7 Aralık 2017 03:29
/
Güncelleme: 4 Ocak 2018 14:52

'İşçi örgütlü değilse, sendika komik zamlara imza atıyor'

Gözde TEKİN
Kocaeli

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Federal Mogul’da çalışan işçiler MESS’in yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına tepkili. Patronların bu cesareti hükümetin ilan ettiği OHAL’den aldığına dikkat çeken işçiler, Türk Metal’in aldığı eylem kararlarını yeterli bulmuyor. İşçi örgütlü olup müdahale etmezse masada komik zamlara imza atıldığına dikkat çeken işçiler, “Sendikacıların ensesinde olmalıyız” dedi. 

Gündüz vardiyasında, yemekhanelerde “çatal bıçak eylemi” yapıldığını dile getiren bir işçi, “Ama kesinlikle yeterli değil. Bizim daha ciddi, üretime etki eden işlere ihtiyacımız var. Sendika işverenlere etki etmeyecek eylemlerle kalmamalı, eylemlerin düzeyini arttırmalı” dedi. MESS’in işçiyle dalga geçen tutumunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın patronlara hitaben yaptığı “OHAL’i biz iş dünyamız daha rahat çalışsın diye yapıyoruz. Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz” açıklamasının sonucu olduğunu söyleyen işçi “^Bu açıklamanın ardından MESS’in bu tutumu kaçınılmaz oldu” dedi. 

Bir başka işçi ise “Şu an sendikanın eylem çağrısına sahip çıkmalı ve işçiler olarak birlikte hareket etmeliyiz. Eylemlerin dozu artmalı ama işçiler de birlik içinde hareket etmeli” dedi. İşçi MESS’in dayatmasına ilişkin ise şunları söyledi: “Onlar istedikleri kadar kırmızı çizgi çizsin. Biz eylemlere başladık. İşçi MESS’e karşı dik duruş sergilemeli. OHAL işçinin elini kolunu bağlıyor, sendikanın bu koşullar altında aldığı eylem kararını önemli buluyorum. MESS zaten OHAL’e dayanarak bu kadar alaycı bir tutum sergiliyor” diye konuştu.

Eylemlerin yeni başladığını, işçiler olarak kendi aralarında bundan sonra ne yapılması gerektiğini tartıştıklarını anlatan bir başka işçi ise şöyle devam etti: “Eylemlerin dozunun artması için sendikanın ensesinde olmamız şart çünkü daha öncede gördük işçi örgütlü değilse, sendika masada işçi adına komik zamlara imza atıyor. Kaldı ki MESS’in açıklaması kabul edilemez. Patronlar bizim sırtımızdan milyonlarca dolar kazanırken; 3 yıllık, hatta daha uzun süreli sözleşme yapılmalı açıklaması kabul edilemez.” 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL Kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et