Genel-İş şubeler toplantısından yarım gün iş bırakma kararı!

İzmir'de Genel-İş Temsilciler Kurulu toplantısında 12 Aralık'ta ‘Herkese iş ve güvenceli kadro’ talebiyle ilgili yarım gün iş bırakma kararı alındı.

06 Aralık 2017 11:10
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2017 14:12
Paylaş

DİSK Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri ortak genişletilmiş temsilciler kurulu toplantısı yaptı. 'Ayrımsız, koşulsuz, şartsız kadro' sloganı ile yapılan toplantıda hükümetin kadro vaadi, yakın zamanda başlayacak asgari ücret tartışmaları, zorunlu bireysel emeklilik sigortası ve vergi artışları konuşuldu. Toplantıda 12 Aralık Salı günü, AKP’nin taşeron açıklamasına karşı ‘Herkese iş ve güvenceli kadro’ talebiyle ilgili yarım gün iş bırakma kararı alındı.

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'ndeki toplantıya belediye ve yerel idarelerde çalışan işçi temsilcilerinin tamamına yakını katıldı. İZENERJİ'de örgütlü Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube üyeleri salona 'Yandaşa Han Hamam İşçiye Sabır İman. Asgari Ücret 2000 TL Olsun. Vergiden Muaf Tutulsun' pankartı 'Kadro Hakkımız Engellenemez' ve 'Birleşe Birleşe Kazanacağız' sloganları ile girdi. Salona ayrıca 'Taşeron Sistemi İstemiyoruz', 'Savaşa, Ranta Değil Emekçiye Bütçe' ve 'İş Ekmek Özgürlük' pankartları asıldı.

'BU MÜJDE DEĞİLDİR'

Temsilciler kurulunun açılışında konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükümetin açıkladığı kadro vaadinin işçilerin beklentilerinin altında kaldığını belirterek “Bu müjde değil, yıllardır sürdürülen mücadeleyi boşa çıkartmak amacıyla atılmış bir hamledir. Bizim tek bir arzumuz var. Ucuz emek sömürüsünün son bulması ve emeğimizin karşılığını almak. Hazine batmış, maliye bitmiş durumda. Bize bireysel emekliliği dayatmaya çalışıyorlar. DİSK Genel-İş Sendikası yine ayakta, iyine sokakta olacak. Asgari ücretimiz net 2 bin lira olsun diye sokakta eylemde olacağız” şeklinde konuştu. Sarı, işçileri 23 Aralık'taki Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak 'OHAL Değil Acil Demokrasi' mitingine de çağırdı.

Genel İş Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı da kayyum atanan HDP'li belediyelerdeki üyelerine yönelik baskılara değinerek "Kimse Genel İş'e müdahale edemez. Bu örgüt dün de bugün de bir aradaydı ve olmaya devam edecek. Siz dik durdukça bizler de dik durmaya devam edeceğiz” dedi.

'KADRO YEREL YÖNETİMLERİ KAPSAMIYOR'

Ardından söz alan işçiler, hükümetin son kadro açıklaması ile sorular sordu. Genel-İş Sendikası Genel Koordinatörü Serhat Salioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun kadro vaadiyle ilgili açıklaması hakkında değerlendirmede bulundu.

Hükümetin kadro vaadinin yerel yönetimleri kapsamadığını dile getiren Salihoğlu “Sadece merkezi idarelerle sınırlı. Yerel yönetimlerde çalışan işçiler için kadro tahsisi söz konusu değil. Belediyenin işlerini yapan taşeron şirketlerde çalışan işçiler belediye şirketlerine geçecek. Şirket olmayan belediyeler de şirket kurarak işçileri belediye şirketine aktaracak. İşçilerin ihale baskısından kurtulması önemli ama kadro verilmemiştir. Detayları ile ilgili henüz net açıklama yok” dedi.

'KAZANIMDIR AMA MÜCADELE SÜRMELİDİR'

Salihoğlu şunları da söyledi: “Geçiş sürecinin şeffaf şekilde ilerlemesi gerekiyor. Bu şimdiye kadar verdiğimiz mücadelenin bir sonucudur, taşeron işçiler açısından önemli bir kazanımdır. Hükümetin lütfu değildir. Mücadelemiz burada sınırlı kalmamalıdır. Kadro bütün belediye işçilerinin de hakkıdır. Mevcut TİS bitene kadar ona bağlı kalınacak. Sendikal örgütlülük korunacak. Ardından da belediye şirketleri ile masaya oturularak TİS süreçleri başlayacak.”

'YASA ÇIKANA KADAR SOKAKLARDA OLMALIYIZ'

Daha söz alan işyeri temsilcileri, Genel-İş'in yasa çıkana kadar alanlarda olması gerektiğini vurguladı. AKP'nin işçilerden aldığı hakları oy kaygısı ile parça parça geri verdiğini ifade eden işçiler “Bütün şubeler üyeleri ile birlikte ortak bir şekilde hareket etmeli. İşyerlerimizde daha etkin çalışmalar yapmalıyız. Kadro mücadelesi gibi OHAL'e karşı demokrasi mücadelesi de vermeliyiz. İzmir kadro mücadelesinin öncüsü olmalıdır. Birleşmiş temsilciler kurulu daha sık yapılmalıdır. Örgütlü gücümüzü göstermek için işyerlerinde güçlü örgütler kurmalıyız” dedi.

Toplantıda 12 Aralık Salı günü, AKP’nin taşeron açıklamasına karşı ‘Herkese iş ve güvenceli kadro’ talebiyle ilgili yarım gün iş bırakma kararı alındı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ya 'Cumhurbaşkanı'na hakaret'ten soruşturma

SONRAKİ HABER

15 gün önce tahliye olan gazeteciler için yakalama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa