KODA'da eğitim hakkının kullanımı tartışıldı
Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen Funda Karapehlivan sunum yaptı.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) 2017/18 akademik yılında derslerine devam ediyor. Eğitim Sen Kocaeli Şube binasında düzenlenen derse bu hafta Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen Funda Karapehlivan konuk oldu.
"Eğitimin Bitmeyen Dönüşümü ve Eğitim Hakkının Kullanımı Üzerine Eleştirel Bir Tartışma" başlıklı sunumunu yapan Karapehlivan, Cumhuriyet tarihi boyunca eğitim üzerinde yapılan değişikliklerden bahsederek, "Cumhuriyet tarihi boyunca 93 yılda 77 eğitim bakanı değişmiş, eğitim sistemi ise 7 kere büyük ve önemli değişikliklere uğramış" ifadelerini kullandı.
'HERKES EĞİTİM HAKKINA ULAŞABİLMELİ'
Eğitimin özgürleştirici bir yanının olduğunu belirten Karapehlivan, "Hakların kağıt üzerinde varlığını görürken, bunu pratik alanda göremiyoruz. Haklar üzerine yapılan araştırmalar, hakların yasalaşmasının her zaman ezilenleri güçlendirmediğini gösteriyor. Ama eğitimin özgürleştirici bir yanı da var. Eğitim hakkı toplumsal mücadeleler sonucu kazanılmış bir hak. O yüzden herkes eğitim hakkına sahiptir, eğitime ulaşabilmelidir" dedi.
Eğitimde toplumsal eşitsizliğin önemine de değinen Karapehlivan, "Türkiye'de aileler Avrupa Birliği'nde yaşayan ailelere göre daha fazla para harcıyor ama bu eğitimin durumuna yansımıyor. Örneğin Türkiye Pisa sıralamasında katılan 72 ülkeden ortalama 50. sırada yer alıyor. Eğitim hakkının varlığı, kullanılabiliyor anlamına gelmiyor. Toplumsal eşitsizlik burada önemli bir faktör oluşturuyor" dedi.
Seminer, soru cevapların üzerinde yaşanan tartışmanın ardından son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)