07 Aralık 2017 02:36

Şırnak’taki işsizlik insanları 'ölüm kuyuları'na sürüklüyor!

Cizre belediyesine kayyım atandıktan sonra işten çıkarılan bir taşeron işçi, 'ölüm kuyuları'nda çalışmaya başladı: 'Fabrika açtılar da çalışmadık mı?'

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

Şırnak’ta önlem alınmayan ve iş güvenliği sağlanmayan madenlerden yaşanan ölümlere rağmen Şırnaklılar başka bir geçim kaynaklarının olmamasında dolayı madenlerde ölümüne çalışmaya devam ediyor. Cizre Belediyesine atanan kayyımdan sonra işinden olan bir taşeron işçi madende çalışmaya başlamasının nedenini Evrensel’e anlattı. “Tüm yaşananlara rağmen nasıl halen madende çalışıyorsunuz diye soruyorlar” diyen işçi, “Bölgede tarım mı bıraktılar ya da bir fabrika açtılar da biz mi çalışmadık? Şırnak’taki işsizlik bizleri ölümüne bile olsa madenlerde çalışmaya sürüklüyor” dedi. 

Şırnak’ta önlem alınmadığı için ‘ölüm kuyuları’ haline gelen madenlerde işçiler hayatını kaybetmeye devam ediyor. Son zamanlarda Şırnak’ta 17 Ekim’de yaşanan göçükte 8 işçi ardından 23 Kasım’da devrilen iş makinesinin altında kalan 1 bir işçi hayatını kaybederken, 4 Aralık günü kapatılan madendeki malzemelerini almak isteyen 2’si kardeş 3 işçi gaz zehirlenmesinden hayatını kaybetti. 

TEK BULDUĞU İŞTEN OLMAMAK İÇİN İSİM VE FOTOĞRAF VEREMİYOR

Şırnak’ta çok sık yaşanan maden cinayetlerinden sonra alınmayan önlemlere karşın gündemden düşene kadar madenler sadece kapatılıyor. Ancak işçiler hayatını kaybetmeye devam ediyor. Şırnak’ta iş imkanı bulamayan birçok kişi ölüme rağmen geçimini sağlamak için madenlerde çalışmak zorunda kalıyor. 3 ay önce kayyım atanan Cizre Belediyesindeki işinden atılan taşeron işçilerden birisi de uzun süre iş arayıp bulamayınca madenlerde çalışmak zorunda kaldı. Maden işçisiyle onu madenlerde çalışmak zorunda bırakan nedenleri konuşmak isterken bize çarpıcı bilgiler veriyor. Asgari ücrete kölelik koşullarında çalıştığı işinden olmamak için bizden isminin yazılmamasını ve fotoğrafını çekmememizi istiyor. 

ÇÖZÜM OLARAK MADENLERİ KAPATTILAR!

Maden işçisi 17 Ekim’de yaşanan göçükten sonra bir hafta boyunca bölgede bulunan madenlerin kapatıldığını askerin bölgede nöbet tutarak kimsenin geçişine izin vermediğini daha sonra ise yeniden geçişlere izin verdiğini söyledi. Çalıştığı madenin durumunu sorduğumuz maden işçisi “Çalıştığım maden kaçak, burada 15 işçiye yakın çalışıyoruz hiç birimizin sigortası yok düşük ücretlere çalışmak zorunda kalıyoruz” cevabını verdi. Maden işçisi, sabahın erken saatlerinde gittikleri maden sahalarının bulunduğu bölgenin girişinde kontrol noktası olduğunu her gidip geldiklerinde orada görev yapan güvenlik güçlerinin kendilerinin madenlerden gidip geldiğini bildiklerini ifade etti.

‘İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI’

Maden işçileri olarak sürekli olarak kapatmanın çare olmadığını vurguladıklarını belirten maden işçisi, “Çözüm olarak gerekli önlemler alınarak işçilerin sigortaları yapılmalı ve en önemlisi işçi sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerine uygun şekilde madenlerin düzenlemeleri yapılmalıdır” dedi. Maden işçisi son olarak “Her maden kazasından sonra alınmayan önlemlerden bahsedip göstermelik olarak madenleri kısa süreliğine kapatıp açıyorlar. Bunlar çözüm değil bu yöntem devam ettiği sürece Şırnak’ta madenci ölümleri haberlerini duymaya devam edeceğiz” dedi.

‘FABRİKA AÇTILAR DA BİZ Mİ ÇALIŞMADIK?​’

Maden işçisi belediyeden çıktıktan sonra uzun bir süre aradığını ancak iş bulamadığı için mecbur olarak madende çalışmak zorunda kaldığını vurguladı. O da tüm Şırnaklılar ve madenciler gibi kapatmanın çare olmadığını söylüyor. Maden işçisi “Bakın benim köyüm boşaltıldığı için ne tarım ne hayvancılık yapabiliyorum. Yıllardır çalıştığım belediyeden de kovuldum.Uzun süredir iş aradım ama bulamayınca mecbur madene indim. Çünkü çocuklarıma bakmak zorundayım” dedi. Ağabeyini de yıllar önce meydana gelen maden kazasında hayatını kaybettiğini belirten maden işçisi “Biz bu madenlerde ağabeylerimizi, babalarımızı, çocuklarımızı ve kardeşlerimizi kaybettik. Tüm buna rağmen nasıl halen madenlerde çalışıyorsunuz diye soruyorlar. Bölgede tarım mı bıraktılar ya da bir fabrika açtılar da biz mi çalışmadık? Şırnak’taki işsizlik bizleri ölümüne bile olsa madenlerde çalışmaya sürüklüyor” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Psikologlar 'işçi eşlerine öfke kontrolü eğitimine' karşı!

SONRAKİ HABER

‘Uyuşturucuya karşı caydırıcı tedbirler alınsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa