Aydın’da JES’lere karşı açıklama
Aydın’da yaşam savunucularının yaptığı açıklamada üç beş JES şirketinin kârı uğruna Aydınlıların yaşam hakkına saldırıldığı belirtildi.
![Aydın’da JES’lere karşı açıklama](https://www.evrensel.net/upload/dosya/97968.jpg)
Aydın’da yaşam savunucularının yaptığı açıklamada üç beş JES şirketinin kârı uğruna Aydınlıların yaşam hakkına saldırıldığı belirtildi.
Aydın’da Aydın Çevre ve Kültür Derneği, Ağaçlı Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, Söke Çevre Platformu, Kuşadası Kalamaki Çevre Platformu, Söke TEMA temsilcileri ile İlyasdere ve Hasanefendi – Ramazanpaşa Mahalle muhtarlarının hazır bulunduğu toplantıda JES’lere karşı açıklama yapıldı.
Av. Ramazan Tülü tarafından yapılan ortak açıklamada “Ülke çapındaki çevre örgütlerinin ve Aydın’da da AYÇEP olarak taşıdığımız ortak kaygı, canlıların yaşam alanlarının giderek daraldığı ve yaşam koşullarının zorlaştığı bir sürecin yaşanmasıdır. Bu duruma uluslararası sermayenin aşırı para kazanma iştahı ve hırsı neden olmaktadır” denilerek Aydın 1. İdare Mahkemesinin kararından sonra Aydın Valiliğinin ÇED gerekli değildir kararları vermemesi çağrısı yaptı.
Tülü sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorun, 3-5 tane Sermaye sahibi JES şirketinin daha çok para kazanması uğruna Çevreye ve Doğaya verdiği zararlar sonucu Aydın il genelinde yaşayan takribi 1milyon 50 bin yurttaşın yaşama alanlarına, hatta yaşam haklarına karşı bir saldırıdır. Bir tarafta 3-5 şirketin para kazanma arzusu ile diğer tarafta 1.050.000 insanın sağlığı çatışmaktadır. Egemen çevreler, yasa yapıcılar ve siyasal iktidarın da sermaye kesimini himaye ettiği, desteklediği ve onların lehine mevzuatta düzenlemeler yaptığı gerçeğini de görmezlikten gelemeyiz, (ki Zeytincilik Yasası buna tipik örnektir) Yani vahşi kapitalist sistem; Emek-sermaye çatışması sonucu emeği acımasızca sömürmesi ile yetinmeyip uygulamayı daha da ileri götürerek, kitlelerin yaşam alanlarına ve doğaya yaptığı saldırıyı da gün yüzüne çıkarmıştır. Kirletilen sularımız, topraklarımız, havamız ve besin kaynağımız olan tarımsal ürünler tehdit altındadır. Saldırının hedefine birinci sınıf tarım topraklarıyla birlikte tüm doğa-çevre, ormanlar, tarihi ve kültürel zenginliklerimiz ve denizler de eklenmiştir.
Söke Ağaçlı ve Kuşadası Davutlar mevkiinde, Bozyazı Körfez Turizm ve İnşaat A.Ş. Tarafından yapılması öngörülen, “Jeotermal Kaynak Arama Sondajı Projesi” için, işlemlerin iptali istemiyle Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aleyhine, Aydın 1. İdare Mahkemesinde 2017/414 Esas sayıyla dava açtıklarını belirten Tülü: “Bu davaya esas olmak üzere 22.08 2017 tarihinde mahallinde keşif yapılmıştır. Yapılan keşfe Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesinden Mahkemece re’sen atanan uzman bilirkişiler (Bilim Adamları) de dahil olmuştur. Bilirkişilerce 39 sayfalık bir “Bilirkişi Raporu” hazırlanmıştır. Bu rapor fevkalade, yani bilimsel gerçeklere uygun ve objektif karakterlidir. Mahkeme heyeti de (Yargıçlar) bu rapor istikametinde oy birliğiyle Yürütmeyi Durdurma kararı vermişlerdir. Lehimize verilen Yürütmeyi Durdurma Kararının 2577 S. Yasanın 20/A maddesinin 2. Fıkrası (e) bendi uyarınca itiraz yolu kapalı (kesin) olması da haklılığımızı iyice perçinlemiştir” dedi.
Güçlerinin yettiği ve yetişebildikleri oranda sermaye şirketlerinin çevreye verdikleri zararları bertaraf önlemeye çalıştıklarını belirten Tülü “AYÇEP olarak hep zarar gören mağdur yurttaşların yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz” dedi. (Aydın/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et