İntihara sürüklenen doktor anıldı
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışırken, kendisine yapılan baskı ve soruşturmalardan dolayı intihar eden Dr. Melike Erdem anıldı.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışırken, kendisine yapılan baskı ve soruşturmalardan dolayı intihar eden Dr. Melike Erdem, yaşamını yitirdiği yerde anıldı.
İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Samatya’da bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışırken, 30 Kasım 2012’de Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM) gelen şikayet üzerine kendisine yönelik başlatılan soruşturmalar sonrasında elinde savunması ile 6’ncı kattan atlayarak intihar eden Dr. Melike Erdem’i yaşamını yitirdiği yerde andı.
“Dr. Melike Erdem’i unutmayacağız, unutturmayacağız” pankartının açıldığı eylemde, “Alo 184 ölüyoruz”, “Can güvenliği olmayanlar, can kurtaramazlar” ve “Güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz” dövizleri ile Dr. Melike Erdem’in fotoğrafları taşındı. Eyleme, İTO, SES, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları katıldı. Sağlık çalışanları, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Acil girişinde bir araya gelerek Erdem’in yaşamını yitirdiği yere kadar yürüdü.
'SON 10 YILDA 215 SAĞLIK ÇALIŞANI YAŞAMINI YİTİRDİ'
Ortak açıklamayı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan Acil Tıp Uzmanı Aytekin Sağlam yaptı. Sağlam, bazı olayların yaşandığı dönemin fotoğrafı olup hafızalara kazındığını belirterek, meslektaşları Dr. Melike Erdem'in aralarından ayrılışı da sağlık çalışanlarının, içine sıkıştırıldıkları sağlık sisteminin acı bir fotoğrafı olduğunu söyledi. Erdem’in ölümünün sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu ağır çalışma tablosunun, değersizleştirilen emeklerinin, yüklendikleri fiziki ve ruhsal yıpranmanın vahim tablosunu ortaya saçtığını dile getiren Sağlam, “Ama ne yazık ki Melike ne ilk ne de son oldu bizler için. Sadece son 10 yılda 215 sağlık çalışanı iş cinayetleri, uğradıkları şiddet, yaşadıkları baskı ve mobbing, tüketen çalışma koşulları sebepleriyle yaşamdan kopartıldı” dedi.
‘BAKMAKMAMIZ GEREKEN HASTA DÜNYA ORTALAMASININ 8 KATI’
Son 5 yılda Beyaz Kod’la 46 bini aşan şiddet başvurusu yapıldığına dikkat çeken Sağlam, son 10 yılda ise sağlık çalışanlarının iş yükünün 5 kat arttığını, sağlık çalışanlarının tükenmişlik oranının yüzde 24 ve sağlık çalışanlarının yüzde 69'unun mobbinge uğradığı bilgisini paylaştı. Bu rakamların sadece buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu kaydeden Sağlam, “Bu tablo tesadüf değil. Bizler sağlık çalışanları olarak bazen 36 saati bulan nöbetler tutuyoruz. Bazen de sorumluluğumuz olmayan işleri yapmamız bekleniyor. Mobbinge ve baskılara maruz bırakılıyoruz. Ticarileştirilen, niteliği boşaltılan bir sağlık sisteminin sonuçlarından sorumlu tutuluyoruz. Hedef tahtası haline getiriliyoruz. Mecburi hizmet yaşamlarımızı alt üst eden bir sürece dönüştürülmüş durumda. Sorunlarımız var, ama çözülmüyor! Bakmamız gereken hasta sayısı dünya ortalamasının neredeyse 8 katı” diye belirtti.
Yeni Melikelerin ölmesini istemediklerini ifade eden Sağlam, “Bizler Doktor Melike Erdem'i gencecik yaşında hayatını sonlandırmaya iten bu koşulları yaratan sağlık yöneticilerinin de, hem vatandaşı hem çalışanları mutsuz eden, çaresiz bırakan sağlık politikalarının da peşini bırakmayacağız” diye konuştu. (İstanbul/MA)