AYM'den Selahattin Demirtaş kararı çıkmadı
AYM'de karara bağlanması beklenen HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın dosyası AYM Genel Kurulu’na sevk edildi. Karar için gün verilmedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) İkinci Bölümü, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu karara bağladı. Mahkeme dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk etti. Kararı önümüzdeki haftalarda AYM Genel Kurulu verecek. 4 Kasım 2016'da tutuklanan Demirtaş'ın avukatları tarafından AYM'ye yapılan başvuru yaklaşık 13 ay sonra gündeme alınarak, görüşüldü.
BALBAY KARARI: MİLLETVEKİLİ TUTUKLU YARGILANAMAZ
Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasında tutukluyken CHP’den İzmir milletvekili seçilen Mustafa Balbay'ın yaptığı bireysel başvuruyu ise kabul ederek, tahliyenin yolunu açın bir karara imza atmıştı. AYM, kararında şu değerlendirmeleri yapmıştı: “Başvurucunun milletvekili seçildikten sonraki tahliye taleplerinin reddine ilişkin kararlarda başvurucunun seçilme ve temsil hakkıyla yargılamanın tutuklu olarak sürdürülmesindeki kamu yararı arasında makul bir dengenin gözetilmediği, dolayısıyla Anayasa’nın 19. maddesinin 7. fıkrasının ihlal edildiğine karar verilmiştir.”
AYNI AYM 4 YIL SONRA: TUTUKLU YARGILANABİLİR
AYM, Balbay kararına rağmen 16 Kasım günü ilk kez görüşmeye başladığı tutuklu HDP'li milletvekillerinin dosyalarından Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın başvurusuna dair verdiği "kabul edilemez" kararıyla yeni bir içtihat oluşturdu.
{{339866}}
AYM, Yıldırım hakkında verdiği kararını şöyle açıklamıştı: “Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 16/11/2017 tarihinde, Gülser Yıldırım tarafından yapılan bireysel başvuruda (B. No: 2016/40170), “tutuklamanın hukuki olmadığına”, “ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiğine” ve “soruşturma dosyasına erişimin kısıtlandığına” ilişkin iddiaların açıkça dayanaktan yoksun olmaları, “yakalama ve gözaltına almanın hukuka aykırı olduğuna” ilişkin iddianın ise başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedenleriyle kabul edilemez olduğuna karar vermiştir.”
Aynı gün açıklanan gerekçeli kararda ise, "Bugüne kadar bir milletvekilinin milletvekili olarak görev yaptığı sırada tutuklanmasının hukuki olmadığı yönünde herhangi bir karar vermemiştir" denilerek, Balbay kararına da atıf yapılarak, bu başvuru için koşulların farklı olduğu ileri sürdü. (Ankara/MA)