06 Aralık 2017 01:22

Renault işçileri, MESS dayatmalarına karşı mücadeleye hazır

MESS’in toplusözleşmede yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına tepki gösteren Renault işçileri, 'Mücadeleye hazırız' diyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

180 işyerinde çalışan 130 bin metal işçisini kapsayan grup toplusözleşme görüşme süreci, MESS’in yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatması nedeniyle hareketlendi. Patronların dayatmasının fabrikadaki beklenti durumunu tersine çevirdiği Renault’da işçiler, Türk Metal’in talep ettiği yüzde 38 artışın bile zamlarla eridiğine dikkat çekerek “Mücadeleye hazırız” dedi. Temsilcilere baskı yapan işçiler, üretime etki eden eylem kararları alınmasını istiyor. İşçiden fedakarlık isteyen açıklamalara da tepki gösteren işçiler “Fedakarlığı kârlarını artıranlardan istesinler” dedi. 

İşçiler arasında Türk Metal’e güvensizliğin devam ettiğine dikkat çeken bir işçi şunları söyledi: “Biz düdük eylemi bekliyorduk açıkçası. Hatta temsilciler açıktan şunları söylüyor, eskiden sakal bırakma, düdük çalma eylemleri yapıyorduk bu bir işe yaramıyor. Bundan sonra bunları yapmayacağız, önce fazla mesaiye kalmama sonra da üretime yönelik eylemler yapacağız diyorlar. Bu söylemleri şaşkınlık yarattı ama şube başkanı daha bir şey söylemedi.” İşçilerin temsilcilere “Ne olacak, ne yapacağız” diye çok baskı yaptığına dikkat çeken işçi, “Temsilcilerin ‘Artık yıldık, işçiler bizlere kafa tutuyor’ demeye başladığını duyuyoruz” diye konuştu. 

ZAMLAR YAĞMUR GİBİ GELDİ

Açıklanan yüzde 38’in bile eridiğinin tartışıldığını ifade eden bir başka işçi şöyle devam etti: “Her şeye zam geldi. Yüzde 45 olsun diyen arkadaşlar bile var şuan fabrikada. Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen bizim zam oranımızı açıklamayı beklemiş. Bu açıklandıktan sonra zam yağmuru başladı. Önceden pazarlık payı olur diye konuşuyorduk ama bu zamlardan sonra pazarlık payı ortadan kalktı. Yüzde 38’in bir puan aşağısı olmaz. Bu bile yetmezken bir de pazarlık payı olmaz.”

OHAL’İ DE EZER GEÇERİZ

MESS’in dayatmalarını kabul etmeyeceklerini söyleyen işçi “Gerekirse greve çıkalım ve sonuna kadar gidelim, işçide bu algı var. Ama Türk Metal Şube Başkanı fabrikada yapılan toplantılarda patronlar hükümeti yanına alıp OHAL’i kullanabilir diyor. Buna işçilerden gelen cevap ise hükümeti de ezer geçeriz. Bunu dillendirmeleri bile çok iyi. İşçi üzerine çökmüş karamsar tablo kalkıyor. Birleşik Metal-İş’in EMİS sözleşmesinde OHAL’e rağmen yaptığı eylem işçinin dilinde. Onlar yaptıysa biz her türlü yaparız diyorlar. İşçiler Nestle sözleşmesini dillendiriyor. Onlar yapıyorsa biz daha fazlasını yaparız diyorlar. İşçinin beklentisi yüksek ve bu beklentiyi karşılayacak bir mücadeleye eskisine göre daha istekli.” 

FEDAKARLIĞI PATRONLARDAN İSTESİNLER

“Biz eylemlere başladık mı diğer fabrikalar da dahil olur” diyen işçi şöyle devam etti: “Bir kıvılcım ateşi büyütecek. Şu uyarı eylemlerini ciddiyetle devam ettirelim ve kararlı olalım birçok şey değişebilir. Kendileri kâr ediyor ve bu kâr oranları sürekli artıyor ama işçiye gelince siz biraz daha ödünç verin, fedakarlık yapın diyor. Daha nereye kadar fedakarlık yapacağız bilmiyorum. Ekonomimiz çok iyi diyorlar. Uçuşa hazırlanın diyorlar ama çok şükür hiçbir şey görmüyoruz, ortada hiçbir şey yok. Neden bu iyi ekonomiyi biz göremiyoruz. Bu ekonomi bir tek seçimler döneminde mi iyi oluyor. Madem çok ekonomi iyi kimse işçiden fedakarlık beklemesin. Fedakarlığı kârlarını artıranlardan istesinler” dedi.


ÇELİK-İŞ’TEN UYUŞMAZLIK AÇIKLAMASI

Çelik-İş Sendikası MESS grup sözleşmelerinde tutulan uyuşmazlığa ilişkin yaptığı açıklamada “Önümüzdeki günlerde MESS’e bağlı işyerlerimizin şubeleriyle yapacağımız, genel merkezdeki toplantıda yol haritamızı çizerek, MESS’in dayatmacı tavrına karşı bir dizi kararlar alıp, hayata geçirmek için sahalarda olacağız” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ Emek Gençliği'nden Ekim Devrimi paneli

SONRAKİ HABER

Bu sözleşme için de 'geçmiş olsun' demeyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa