
Adnan KARATAŞ
Adana
Ali Bakşi 3 çocuk babası bir metal işçisi. Ayda 2 bin 400 lira ücret alıyor. Sürekli artan enflasyonu nasıl hissettiğini ‘Geçen sene 1000 liraya doyuyorduk. Bu sene 1200 liraya doyuyoruz. Elektrik faturası 50 lira arttı. Okul masrafları arttı. Bu sene 500-600 lira daha fazla gidiyor” diye anlatıyor.
Meclis Plan ve bütçe Komisyonunda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kuruluna gelecek olan 2018 bütçesini sorduğumuz Bakşi, “Ekmekten yüzde 8 vergi alacağınıza pırlantadan alın’ diye konuşuyor.
Adaletli bütçe yapılmadığını düşünen Bakşi, nedenini “Çünkü zenginin lehine fakirin aleyhine işliyor” diye açıkladı. Vergilerin çoğunun emekçilerden toplanmasının adaletsiz olduğunu dile getiren Bakşi, “Lüks ürünlerden vergi alması gerekir. Çünkü benim param varsa pırlanta alırım. Param yoksa almam. İstediği kadar vergi alsın çünkü o benim zevkim için alıyorum. Ama evime aldığım bir ekmekten yüzde 8 KDV alınıyorsa bunun Allah katında bir yeri yoktur” dedi.
‘ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN’
Aldıkları ücretin enflasyon karşısında erimemesini isteyen Bakşi, Asgari ücretin en az 2 bin 200 lira olması gerektiğini düşünüyor. “Yetmez ama şu an için idare eder. 3 çocuklu bir ailede ev kirası hariç, zaten dahil olursa geçinemezsin, bin lira eğitimine gidiyor 3 çocuğun. Geri kalan 1200 lira ile elektrik, su, doğal gaz faturasını ödeyeceksin, karnını doyuracaksın, sağlık sorununu çözeceksin” dedi.
Aylık 2 bin 400 lira ücret aldığını söyleyen Bakşi 1404 lirasını banka üzerinden kalanını ise elden alıyor. Ödedikleri KDV, ÖTV, ÖİV gibi dolaylı vergiler dışında ücretinden yüzde 15-20 vergi kesildiğini anlatan Bakşi, “Asgari geçim indirimini devlet patrona veriyor. Patron onu bize vermiyor. Eylül ayında hesaba yatan para asgari ücretin altına düşüyor. Ona vereceğine doğrudan bize yansıt ben her ay gidip çekeyim” dedi. Asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini ifade eden Bakşi, 2017’de yüzde 8-9 zam aldım. Ücretim 200 lira arttı. Ancak 2017’de 20 çeyreğe karşılık gelen maaşım bu yıl 15 çeyreğe denk geliyor. Her şeye zam geldi ücretlerimiz eridi” dedi.
‘TEMEL İHTİYAÇLARDAN VERGİ ALINMASIN’
Mutfak masrafının yüzde 15-20 arttığını anlatan Bakşi, “Geçen sene 1000 liraya doyuyorsak bu sene 1200 liraya doyuyoruz. 150 liralık elektrik faturası 200 liraya çıktı” diye konuştu. Diğer faturalar, okul masraflarındaki artışı da ekleyince bu yıl 500-600 lira daha fazla harcadığını söyleyen Bakşi, “3 çocuk okutuyorum. Onların harçlarını almasın. Sınıflarda sıraları olmuyor, pencerede cam olmuyor, klima takılacak… Sözde alınmıyor ama sen oraya bir klima koymuyorsun. Biz bunları karşılamak zorunda kalıyoruz. Devlet bunları benden talep etmesin. Zaten emekçiyim kendi karnımı zor doyuruyorum. 3 tane çocuk aidat toplansın birinci dönem 100 lira, ikinci dönem 100 lira para ödüyorum. 3 tane çocuk 600 lira para demektir. Kendi yiyeceğimizde, içeceğimizden fedakarlık yapıyoruz” dedi. Yedikleri, içtikleri temel gıda maddelerinin vergisinin yüksek olduğun dile getiren Bakşi, “Düşürülsün ya da alınmasın. Ekmek, hububat, et… bunlardan vergi almasın. Daha maaşı almadan gelir vergisi benden kesiliyor zaten. O zaman benden bir de KDV kesmesin. Eğitim, kalem silgi, kitap sağlık ürünlerinden almasın” dedi. Eczanelere gidince muayene paraları ile karşılaştıklarını dile getiren Bakşi, ilaçların da zaruri bir ihtiyaç olduğunu belirterek onlardan da vergi alınmamasını söyledi.
BİR KEP YUMURTA ALAN ARTIK YARIM KEP ALIYOR
Pazar yumurta sattığını söyleyen Serkan Kargün, yediden yetmişe her şeye zam gelmesinden şikayetçi. Yumurtaya gelen zammın kendilerini de etkilediğini anlatan Kargün, “Mazota gelen zam onu götürüyor. Müşterinin de cebine para yok. Önceden bir kep yumurta alan müşteri artık yarım kep alıyor. Çoğu zaman günü kafa kafaya bitiriyoruz “ dedi. Arabası olduğunu ancak kullanamadığını dile getiren Kargün, önümüzdeki yıl daha fazla zam beklediğini, araba filminden motorlu taşıt vergisine her şeye daha fazla para ödeyeceklerini söyledi.
Bir kahvede okey oynayan bir grupla konuşuyoruz. AKP seçmeni olduklarını söyleyen vatandaşlar, AKP’nin son zamanda halktan uzaklaşarak patronlar kulübüne dönüştüğünü söylüyorlar. Artan işsizlikten, kötü giden dış politikadan şikayet eden grup bunların sonuçlarından kötü etkilendiklerini dile getirdiler. Özellikle işsizliğe vurgu yapan grup artık AKP’nin kendilerinden oy almasının zor oluğunu söylediler.
Kahvenin sahibiyle konuşuyoruz. Artık veresiye çay verdiğini anlatan kahveci, “Küçük ve orta ölçekli işletmelerden vergi alıyorlar. Büyük işletmelere teşvik veriyorlar, vergilerinde indirim yapıyorlar” dedi.