Bosch işçileri, MESS'e tepki gösterdi: Mücadele zamanı geldi
Bosch işçileri, patron örgütü MESS'in ‘işçilerin talepleri kabul edilemez’ açıklamasına tepki göstererek, 'Mücadeleye girme zamanı geldi' dedi.
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
130 bin metal işçisini kapsayan MESS grup sözleşmeleri patron örgütü MESS’in “İşçilerin talepleri kabul edilemez” çıkışı nedeniyle tıkanma aşamasına geldi. MESS’ten yapılan açıklamaya tepki gösteren Bosch işçileri, metal patronları için kârlarını katladığı, piyasanın devleri oldukları yönünde haberlerin yapıldığı dönemde bu çıkışın işçiye verilen “değeri” gösterdiğini söyledi. İğneden ipliğe her şeye zam gelirken Türk Metal yöneticilerinin, ücret artışı beklentisini düşürme çabası içine girdiğine dikkat çeken Bosch işçileri, “İsteklerimizi kabul ettirecek bir mücadeleye girme zamanı geldi” çağrısını yaptı.
Fabrikada örgütlü Türk Metal’in yöneticilerinin her fırsatta, işyeri içinde gezip MESS’in Bosch işçilerine vermediği parayı, bu sözleşmede alacaklarını dile getirdiğini aktaran bir işçi, “Bunu yaparlarken bir yandan da TİS süreci için en az 200-250 liraya biter söylemlerini de dillendiriyorlar. Beklentiyi bir anlamda düşürme çabası içerisindeler” dedi. Fabrikada her gün işçi atıldığını ama buna kimsenin ses çıkarmadığını dile getiren işçi, devam etti: “Çünkü korkuyorlar. Kurbanlık koyun gibi herkes sıranın kendisine gelmesini bekliyor resmen. Recep Tan (Türk Metal Bursa! No’lu şube Başkanı) fabrikaya gelip boy boy fotoğraf çektiriyor işçilerle ama kimse sormuyor her gün işçi çıkarılıyor, sendika olarak neden bir şey yapmıyorsunuz, neden sessiz kalıyorsunuz diye.”
ARADA UÇURUM VAR NEREDE BULUŞACAKLAR
Görüşmeler sona yaklaşırken MESS’in de ağzındaki baklayı çıkardığını belirten bir başka işçi, “Türk Metal yüzde 38 istiyor, MESS yüzde 3-4 diyor. Arada büyük bir uçurum var merak ediyorum bunun orta yolu ne olacak, neresinde buluşacaklar? MESS bununla kalmayıp fiili çalışmayı dayatıyor, sözleşme süresi 2 yıl değil yine 3 yıl olsun diyor. Türk Metal buna ne diyecek bakalım. Aylardır Pevrul Kavlak (Türk Metal Genel Başkanı) bas bas bağırdı. Sözleşme 2 yıllık olacak, iyi bir zam alacağız diye... Şimdi kalkıp MESS’in dediğini yaparsa o sözleşmenin altında kalır bir daha da çıkamaz” diye konuştu.
EKONOMİMİZ AKŞAM BAŞKA SABAH BAŞKA OLUYOR
Şu an ne olacağını kestiremediğini ve herkesin bir kıvılcım beklediğini ifade eden bir başka Bosch işçisi, şunları söyledi: “Bize her fırsatta başka ülkelerde sözleşmeler 4 yıllık 5 yıllık diyorlar. Ama kimse oranın şartlarından bahsetmiyor. Bugün bir kilo etin fiyatı 50 liraya yaklaşmış, her gün her şeye zam geliyor. Ama burayı hep görmezden geliyorlar. Bizim ekonomimiz akşam başka sabah başka oluyor. Taslak açıklanırken yüzde 38 dedik ama aradan geçen 3-5 ay içinde doların artması, iğneden ipliğe yapılan zamlar, bu beklentimizi bile eritti. Şimdi kalkıp 4-5 yıllık sözleşme kimse demesin bize.”
SENDİKACILARDAN BEKLERSEK KAYBEDERİZ
Bütün işçilerin MESS’in açıklamasından sonra Türk Metal’den bir açıklama beklediğini dile getiren işçiler şu çağrıda bulundular: “Fakat her şeyi sendikacılardan beklemek yanlış. Zamanında hep bekledik ve hep kaybeden biz olduk. Biz ses çıkarmaz mücadele etmezsek bunlar bir şekilde anlaşırlar o yüzden burada belirleyici olan biz işçiler olmalıyız. Aynı metal eylemleri sürecindeki gibi. Şunu kabul etmemiz gerekiyor, mücadele eden bir sendika yok. Herkes kendi çıkarını koruma peşinde. Kimse işçiyi düşünmüyor. O yüzden bu sorunu çözecek olan bizleriz. İsteklerimizi kabul ettirecek bir mücadeleye girme zamanı geldi.”
İŞÇİ DOSTU GÖRÜNME ÇABASI BOŞA
Çalışma koşullarının her geçen gün kötüye gittiğini söyleyen Bosch işçisi; “Fabrikada herkesin bir rahatsızlığı var. 3-4 makineye bakmaya zorlanıyoruz ve zorunlu mesailer aldı başını gidiyor. Kalmıyorum desen işten çıkarıyorlar. Rapor alsan üst üste, yine işten çıkarıyorlar. Resmen köle koşullarında çalışıyoruz. Fakat Bosch fabrikası geçen bir paylaşım yaptı, kendilerini allayıp pullayıp işçi dostu gibi göstermek için ama işin gerçek yüzü bu değil. 100 yıl önce çalışma koşullarının 12 saat olduğu bir dönemde kendi inisiyatifini koyarak 8 saate indirdiğini açıklayan Bosch aradan geçen 100 yıl sonra daha da kötüye götürdü çalışma koşullarını. Ağır çalışma koşullarında başta fıtık olmak üzere çeşitli meslek hastalıkları ve kanunlarda yer alan 8 saat çalışma süresini zorunlu mesailerle 12 saate çıkardı. Elinden gelse işçiyi 24 saat çalıştıracak. Bosch’un işçi dostuymuş gibi görünme çabası boşa çünkü biz fabrikada çalışırken neyin ne olduğunu çok net görüyoruz” dedi.
MESS’İN KIRMIZI ÇİZGİLERİ
MESS Genel Sekreteri Özgür Barut yaptığı açıklamada, 3 kırmızı çizgileri olduğunu söyledi. İşçilerin istediği 2 yıllık sözleşmenin kabul edilemez olduğunu ileri süren Barut, 3 yıllık sözleşme talep ettiklerini dile getirdi. İkramiyelerin fiili çalışılan günler için ödenmesi gerektiğini savunan Barut, rapor alarak devamsızlık yapılan günlerin ikramiyesinin kesilmesini istediklerini aktardı. Memurların 6 ay için yüzde 4 zam aldığını, ücret artışlarının talep edildiği 6 aylık dönem için enflasyonun yüzde 3.2 olduğunu iddia eden Barut, sözleşmede işçi kesiminin istediği yüzde 40 zammın kabul edilemeyeceğini, kıdem zammına da karşı olduklarını belirtti.