MESS'in sözleşme dayatmalarına karşı işçiler eylem yaptı
Birleşik Metal-İş ve Türk Metal üyesi işçiler MESS'e karşı eylemler yaptı. MESS’in kırmızı çizgisine karşı kendi kırmızı çizgilerini ortaya koydu.
Patron sendikası MESS’in “kırmızı çizgimiz” dediği yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına tepki büyüyor.
Birleşik Metal-İş ve Türk Metal sendikaları MESS dayatmalarına karşı eylemler yaparak MESS’in kırmızı çizgisine karşı kendi kırmızı çizgilerini ortaya koydular.
Bugün Birleşik Metal-İş üyesi işçiler işyerlerinde yarım saatle bir saat arasında iş bırakırken, Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda da fazla mesaiye kalmama eylemi ve yemekhane eylemi yapıldı.
İŞÇİ KENDİ KIRMIZI ÇİZGİSİ İÇİN MÜCADELE EDECEK
Patron sendikası MESS’in “kırmızı çizgimiz” dediği yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına tepki büyüyor. Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu MESS sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde sabah yarım saatle bir saat arasında iş bırakan işçiler, patronların kırmızı çizgisine karşı kendi kırmızı çizgileri için mücadele edeceklerini bildirdiler.
Birleşik Metal-İş Sendikasının aldığı karar gereği yurt genelindeki fabrikalarda sabah vardiyası ile gece vardiyasından çıkan işçiler bir araya gelerek MESS’in dayatmalarını protesto etti. Yemekhane ve fabrika bahçesinde yapılan eylemlerde işçiler sık sık “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganını attı.
63 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Eylemlerde okunan ortak bildiride Birleşik Metal-İş ile MESS arasında yapılan görüşmelerde 63 maddede anlaşma sağlanamadığı ve uyuşmazlık tutulduğu belirtildi. Uyuşmazlık konusu maddelerin önemli bir kısmının parasal maddelerden oluştuğu ifade edilen açıklamada, “Ücret başta olmak üzere, sosyal haklar ve parasal sonuç doğuran fazla mesai, gece zammı gibi maddelerde anlaşma sağlanmamıştır” dendi.
İŞÇİYLE ALAY EDİLİYOR
Metal işçileri, ağır çalışma koşullarına karşın aldığı ücretin ikramiye dahil net 2145 lira civarında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Sendikamızın ücret zammı talebi iblağ, kıdem zammı ve maktu ücret zam şeklinde 3 aşamadan oluşmaktadır. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30,47’dir. Bu tutar da ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk gelmektedir.” MESS’in zam teklifinin ise ikramiye dahil 59 TL ile 101 TL arasında değişen miktara denk geldiği dile getirilen açıklamada, “Bu sefalet zammının kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir” dendi.
GEBZE’DE METAL İŞÇİLERİ EMİS SÖZLEŞMESİNİ HATIRLATTI
BİRLEŞİK Metal-İş’in MESS’e bağlı en çok üyeye sahip olduğu Gebze’de işçiler sabah vardiyasında yarım iş durdurdu. MESS’e bağlı büyük fabrikalardan olan Kroman Çelik’te işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, MESS’in dayatmasına karşı mücadelelerinin artarak devam edeceğini söyledi. “sendikamız ve işçiler bu dayatma karşısında kendi kırmızı çizgilerini koyarak zorlu bir mücadele gerçekleştirmenin kararlılığıyla hareket edecek” diyen Aydın, bütün fabrikalarla birleşerek, her türlü baskıya karşı kazanım elde edeceklerini söyledi. 2017 yılı başında EMİS sözleşmesinde OHAL’e ve grev yasağına karşı verilen mücadeleyi ve elde edilen kazanımları hatırlatan Aydın, MESS’e karşı da aynı duruşun sergileneceğini bildirdi. İşçiler, Aydın’ın sözlerini alkış ve sloganlarla karşıladı.
YEMEKHANELERDE PROTESTO EYLEMİ YAPILDI
MESS’in dayatmalarına karşı Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda da fazla mesaiye kalmama eyleminin devam ederken işçiler dün de yemekhane eylemi yaptı. Sendikanın kararıyla öğle arasında çatal bıçak vurarak tepkilerini gösteren işçiler, eylemlerin üretimi de etkileyecek şekilde sürdürülmesini istiyor. Türk Metal Genel Başkanı Pevruk Kavlak yaptığı açıklama ile Perşembe günü de “işyerinden kol kol çıkma” eylemi yapacaklarını, arabulucu aşamasının ardından da kısa sürede grev kararı alacaklarını duyurdu.
‘MESS’İN VE BİZİM HESABIMIZ FARKLI’
NTV’de sorulara yanıt veren Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sözleşmeye 102 maddeyle oturduklarını ve 47 maddede uyuşmazlık tuttuklarını söyledi. MESS’in ekonomik göstergeleri ve TÜİK’in enflasyon hesabıyla kendi hesaplarının uyuşmadığına dikkat çeken Kavlak, içerisinde bebek mamasından bakliyata kadar uzanan temel tüketim mallarına yüzde 19 ile yüzde 45 arasında gelen zamları sıraladı.
Bayta otomotiv olmak üzere sektörün Türkiye ihracatının yüzde 10’undan fazlasını karşıladığı bilgisini veren Kavlak, devam etti: “Bizim hiç mi katkımız yok? 2009 krizinde fedakarlığı yapan, taşın altına elini koyan, ücretsiz izine çıkan, esnek çalışmanın her türlüsünü uygulayan biziz. Fedakarlığın kralını yapıyoruz ama işler iyi olduğunda böyle deniyor.”
MESS’in devamsızlık yapanın ikramiyesinin kesilmesine de tepki gösteren Kavlak, “Metal sektörüne baktığınızda Fransa ve Almanya’dan daha verimliyiz. Bizde devamsızlık binde 3’tür. Avrupa’da ise yüzde 3. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi.
KIDEM ZAMMI GEREKLİLİK
Kavlak MESS’in sözleşme süresinin 3 yıl olması ve kıdem zammı verilmemesi talebine ise şu yanıtı verdi: “İşletmede istikrarı sözleşme süresini uzatarak sağlanmaz. İnsanları tatmin edecek bir ücret vermeleri gerekiyor. Asgari ücrete gelen zamdan sonra 33 bin arkadaşımız işi bırakmış. Neden çünkü kıdem farkı kapanmış. İnsanları işyerinde tutamıyoruz. İnsanlar bankalara borçlu, kıdem tazminatını alıp borcunu kapatıp tekrar işyerine giriyor. Kıdem zammı gereklilik haline geldi.”
MESS’in ücretlerin yüksel olduğu iddiasına da tepki gösteren Kavlak, 12 yıllık bir işçinin AGİ ile birlikte yıl başında 2200 lira net ücret aldığını, bu rakamın yıl sonunda vergi dilimi nedeniyle 2040 liraya düştüğünü aktardı.
MESS’i yemekhanelerde protesto ettiklerini, Perşembe günü de işyerlerinde kol kola çıkacaklarını dile getiren Kavlak, “Arabulucu safhasından sonra kısa sürede grev kararını alacağız” uyarısında bulundu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)